Vlinders en visioenen voor dummies

door Anouk Vanspauwen

The Pink Panther Theme Song (Original Version)

Vlinders en visioenen in het kort

Het verhaal gaat over Anouk en Jacob, 2 tieners van 16 jaar en tevens buren, die beide 1 ouder verloren hebben. Anouk haar ouders zijn gescheiden en haar vader liet het gezin achter toen ze nog een kleuter was. Jacob heeft in zijn zesde levensjaar zijn moeder verloren. Ze werd vermoord en de zaak werd nooit opgelost. De moeder van Anouk huppelt sinds het vertrek van haar vader van man naar man. Wanneer Anouk de -weeral- nieuwe vriend van haar moeder ontmoet, blijkt dit Pauls vader te zijn. Onmiddellijk krijgt ze flashbacks: iemand wordt vermoord.

Anouk bleek als vierjarige getuige te zijn op de moord op Yolanda: Pauls moeder. Anouk besluit niet naar de politie te gaan maar om zelf op onderzoek uit te gaan. Langzaam maar zeker groeien Jacob en Anouk naar elkaar toe. Met hun ups en downs in hun vriendschap gaan ze uiteindelijk toch samen op speurtocht. Er bloeit iets moois tussen de twee jongeren, maar wie doodde nu Jacobs moeder? Ontdek het in de folder.

Personages

De personages worden in dit boek niet uitgediept en hun uiterlijk niet goed beschreven. Het zijn eerder vlakke figuren met weinig karakter. Toch zal ik proberen de personages zo goed mogelijk duidelijk te maken.

Anouk is een van de hoofdpersonages, een 16-jarige meisje die in haar vrije tijd wel eens graag atletiek doet maar daar uiteindelijk toch mee stop. Nadien gaat ze wel bij het jeugdkoor. Ze is geen moeilijk persoon in de omgang en meegaand. Doorheen het boek blijft ze ook haar vriendelijke zelf. Jacob is haar tegenspeler. Hij geniet ervan om vogels te spotten in het bos. De gedachtes van Jacob kunnen we lezen in stukken tekst uit zijn dagboek. Daaruit blijkt dat hij toch wel onzeker is en dat de moord op zijn moeder heeft zwaar op de maag ligt.

Ondanks dat het verhaal helemaal rond Jacob en Anouk draait, zijn er toch wel een aantal andere karakters in het boek.
Zo heb je bijvoorbeeld Viviane, de moeder van Anouk. Ze wilt niet dat haar dochter haar ‘mama’ of ‘ma’ noemt, omdat ze zich dan zo oud voelt. Ze is een atypische moeder: Ze zorgt niet echt voor Anouk, want zij moet haar plan vaak zelf trekken.

Paul is de vader van Jacob, een gelovige man die, wanneer hij zich slecht voelt, zich terugtrekt in de kerk van de stad. Hij lijdt enorm onder het feit dat zijn vrouw vermoord is.
Vervolgens is er Elvire. Elvire is een meisje van bij Anouk op de atletiek en nodigt haar om naar een zomerconcert te gaan van het jeugdkoor. Het belangrijkste aan Elvire is dat zij ervoor zorgt dat Anouk en Jacob elkaar ontmoeten.

Wanneer Anouk zich tijdens een passage naar de koorrepetitie rept, omdat ze anders te laat zou zijn, wordt ze bijna omvergereden door een auto. Ze wordt op het nippertje gered door Poe. Ook een meisje van het jeugdkoor die haar uiteindelijk zal helpen en steunen in haar onderzoek naar de waarheid.Ik heb foto's toegevoegd van de personages. Dit is hoe ik ze me voorstel, omdat de beschrijving in het boek dus heel beperkt is.

Verhaalperspectief

Het verhaal heeft eigenlijk 2 vertelstandpunten. Grotendeels staat het verhaal geschreven in een personeel perspectief met het zicht op Anouk. Hieruit kunnen we de gedachten van het meisje niet echt afleiden, echter staan er wel zinnen in waaruit we dat kunnen afleiden. (bijvoorbeeld: ‘Als ze vooraf het geweten dat de vuurspuwer er ook zou zijn, dan was ze helemaal niet naar de kermis gegaan.’° Het personele vertelperspectief wordt afgewisseld met stukken tekst uit het dagboek van Jacob. Hierin vinden we vooral terug wat hij heeft ontdekt/gezien tijdens het observeren van natuur. Hiernaast zien we ook vaak terugkerende elementen van zijn kant van het verhaal de moord op zijn moord. Als derde is het ook in deze stukken tekst dat we het gedrag van zijn vader, Paul, kunnen opvolgen. Verder staat het verhaal zo geschreven dat de lezer zelf ook kan uitzoeken wie de moordenaar zou kunnen zijn.


Spanning

Op de spanning in het verhaal moeten we lang wachten. Er zit wel veel vaart in het verhaal en de auteur heeft niet echt de juiste balans kunnen vinden met de snelheid en de spanning doorheen het boek. Op het einde komt er echter toch wel spanning als de moordenaar eindelijk ontmaskerd word. Wanneer dit Pauls vader blijkt te zijn komt de spanning op zijn hoogtepunt.

Thema’s en kernbegrippen

De thema’s in het boek zijn : gezin en familie, vriendschappen, detective en zoektocht.
Het gaat over de gezinnen van Anouk en Jacob, die op hun beurt een vriendschap opbouwen. Het is een detective waarin men op zoek gaat naar de moordenaar van de moeder van Jacob.
De kernwoorden zijn de volgende : avontuur, detective, familie, gezin, leugen ,moord, scheiding, spanning, visioenen, vlinder, vriendschap, waarheid , … Anouk gaat op avontuur in het hotel op zoek naar de waarheid op de moord op de moeder van Jacob. Familie en gezinnen zijn gescheiden. De ouders van Anouk zijn gescheiden. De ouders van Jacob zijn ook gescheiden, maar dan op de manier dat de moeder gestorven. Uiteindelijk blijkt het dat Paul de moordenaar was en het dus hij die al die tijd tegen Jacob heeft gelogen. Ook Viviane heeft tegen Anouk gelogen. Viviane heeft altijd tegen haar dochter gezegd dat haar vader een slecht mens was en geen contact meer wou hebben met de familie, terwijl hij nog niet klaar was voor het vaderschap. Hij ging op een vakantie en heeft zich uiteindelijk bij een kloosterorde gevoegd. Ook vertelde Viviane dat de vader van Anouk geen contact meer met haar wou, maar hij stuurde wel brieven die ze achterhield. Het was ook Anouk die visioenen kreeg toen ze voor het eerst Paul ontmoette en er dus achter kwam dat ze getuige was bij de moord. Het kernwoord ‘Vlinder’ wordt verklaard bij ‘titelverklaring'

Titelverklaring

‘Vlinders en visioenen’ is een titel die past bij het verhaal. De moeder van Jacob werd vermoord toen Jacob 6 jaar was. Het lievelingsdier van Yolanda, Jacobs moeder, was een rouwmantel. Dit is een blauwe vlinder met aan de rand van zijn vleugels een gele streep. De visioenen verwijzen naar hoe het verhaal begint: Anouk die visioenen krijgt op de moord op Yolanda.

Situering tijdsgeest en ruimte

Het verhaal speelt zich af in de moderne tijd. Computers, GSM, … zijn geen grote vernieuwingen. Het verhaal speelt zich af in Zannequin, een groen dorpje met weilanden met koeien, bossen … Na enkele hoofdstukken verplaatst het verhaal zich naar een hotel ‘De Riddersprong’ in Barvuis. Een stad op 3 uur rijden van het groene dorpje waar Anouk en Jacob wonen.

Auteur

Caroline Dellanoy is een 50-jarige vrouw die ondertussen 10 jaar schrijft. Ze studeerde voor maatschappelijk assistent. Naast het schrijven geeft ze les aan werkzoekenden die de opleidiing ‘bediende’ volgen. Ze is gehuwd en heeft 2 zonen. Haar debuut was in 2010 met ‘Droomtijd’ en in 2011 kwam ‘Vlinders en Visioenen’ uit. In het najaar van vorig jaar kwam 'Fee Anna' uit.

Genre

Dit boek behoort tot de detectiveverhalen, omdat het een verhaal is waar iemand een mysterie of een misdaad oplost. In een detective is het vooral belangrijk dat het niet gemakkelijk is te achterhalen wij de dader is. Vaak wordt er een detectivereeks geschreven en is het hoofdpersonage is in alle boeken van die reeks hetzelfde. Dit is bij Vlinders en Visioenen niet het geval, want het is het eerste verhaal waar Anouk het hoofdpersonage is. Ook bij het vorige boek van Dellanoy, Droomtijd, is het ook eerste en enige verhaal wat Deedee het hoofdpersonage is.
De meeste detectiveverhalen zijn een whodunit. Dit is een puzzelverhaal waarbij de lezer probeert te raden wie de dader is. Meestal gaan detectives over een moord, maar het kan ook over gestolen voorwerpen gaan.


The Inspector Main Theme - Henry Mancini