Konijn

Ziektes

Gebitsafwijkingen

Gebitsafwijkingen komen veel voor bij konijnen. De snijtanden staan scheef of worden te lang. Ook de kiezen kunnen afwijkende vormen aannemen. De dieren kunnen niet goed meer kauwen. Ze slikken dan te grote brokken in. Daar kunnen de maag en de darmen niet tegen en er ontstaat tympanie. Deze kan net als bij de hond met een maagtorsie, dodelijk zijn. Tympanie kan ook ontstaan door slechte voeding en darmontstekingen.

Mijten

Mijten kunnen bij konijnen de haren aantasten. Men kan dan plotseling hele plukken haar in de handen houden als men het dier beetpakt. Andere mijten kunnen het hele oor afsluiten door ernstige korstvorming.

Big image

Snotoog

De ontsteking breidt zich snel uit tot een longontsteking. De ziekte word veroorzaakt door een bacterie genaamd pasteurella multocida. Er komen hierdoor chronische infecties met de bacterie mee die leiden tot abcessen en ook gevaarlijk zijn voor de mens. De ogen en oogleden van het konijn moeten goed bekeken worden omdat, dikke opgezette oogleden kunnen wijzen op het voorkomen van de konijnenziekte (myxomatose).

Infectie vliegen & larven

Een infectie van vliegen en larven komt door dunne ontlasting die aan de anus blijft kleven, daardoor raakt de huid geïrriteerd en verzwakt. Vliegen krijgen daardoor de kans om daar hun eitjes te leggen en zodra dat is gebeurd eten de maden in principe het konijn levend op.
Big image

Coccidiose & VHD

Coccidiose zijn microscopische kleine, eencellige parasieten die het darmstelsel en de lever van konijnen zowel als andere dieren aantasten. Coccidien zijn de meest voorkomende parasieten in het darmstel van een konijn en een veel voorkomende oorzaak van ziekte van vooral maar niet uitgesloten jonge konijnen. Stres bij de jonge konijntjes veroorzaakt deze ziekte meestal.VHD (viral hemorhagic disease) is een ziekte waarbij konijnen meestal dood aangetroffen worden in hun hok, andere symptomen zijn bloedingen uit de neus, urine met bloed, bloederige vaginale uitvloeiingen en krampen. Tegen deze ziekte kunnen de konijnen geënt worden.

Big image