Kunst

Dit is het kunst werkboek van Steffie

Les 0: Introductieles plus een aantal kwast en penseel oefeningen

In deze eerste les hebben we kennis gemaakt met kunstgeschiedenis. We hebben aan de hand van een kahoot! quiz theorie geleerd over verschillende periodes in de kunstgeschiedenis.


Hierna hebben we een aantal penseel en kwast oefeningen gedaan om te kijken hoe je nu het beste kunt schilderen en verven met een penseel of een kwast.


Het was wel leuk om te kijken hoe mijn kennis van de kunstgeschiedenis is. Bij mijn vorige opleiding heb ik ook wel dingen hierover geleerd, alleen dat is al een tijd geleden.

Les 1: Prehistorie

Theorieopdracht Prehistorie

Aan de hand van het beantwoorden van vragen en deze verwerken in een poster, is dit een combinatie van theorie en praktijk.


Dit was wel een mooie manier om iets te leren over de prehistorie. Is weer iets anders als gewoon een uitleg door een leraar of een werkstuk maken.

Prehistorie 12 februari 2016

Dit was de eerste opdracht van de derde periode kunst. We zijn begonnen met het maken van een poster op www.canva.com. Hierbij moesten we een aantal vragen beantwoorden, plaatjes zoeken, een collage maken en dit dan in een poster verwerken.


Ik moest in het begin wel even kijken hoe dit werkte, maar uiteindelijk is dit gelukt en is het toch wel mooi geworden.

Praktijkopdracht Prehistorie

Daarna hebben we een paar eigen grottekeningen gemaakt.

Les 2: Mesopotamië

Theorie Mesopetamië

In de tweede les hebben we Mesopetamië behandeld. Het woord Mesopetamië betekend eigenlijk het tweestromenland, waarbij de twee stromen de Tigris en de Eufraat zijn.

In Mesopetamië heerste een Sociale Hiërarchie. Daarbij was de volgorde: Koning, Priesters, Ambachtslieden, Boeren en de slaven.

Verder hebben we tijdens de college les het volgende gezien: godenbeeldjes, hiërogliefen (spijkerschrift), de standaard van Ur, de wetten van Ur-Nammu, Koningen en Koninginnen, goden, de stadspoort van Babylon en een aantal voorbeelden van mozaïekwerken in die tijd.


Dit was wel interessant om te weten, omdat ik dit volgens mij nog niet heb gehad op mijn vorige school. Toch vind ik het wel iets minder interessant als de kunstgeschiedenis van de dingen meer richting onze tijd.

Praktijk Mesopotamië

De praktijkopdracht was het maken van een eigen mozaïek. Eerst een schets maken en daarna hier een kopie van maken en daarna deze beplakken met snippers uit tijdschriften.


Dit vond ik best een leuke opdracht, omdat ik mijn schets mooi vond gelukt. In het begin ging ik heel precies te werk, daarna heb ik de staart en de manen wat ruiger gemaakt, voor een speciaal effect. Dit vind ik wel leuk gelukt. Het geeft een mooi effect aan de eenhoorn.

Les 3/4: Egypte

Theorie Egypte

Deze les kregen we de opdracht om groepjes te maken. Daarna kreeg je we een papier met daarop een aantal vragen en punten waarover we dan informatie moesten zoeken. Daarna moesten deze punten verwerkt worden in een korte presentatie en dat moest dan worden gepresenteerd voor de rest van de klas.


Dit vond ik een leuk idee, omdat het gezelliger is om zoiets samen te doen dan dat je het alleen zou moeten presenteren. Zo zijn er altijd wel dingen die ik vergeet, maar die anderen dan weer kunnen aanvullen. De presentatie zag er overzichtelijk uit met een combinatie van tekst en plaatjes.


Dit is het gedeelte dat ik in het kort heb vertelt tijdens de presentatie.

· Egyptische staat geregeerd door een farao (=opperbevelhebber van het leger, opperrechter, wetgever en bestuurder).

· Rond 2950 v. Chr. Narmer macht over Boven-Egypte en Beneden-Egypte à één staat met één leider (ook hoofdpriester à bevolking vereerden hem als een godheid, functie was erfelijk).

Praktijkopdracht Egypte

Na de theorie van de vorige keer, was er nu een praktijkopdracht. In deze opdracht moest er een tekening van of Cleopatra of een Egyptische god. Ik heb gekozen om Cleopatra na te tekenen. Hierbij moest je ook iets anders doen, dan alleen maar natekenen.

Dus heb ik haar naar de kapper gestuurd en heb ik haar haar blond gemaakt.


Dit vond ik leuk om te doen, omdat ik tekenen heel leuk vind om te doen. Het eindresultaat van mijn tekening vind ik heel goed gelukt. Alles is mooi van kleur en ik heb de lijnen wat meer aangezet met een zwarte stift, zodat dit nog wat duidelijker is en het op een soort cartoontekening lijkt.

Les 5: Presentatie Oude Grieken

Theorie Oude Grieken

Verdeeld in een aantal groepen mocht je uit een aantal onderwerpen kiezen waarover jullie je presentatie wilden houden. Samen met Kalkidan en Sanne Li hebben wij een presentatie gedaan over de Trojaanse Oorlog. Bij elke onderwerp waren er een aantal punten die je sowieso moest vermelden in je presentatie. Hierbij hebben wij gesproken over Homerus boek de Ilias, het ontstaan van de Trojaanse oorlog, een aantal belangrijke namen uit de Griekse Oudheid, het paard van Troje en het einde van de Trojaanse oorlog.


De theorie vond ik wel interessant en het verhaal van het paard van Troje kende ik ook wel. Daarom heb ik ook voor dit onderwerp gekozen. Toen ik de goden opzocht, wist ik niet dat er zoveel goden waren. Wat ik wel lastig vond, was dat er van een god niet echt een goede foto te vinden was. Maar van de anderen was er wel iets te vinden, was het niet een schildering dan was het wel een beeld.

Praktijk Oude Grieken

Tekenen

Na de presentaties gingen hebben we de opdracht gekregen om een standaard figuur te tekenen aan de hand van een voorbeeld. Het 1:8 standaard houdt in dat je een mens tekent aan de hand van 8 gelijke delen.


Hierna volgde de opdracht om nog een mens na te tekenen aan de hand van de 1:8 alleen nu moest je een mens in de contrapost houding tekenen. Maar eerst moest je een aantal plaatjes opzoeken van personen die een contrapost houding hebben. Hier moet je een aantal lijnen in aanbrengen die laten zien in welke richting de houding zit.


Mensen tekenen heb ik altijd wel het moeilijkste gevonden om te tekenen. Maar toch ben ik wel tevreden over mijn resultaat. De verhoudingen kloppen best goed met het voorbeeld waar ik naar gekeken had. Met het tekenen van de contrapos thouding had ik het meeste moeite. Ook omdat het dan nog moeilijker is om de verhoudingen goed te krijgen.

Les 6: Voorbereidingen Graffiti les

Theorie plus tekenen

Nadat er nog een presentatie is geweest, kregen we wat beelden te zien van graffitikunstenaars. Hierna mochten we onze naam tekenen met graffiti letters. Dit is voor volgende week, zodat we een voorbeeld hebben voor wat je wilt gaan spuiten.


Daarna zijn we naar een oude lege school gegaan en hebben we met de klas wat voorbereidingen gedaan, zodat we volgende week graffiti kunnen gaan spuiten.


De voorbereidingen waren ook nog wel gezellig om te doen met de hele klas, maar het graffitispuiten zelf had ik het meeste zin in.

Les 7: Workshop Graffitispuiten

Graffitispuiten

Deze les kregen we een workshop graffitispuiten. Eerst kregen we wat dingen uit de geschiedenis te horen. Daarna volgde een korte uitleg hoe je het beste graffiti kunt spuiten en kregen we een kleine opdracht om eerst wat te wennen aan het graffitispuiten, hoe dit werkt.


Nadat we wat hadden geoefend, mochten we ons bord overschilderen en terwijl dit droogde kon je nog een schets maken voor jouw ontwerp. Ik heb gekozen voor een ontwerp van mijn naam. Na wat hulp en tips te hebben gekregen, ben ik tevreden met mijn graffitiontwerp.


Dit vond ik echt het leukste om te doen. Ik had nog nooit graffiti gespoten, maar zou het wel wat vaker willen doen. Het was echt heel erg gezellig en leuk om te doen. Ook kreeg je goed uitleg, hulp en tips hoe je jouw tekening echt op een graffititekening kon laten lijken.

Nieuwe periode, nieuwe opdrachten