Ga mee op uitwisseling naar Peru

Word Zuiddagambassadeur

Wil jij deze zomer naar Peru? Stel je nu kandidaat!

Elk jaar trekt Zuiddag met enkele jongeren naar het Zuiden. Dit jaar is dat niet anders. In juli 2013 gaan we naar Satipo in Peru om het Vredeseilanden-project, de cultuur en de jongeren te leren kennen.

Maar wié die reizigers dit jaar zijn, dat weten we nog niet... Wil jij naar Peru deze zomer? Stel je kandidaat!

Wat is het doel van de uitwisseling?

We gaan naar het Zuiden om er het project te leren kennen en de jongeren te ontmoeten. Samen met je medereizigers krijg je een onderdompeling in de cultuur, breng je de dagen door met de Peruaanse jongeren en probeer je zoveel mogelijk te weten te komen over het project van Vredeseilanden. Je ontdekt de dromen, passies en plannen van je Peruaanse leeftijdsgenoten.


Je bent Zuiddagambassadeur en werkt mee aan manieren om de verhalen op een leuke en duidelijke manier over te brengen naar de deelnemende leerlingen van Work for Change 2013 in België. Je speelt een rol bij het maken van de themafilm, schrijft teksten voor het jongerenmagazine en staat het grote publiek, de pers en je eigen omgeving te woord.

Wat verwacht Zuiddag van jou?

Voor, tijdens en na de campagne rekent Zuiddag op je medewerking en je engagement. Jij bent het gezicht van de campagne, jij weet waar het project over gaat.

Voor de reis

 • Stap mee in de Zuiddag-crew. Dat wil zeggen dat je je engageert binnen het Zuiddag team. Hoe je dat doet, dat kies je zelf: ben je een schrijver, denker of doener? Samen met de andere jongeren zet jij Zuiddag mee op de kaart! Je krijgt ook een rijk aanbod van vormingen & interessante activiteiten.
 • Hou 4 en 5 mei vrij. Je gaat mee op reizigersweekend. Daar leer je je mede-ambassadeurs kennen. Je komt meer te weten over Peru en het project. We vertellen wat in je rugzak moet en overlopen de reisplanning.
 • Je leert de taal. Wij zorgen voor een aanbod Spaanse les zodat je voor vertrek al een aardig mondje Spaans spreekt.
 • Je organiseert een actie waarmee je geld inzamelt om je eigen ticket te betalen. Begin alvast te brainstormen!

Tijdens de reis

 • Dompel je je onder in het thema en het project. Je kent àlles over Peru wanneer je terug in België landt. Daarom ben je aandachtig, je neemt notities en je communiceert vooral met alle mensen die je tegenkomt.
 • Blogtime! Zoveel als technisch mogelijk, houden we de achterban in België op de hoogte van onze avonturen in Peru. We schrijven daarom dagelijks een blog.
 • You’re being filmed! Zuiddag neemt niet enkel ambassadeurs mee, maar ook een filmploeg. Zij maken een reportage over het project om hier nadien te verspreiden. Je denkt mee na over de inhoud en opbouw van de film en je zal zelf vaak gefilmd worden.

Na de reis

 • Gieten we alle info in teksten, filmpjes en presentaties. Jij werkt hier aan mee.
 • Ben je actief in de campagne! In oktober is het Work for Change. De jongeren uit Peru bezoeken België en doen hier hun verhaal. Jij bent het gezicht van de campagne en helpt bij de uitwisseling, op de manier dat je het zelf wil (presentaties geven, Peruvianen begeleiden, pers te woord staan, …).
 • Maak jij Zuiddag mee: Na je engagement als ambassadeur zet je je in als commissielid in 2014. Zo kan je met jouw ervaringen Zuiddag mee vormgeven op een domein dat je zelf kiest: financiën, educatie, vrijwilligersbeleid, Zuidwerking, ...

Campagneleid(st)er?

Eén van de ambassadeurs zal de rol van campagneleid(st)er op zich nemen. Als campagneleid(st)er ben je verantwoordelijk voor de opvolging van het project in het Zuiden. Je blijft contact houden met het project in Peru en de partner hier (Vredeseilanden) om te rapporteren over stand van zaken en behaalde doelstellingen. Je vervoegt de Commissie Zuidwerking.

Prijskaartje?

Zuiddag vraagt aan de ambassadeurs om het vliegticket zelf te vergoeden. MAAR niet zomaar met je eigen spaarcentjes. Organiseer een actie om geld in te zamelen. Zo leer je iets op poten te zetten, toon je je engagement en breng je Zuiddag onder de aandacht in je omgeving. Onze oud-ambassadeurs deden het met succes voor, zij organiseerden een zwemmarathon, feest, een veiling, ... Alles kan! Je kan bij Zuiddag en de vorige ambassadeurs terecht voor tips.


Samen met de andere ambassadeurs bedenk je ook een actie om de CO2-uitstoot van de vliegreis te compenseren.

Praktisch?

 • Wanneer? We vertrekken rond 30 juni en keren terug rond 14 juli. Deze data zijn afhankelijk van beschikbare/goedkope vliegtuigtickets. Het kan dus ook een dagje vroeger of later zijn...
 • Begeleiding? Lies Corneillie, educatief medewerker is begeleider tijdens de voorbereiding en de reis zelf. In Peru is ook een ervaren begeleider van Vredeseilanden aanwezig.

 • Zuiddag zorgt dat reizigers en ouders voldoende informatie krijgen over veiligheid, verzekeringen, medische voorzorgen, ... Dit maakt deel uit van het voorbereidingstraject.

Hoe kandidaat stellen?

We vragen je tot en met 6 maart:


 1. Een motivatiebrief te schrijven: wie ben je? Waarom wil je mee? Waarom moet Zuiddag voor jou kiezen? Overtuig ons! Geef duidelijk aan of je ook kandidaat- campagneleid(st)er bent of niet.
 2. Een voorbeeldbrief naar een minister te schrijven (die je uiteraard niet naar die minister zelf opstuurt, maar naar ons :-): leg hem/haar duidelijk uit wat de campagne Work for Change van Zuiddag is en waarom hij zijn job voor één dag zou moeten afstaan aan een jongere.

Verdere procedure:
 • Op 11 maart laten we weten welke kandidaten op gesprek mogen komen.
 • Dit gesprek vindt plaats op zondagnamiddag 17 maart. Hou deze datum dus alvast vrij in je agenda!
 • Voor eind maart beslissen we wie meegaat naar Peru. We laten je zeker iets weten!


Belangrijk:


 • Enkel scholieren uit het middelbaar onderwijs kunnen deelnemen aan de uitwisseling.
 • Maximum één leerling van dezelfde school kan deelnemen aan de uitwisseling.Wil je graag nog meer info?

Je kan terecht bij educatief medewerker Lies Corneillie.

Surf alvast eens naar onze Facebookpagina om foto's van de uitwisselingen van vorige jaren te bekijken.