blok 3

nooit meer oorlog

Marshallplan

mensen waren blij dat de oorlog over is. er waren meer dan 45 miljoen doden. heel Europa lag in puin .George Marshall ( Amerikaanse minister van buitenlandse zaken ) bedacht het marshallplan om Europa te helpen. hij gaf geld om Europa weer op te bouwen.

Europese samen werking

Marshallhulp was een belangrijke reden om landen in west Europa samen te werken over de productie ze spraken in 1951 af (in 6 landen ) hoe veel kolen en staal ieder mocht gebruiken toen vormden ze egks

Economische samenwerking

ze gingen samenwerken om nieuwe oorlog voorkomen. het was ook nog goed voor de economie. in 1957 vormde ze de Europese Economische Gemeenschap (EEG). in 1993 werden er nieuwe afspraken gemaakt. en daarna ontstond de Europese unie (EU). er zijn nu 27 landen lid van de EU.

afspraken

1933 hebben de EU-landen dingen afgesproken

* als je iets wilt kopen buiten de EU moet je invoerheffingen betalen

* binnen de EU kun je de grenzen over zonder invoerheffing te betalen je mag ook geen producten weigeren uit andere EU landen

*mensen uit EU mogen in andere landen van de EU werken

* mensen uit de EU mogen hun spaargeld in een andere land van de EU op de bankrekening zetten

Europees geld

in 17 Europese landen betalen we met de euro. als je buiten de 17 landen gaat dan moet je het geld wisselen met het geld wat hun daar hebben. dat noem je wisselkoers.