Teek gevonden?

de complete teken verwijder set biedt hulp!

Teek info & teken set

Algemeen

De meeste tekenbeten komen voor in de zomer. Een teek kan tijdens een natuurwandeling worden opgelopen maar ook in de tuin of in stadsparken, vooral als men zich daarbij door struiken, gras of onder bomen en begroeiing begeeft. Daarbij is de teek in staat om onder de kleding te kruipen.


Preventie

Als preventie kan de kleding met een insectenwerend middel worden ingespoten, dat meestal DEET bevat. Deze stof verstoort de reukzin van de teek waardoor deze zijn gastheer niet meer kan waarnemen. Ook kan Permethrin worden gebruikt, dit tast het zenuwstelsel aan wat de teek doodt en nauwelijks giftig is voor zoogdieren. Verdere preventie bestaat uit het niet met korte broek of onbedekte lichaamsdelen in bos of struikgewas te wandelen, de broekspijpen in de sokken te stoppen en geïmpregneerde sokken te dragen. Hierdoor wordt de teek direct onschadelijk gemaakt als hij via het gras op het lichaam komt.


Controleren

Na het maken van een boswandeling is het verstandig het volledige lichaam te (laten) controleren op teken, dit kan een infectie voorkomen. De teek dient alleen met een speciale tekentang of tekenlepel te worden verwijderd, aangezien er anders een kans is dat de teek zichzelf leegbraakt wat het risico op ziektes verhoogt.


De teken set

Omdat een tekenbeet steeds vaker voorkomt is vanaf dit seizoen bij Portecenter een speciale tekenset verkrijgbaar welke alles bevat voor het verwijderen van een teek bij mens en dier. U vindt onze teken set hier : http://bit.ly/WnKFbu


Meer informatie over tekenbeten en de ziekte van lyme vindt u bij het RIVM.