Baarmoederhalskanker

Wist u dit al?

Wat is baarmoederhalskanker ?

Baarmoederhalskanker, is kanker die ontstaat in het slijmvlies van de baarmoedermond of hals.
Het onderste deel van de baarmoeder dat uitsteekt in de vagina en ongeveer 2 cm lang is.
Baarmoederhalskanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen.
De kanker ontwikkeld zich gewoonlijk langzaam voort ongeveer tussen 10 en 15 jaar.
Baarmoederhalskanker kan op alle leeftijden voorkomen, maar meestal wordt het geconstateerd bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar en op later leeftijd tussen de 65 en 85 jaar.

Hoe ontstaat baarmoederhalskanker

Deze vorm van kanker wordt veroorzaakt door een infectie met een algemeen veel voorkomend virus: het Humaan Papilloma Virus (HPV). Deze soort virussen worden overgebracht door contact via huid op huid en op de baarmoedermond dus vooral door geslachtsgemeenschap.
Maar omdat het ook kan worden veroorzaakt door huid op huid contact kunnen ook vrouwen die geen geslachtsgemeenschap hebben gehad het oplopen, maar als geslachtsgemeenschap hebt gehad dan is de kans wel veel groter dat je het virus krijgt.
Er is wel gebleken dat vrouwen die roken er een verhoogde kans op hebben.
Ook is er uit onderzoek gebleken dat bij vrouwen waarvan de man besneden is de kans veel kleiner is dat deze vrouwen baarmoederhalskanker krijgen.
Hoe krijg je baarmoederhalskanker?

Wat gebeurt er met mijn uitstrijkje?

Uitstrijkjes worden genomen om vroegtijdig baarmoederhalskanker te ontdekken.Het uitstrijkje wordt na afname naar het laboratorium gestuurd. Daar worden de baarmoederhals cellen onder een microscoop bekeken. De uitslag van het onderzoek wordt naar de huisarts verstuurd.Blijkt dat uw weesel te erg afwijkt dan zijn er verschillende soorten behandelingen van de baarmoederhals. Hieronder staan ze voor u op een rijtje :de lisexcisie, cryobehandeling,laserbehandeling, conisatie.De soort behandelling die bij u gaat plaatsvinden is afhankelijk van de plaats van het afwijkende weefsel van de baarmoederhals en natuurlijk de ernst van de afwijking.

Symptomen en klachten van baarmoederhalskanker

Een van de eerste symptomen van deze soort kanker is abnormaal bloedverlies en onfrisse waterige afscheiding. Er is dan bloedverlies buiten de menstruatie en na de overgang zonder aanleiding. Ook kan er er sprake zijn van bloedverlies tijdens de geslachtsgemeenschap en bloed bij de ontlasting.Abnormaal bloedverlies is niet een serieus teken van baarmoederhalskanker, maar heb je deze symptomen neem dan wel contact op met uw huisarts.

Stadiums bij baarmoederhalskanker

Zodra er bij u baarmoederhalskanker is vastgesteld wordt er onderzocht in welk stadium u hiervan zit. Er zijn 4 stadiums van baarmoederhalskanker hier als volgt + de overlevingskans :1e stadium bevindt het kanker weefsel zich alleen nog maar in de baarmoederhals.(Voor stadium 1 is de overlevingskans na 5 jaar 80%.)2e stadium is het kanker weefsel al wat doorgegroeid in de vagina en/of in het steunweefsel.(Voor stadium 2 is de overlevingskans 70%)3e stadium zijn er uitzaaiingen verder naar beneden in de vagina en/of verder in het steunweefsel doorgegroeid.(Voor stadium 3 is de overlevingskans 35%)4e stadium is de doorgroei al in de blaas of endeldarm, of er worden al uitzaaiingen geconstateerd.(Voor stadium 4 is de overlevingskans slechts 10%.)

Een korte samenvatting

Baarmoederhalskanker - Oorzaak en behandeling van baarmoederhalskanker

Mijn verhaal

Hieronder ziet u 2 verhalen over 2 ouderen met baarmoederhalskanker en hun weg naar genezing.JeannyIk was 73 jaar toen ik op een maandagmorgen een klein vlekje bloed in mijn broekje zag. Ik wist meteen dat er iets fout was, De huisarts heeft een uitstrijkje gemaakt en ja, het was baarmoederhalskanker Ik werd verwezen naar de gynaecoloog en die heeft weer een uitstrijkje gemaakt en dat was negatief.Hij wilde me al weg sturen maar ik had intussen alweer een bloeding gehad en nu veel erger. Omdat ik hartpatiënt ben moest ik naar het UMC Nijmegen, daar hebben ze me ook geopereerd, baarmoeder, eierstokken ,lymfe klieren weggehaald. Ik heb 14 dagen in het ziekenhuis gelegen en 10 weken thuis, zo op en van de bank. Toen heb ik 23 bestralingen gehad.,waardoor ik lichte lymfe oedeem heb en zitten pijnlijk is. Er waren geen uitzaaiingen Het is nu 5 jaar geleden en ik moet binnenkort voor de laatste controle. Het was allemaal heel naar, pijnlijk en angstig maar ik heb het overleefd. Ik vind wel dat er bij vrouwen boven de 70 ook een uitstrijkje moet worden gemaakt,dan was het bij mij niet zover gekomen. Maar dat is nakaarten. Dit was mijn verhaal. Hou toch goede moed hoe moeilijk het soms is, je hebt toch altijd nog kansen. Lieve groeten Jeanny----------------------------------------------------------------------------------Ik ben Marianne een moeder van vier kinderen 39 jaar oud.na enkele contact bloedingen, soms wel soms niet, heb ik de huisdokter bezocht. Op 2 januari een uitstrijkje laten maken, en 14 dagen later uitslag pap 3. Door naar de gynaecoloog in het AMC. Begin februari, tijdens het microscopie onderzoek, vond hij dat ik snel vloeide en dat het er ernstig uit zag. Drie biopten zijn er toen genomen, en zou dezelfde week nog horen, hoe en wat. op maandag geholpen en op vrijdag de uitslag telefonisch, wel ernstig zei hij, maar ook weer niet zo ernstig. U heeft een carcinoom in situ- moest na vier weken op dagbehandeling komen voor een lisbiopt. Dat ging dus fout na operatie nabloeding gekregen van heb ik jou daar. 2 x narcose.. etc. veel bloed verloren. Volgende dag mocht ik naar huis, met rust en zorg. en moest vandaag 25 maart terug komen voor de uitslag.En wat denk je een snelle agressieve vorm van baarmoederhalskanker. Moest gelijk longfoto´s laten maken, bloed prikken. Er is een afspraak gemaakt voor 3-4-2002 voor een kijkje in de blaas. Krijg ook een MRI-scan.Heb altijd mee gedaan aan het bevolkingsonderzoek, altijd pap 1. Rook niet, heb geen wisselende contacten. voel me een beetje in de maling genomen met de schijnheiligheid van 1 keer in de vijf jaar een uitstrijkje is voldoende,,, niet dus..ik hoop nog steeds op een goede afloop, want wil toch wel graag oma worden, en mijn kindertjes zien opgroeien, word ik dan toch gestraft vanwege dat ik meer dan twee kinderen heb??, ze zeggen dat je van meerdere kinderen krijgen een verhoogd risico-groep zit..zucht,Ik hoop dat jullie mij weer een beetje moed geven, in de toekomst...groetjes Marianne

Wij zijn uw informatie!

Als verpleegkundige in opleiding wil ik er graag naar toe streven om me te specialiseren in baarmoederhalskanker geneeskunde daarom heb ik deze brochure voor u gemaakt.
Denk u na dat u deze brochure hebt gelezen ik heb nog een vraag en hij is niet beantwoord laat het me weten!