Openbaar vervoer tijdelijk

zo nog kopiëren

London Underground

ontstaan

de LU (london Underground) was de eerste metro ter wereld. die is gebouwd in 1863 met de naam Metropolian line. de eerste stations waren Paddington en Farrington. de allereerste metro was van het bedrijf Metropolitian Railway Company. daarvan komt de naam metro.

uitbreiding

in 1868 kwam de Metropolitian District Railway, deze lijn heet nu de District line en verbond de stad nog meer met elkaar.

in 1870 werd er voor het eerst een diepgelegen lijn gemaakt. waarom moest dat? dat was nodig om onder de thames te komen. (de thames , in het Nederlands de theems, is een rivier die door Londen en Engeland stroomt) deze lijn werdt de Tower Subway genoemd. deze lijn is later afgebroken. een betere diepgelegen lijn was de City & South London Railway. deze lijn werdt uiteindelijk een deel van de Nothern Line.

Er waren ook wat problemen:

  • de Nothern Line was de eerste geëlektrificeerde lijn in Londen, maar er waren te weinig ramen in de trein.
  • omdat de lijnen door 6 verschillende bedrijven werden beheerd, moesten de mensen bovengronds overstappen.
  • de verschillende bedrijven veroorzaakten ook en strijd tussen de bedrijven voor de lijnen.

maar er kwam een oplossing voor de strijd, want in 1933 werd het bedrijf Londen Passenger Board opgericht en die nam alles van het openbaar vervoer over in Londen.

de tweede wereldoorlog

tijdens de tweede wereldoorlog gooiden Duitsland bommen op Londen. de Londenaren schuilden toen in een metrostation. maar ze werden ook voor andere dingen gebruikt

Bijvoorbeeld tot een minutiefabriek. deze werd gebouwd op een afgelegen deel van de Central Line.

na de oorlog

de eerste nieuwe lijn na de oorlog was de Victoria Line. die verbond lijnen met elkaar.

de laatste en nieuwe lijn is de Jubilee Line, die werd in 1977 geopend maar ging in 1979 in gebruik. de naam van de lijn kwam van het jubileum van koningin Elizabeth de Tweede.

Veiligheid

de veiligheid in de metro zelf en de metrostations is erg belangrijk. er kan namelijk zelfmoord worden gepleegd of er kunnen personen op het spoor worden geduwd.

daarvoor hebben ze iets belangrijks op het perron gezet, namelijk glazen deuren.

het filmpje hieronder laat zien hoe dat eruit ziet en dat de trein ongeveer tegenover de deuren staan.

London Underground - Jubilee Line (Extension)