Artsen zonder grenzen

Maarten Schön & Blume Diefenthal H4D

Wat is Artsen onder grenzen?

Artsen zonder grenzen is een non-profit hulporganisatie en werkt buiten overheden om. Artsen zonder grenzen werkt in samenwerkingsverband met andere hulporganisaties om in getroffen gebieden over de hele wereld mensen in nood te helpen, bij onder andere natuurrampen, epidemieën en oorlogen. Centraal staat het verlenen van medische hulp aan mensen in nood ongeacht etniciteit. Artsen zonder grenzen is opgericht op 20 december 1971 in Parijs. Zodra er een noodsituatie uitbreekt komen er twee type hulpverleners; medische hulpverleners, die zorgen onder andere voor basis zorg en acuute chirurgie en niet medische, zij zorgen voor de logistiek, het coordineren van de hulp en het zorgen voor bijvoorbeeld schoon drinkwater door water putten te graven. Artsen zonder grenzen is momenteel actief in 24 landen.

Nieuws bericht uit het nrc van 1996 over de ernst van de situatie in west-afrika tijdens deze epidemie van hersenvliesontsteking. Artsen zonder grenzen ging er des tijds heen en heeft daar ongeveer 4,5 miljoen mensen ingeend tegen deze ziekte en hier door veel levens gered

HERSENVLIESONTSTEKING

Bij een epidemie van hersenvliesontsteking zijn tot nu toe 2.045 mensen om het leven gekomen in Burkina Faso. Sinds januari zijn in West-Afrika ten minste 6.500 mensen aan de ziekte gestorven. Ook Nigeria wordt zwaar door de epidemie getroffen.

BUITENLAND 5 APRIL 1996 40 WOORDEN

Het is vaak lastig te meten of een hulp actie is gelukt of mislukt. Dit komt doordat er na een ramp of conflict veel moet gebeuren om de situatie te herstellen en zorgen dat de mensen daar weer een normaal leven kunnen leiden. dit vraagt veel inspanningen van niet alleen 1 hulp organistatie. Wat het lastig maakt om te meten of een hulp organisatie wel echt goed werk heeft geleverd en of het al dat geld waard was.

Artsen Zonder Grenzen heeft als doelstellingen het redden van levens, het beschikbaarheid stellen van medicijnen voor iedereen overal ter wereld en het uitspreken van misstanden zoals mensen rechten schendingen die vaak op grote schaal voorkomen.

Mening maarten:

Ik vind een artsen zonder grenzen een goeie hulp organisatie, en ik denk ook echt dat de mensen in nood goede hulp krijgen. Hun onafhankelijkheid maakt het mogelijk dat ze in een hoop landen te werk kunnen gaan en ook omdat ze zo afhankelijk zijn voor een groot deel van giften blijven ze ook hun best doen om als organisatie resultaten neer te zetten.

Menig Blume:

Ik vind dat Artsen zonder grenzen goed werk verricht. Ze helpen op veel plaatsen ter wereld waar andere organisatie niet toegelaten worden omdat ze verbonden zitten aan een overheid of organisatie. Ik vond het heel goed om te lezen dat iedereen binnen artsen zonder grenzen een sober salaris krijgt, zodat het meeste geld wel echt terecht komt bij de mensen die het het hardst nodig hebben.