Verwering en Erosie in Slovenië

door Niels Visser en Bloem de Haas (B2a)

Verwering B81

Verwering houdt in dat gesteente uit elkaar valt door het weer. Het gesteente dat eraf valt noem je verweringsmateriaal.

In Slovenië is er veel spraken van mechanische verwering want Slovenië heeft erg veel bergen. Wat er gebeurt met Mechanische verwering is dat door de temperatuur een rotsblok zich aan gaat passen. Als het warm wordt zet steen zich namelijk uit en als het koud wordt gaat het een beetje krimpen. Hoog in de bergen bevriest een scheurtje met water erin, het gesteente krimpt een beetje maar het water zet een beetje uit, dus de speelt wordt groter. Even later ontdooit het water weer en weer even later bevriest het weer. Hierdoor wordt het scheurtje steeds groter en brokkelt er ook steeds meer gesteente af.

In Slovenië is ook erg veel natuur en natuur houdt natuurlijk planten in. De wortelen van deze planten kunnen ook tussen scheurtjes gaan zitten waardoor ook weer gesteente afbrokkelt, zo helpt de natuur zelf dus ook een beetje mee met verwering. Dit noem je biologische verwering.


Verwering is een exogene kracht want het komt van buitenaf en niet van binnen uit.


(Bloem)

Karstverschijnselen B82

In Slovenië heb je heel veel grotten, die grotten zijn vaak heel erg groot. Er zijn vooral druipsteengrotten in Slovenië. In druipsteengrotten gebeurt altijd hetzelfde proces dat is als er water op de grond terecht komt dat de waterdruppels verdampen en dan ontstaan er stalagmieten. Stalagmieten zijn staande pilaren op de grond van kalk.
Het kan ook zo zijn dat als een waterdruppel verdamt dat er dan een beetje kalk achterblijft aan het plafond en dan vormt zich in loop van honderden jaren stalactieten. Stalactieten zijn hangpilaren van kalk.
Als een stalagmiet en een stalactiet elkaar raken ontstaat er een zuil.
Dus stalagmieten en stalactieten zijn karstverschijnselen.
Het proces van landschapvormen die te maken hebben met het oplossen van kalk in water, noem je karst.
Aan de oppervlakte van een karstlandschap kunnen rivieren ineens in de ondergrond verdwijnen. Ook vind je in karstlandschappen dolines. Dolines zijn ronde kuilen van soms wel tientallen meters in omtrek. De kalk is opgelost en in de diepte verdwenen.
Dit gebeurt het meeste in Slovenië. Want daar heb je heel veel reliëf en bergen dus heel veel grotten.
Weetje.
Wist je dat Slovenië een van de hoogste bergen op de wereld heeft.

(Niels)

Verwering en karstverschijnselen in Slovenië

Afvoer van verweringsmateriaal B83

In Slovenië heb je heel veel verwering omdat daar heel veel bergen zijn die hoog en groot zijn. Dus de bergen worden afgebroken door verwering. Onder invloed van het weer wordt het gesteente verbrokkeld tot puin. Het puin zoekt het laagste punt en rolt naar beneden. Als het puin beneden in het dal is, wordt het verder meegevoerd door stromend water, dat zijn vooral beekjes. In het voorjaar veranderen dan vaak de beekjes met stromend water in woeste stromen. Ze nemen zand, stenen,grind,klei en nog veel meer mee. En als de beekjes rustig stromen nemen ze alleen grind, zand en klei mee.

De sterkste vervoerders zijn gletsjers en landijs. Daar kunnen grote rotsblokken mee vervoerd worden en dat kan niet in beekjes. Daarom zijn het ook de sterkste vervoerders. Zo zijn er grote keien vanuit Scandinavië hier terechtgekomen.

verweringsmateriaal blijft meestal niet liggen, maar wordt afgevoerd door water,wind en ijs.

Löss word vaak meegenomen door de wind. Löss is niet te vinden in Slovenië maar alleen in Limburg. Löss is vruchtbaar zand dat achter de heuvels te vinden is in Limburg.

De wind grijpt zijn kans in gebieden waar de grond droog en onbegroeid is. Dit gebeurd vaak op het strand,in woestijnen en aan de rand van landijs.

Weetje.

Wist je dat dit ook op akkerbouwgebieden kan plaatsvinden.


(Niels)

Erosie en sedimentatie B84

Erosie is eigenlijk het langzaam aan afbrokkelen van het aardoppervlak. Dit gaat dus heel makkelijk als het materiaal al is afgebroken door verwering! Water wind en ijs vervoeren al het verweringsmateriaal naar een andere plek. Maar natuurlijk schuurt het verweringsmateriaal want het zijn rotsblokken, grind en zand! Daardoor kunnen dingen die op hun pad komen afschuren.

Meestal beweegt het verweringsmateriaal namelijk ook in een massabeweging. Er komt een voorwerp dat het kan verplaatsen en alles beweegt meteen mee.

Erosie is letterlijk: het afschuren en uitschuren van hard gesteente met verweringsmateriaal geladen water,ijs of wind.

Door scherp verweringsmateriaal in het water kan de bedding van een rivier dus ook gaan schuren. Hierdoor ontstaan er wendingen in de rivier en gaat het dus een beetje kronkelen. In Slovenie zijn er verschillende rivieren te vinden met deze soort erosie.

Maar steen kan natuurlijk niet opeens verdwijnen. Al het verweringsmateriaal wordt later weer ergens opgebouwd! Dit noem je afzetting of sedimentatie.

In Slovenie kan je veel water vinden en daardoor is de meeste sedimentatie in een rivier. Langs de kanten liggen veel stenen en puin dat van de bergen naar beneden is gekomen.

Na het sedimentatie proces worden de stenen even later weer opnieuw afgebroken en begint het hele proces weer opnieuw.Bron: http://www.weeronline.nl/Europa/Slovenie/150


(Bloem)

Bronnen

Wij hebben allebei alleen het boek en de power points gebruikt voor onze informatie. Alles over verwering en erosie over Slovenië wisten we door naar plaatjes te kijken van Slovenië die we op www.google.nl hebben gevonden.

Voor het bekijken van het weer heeft Bloem deze site gebruikt http://www.weeronline.nl/Europa/Slovenie/150