Mediawijsheid

handige tools en zoveel meer

Tools die ik heb uitgeprobeerd

Kahoot

Met deze tool kan je verschillende leuke quizzen maken. Ik had in onze opleiding al een paar keer kennisgemaakt met deze tool, maar toch wilde ik hem ook zelf heel graag uitproberen. Op mijn stageschool begeleid ik twee leesgroepjes van het vierde leerjaar. Ik gebruik al een hele tijd de methode ‘Ralfilezen’. Hierbij lezen we elke maand een andere tekst. Ik dacht dat het wel eens leuk was om na een paar teksten een quiz te maken over die teksten. Ik had een paar laptops voor zien en één leerling mocht mijn gsm gebruiken. De leerlingen vonden het een heel leuke quiz. Het was meteen duidelijk wat ze moesten doen. De leerlingen vragen zelfs bij elk leesmoment wanneer we nog eens zo’n quiz gaan doen.

Powtoon

Met deze tool kan je zelf filmpjes maken. Ik heb dit uitgeprobeerd. Mijn filmpje gaat over mijn reis doorheen deze opleiding. Zo heb ik er mijn swot-analyse en onderzoeksvragen in verwerkt. Hieronder staat een afbeelding van mijn filmpje, maar ik heb het ook op youtube gezet, dus die link heb ik ook toegevoegd:

Big image

Photofunia

Met deze tool kan je een foto van jezelf in allerlei andere foto’s verwerken. Zo kan je bijvoorbeeld een foto van jezelf in het nieuws plaatsen of je kan op een groot reclamebord staan. Je kan tussen heel veel verschillende thema’s en foto’s kiezen. Deze foto’s kan je dan bijvoorbeeld gebruiken in een les rond een bepaald thema of je kan deze foto’s ook gebruiken bij een spel van de jeugdbeweging (bijvoorbeeld: dat jij een dief bent die is ontsnapt). Hieronder staan een paar voorbeelden van wat ik heb uitgetest:

Wordle

Met deze tool kan je allerlei woorden op een leuke manier bij elkaar zetten. Ik heb er een paar gemaakt van al mijn keuzevakken. Hieronder kan je er een paar van mij vinden:

Mindmeister

Met deze tool kan je leuke mindmaps maken. Je kan helemaal zelf kiezen hoe je mindmap eruit ziet. Zo kies je zelf wat er allemaal in komt en welke linken je legt. Ik heb deze tool zelf ook eens uitgetest. Zo heb ik een mindmap gemaakt van mijn onderzoeksvraag van lezen. Hieronder vind je mijn mindmap. Deze kan natuurlijk nog altijd verder worden aangevuld.

Big image

Tools voor in de klas

Daisy the Dinosaur

Met deze app kan je een dinosaurus allerlei bewegingen laten doen. Jij geeft zelf de bevelen. Dit is eigenlijk een makkelijke manier van programmeren. Het is een gratis app, die heel makkelijk en duidelijk is om te gebruiken.

Big image

Game creator

Dit is een app voor Android waar je makkelijk zelf spelletjes mee kan maken.

Big image

Jouwzoekmachine.nl

Dit is een zoekmachine speciaal voor kinderen. De machine doorzoekt geschikte websites voor kinderen en zet de verschillende resultaten op leesbaarheid op een rij. Je moet wel op voorhand ingeven hoe oud je bent, zodat de zoekmachine gericht kan zoeken.

Big image

Zelfkrantmaken.nl

Hier kunnen de leerlingen zelf een krant opmaken. Je hoeft gewoon zelf een lay-out te kiezen en dan kan je zelf tekst beginnen in te voeren. Zo kan je een hele voorpagina van een krant zelf samenstellen. Je kan wel alleen maar een voorpagina maken.

Big image

Hot potatoes

Met dit programma kan je als leerkracht zelf allerlei verschillende oefeningen maken die de leerlingen dan kunnen oplossen op de computer. Volgende soort oefeningen kan je maken: kruiswoordraadsel, invuloefeningen, combineeroefeningen, sorteeroefeningen en een quiz. Het is een gratis programma, maar je moet het wel installeren.

Big image

Karrewiet

Karrewiet is een kinderjournaal op ketnet. Je kan er elke dag naar een nieuwe aflevering kijken. Bij elke aflevering hoort ook steeds een quiz. Je kan deze quiz dan samen met de leerlingen maken om te zien of ze wel goed hebben opgelet tijdens de uitzending.

Big image

Open Leerhuis

Op deze site staan allerlei verschillende oefeningen die leerlingen zelfstandig kunnen maken. Zo staan er oefeningen op voor elk leerjaar en ook voor verschillende vakken als taal, wiskunde, wo,… . Je hebt voor deze site geen account nodig en je kan de oefeningen helemaal gratis maken en overnemen.

Big image