Het gezicht van de aarde verandert

Opdracht PWJ 3

Klimaatverandering

het klimaat verandert voortdurend, de aarde heeft er in de afgelopen miljoenen jaren er steeds anders uitgezien.

van een zeer warm klimaat met dinosaurussen, tot een grote ijsvlakte met mammoeten.

in deze folder laten wij zien hoe de aarde veranderde.

Het Precambrium

620 miljoen jaar geleden hadden de continenten een hele andere ligging en vorm. Er was geen ozonlaag dus er was weinig zuurstof en CO2 in de atmosfeer. Doordat er geen ozonlaag was konden er geen organismen op het land komen, er waren alleen maar waterdieren. De Uv-straling kon zo het landoppervlak bereiken omdat er geen ozonlaag was. Er zijn weinig of helemaal geen fossielen te vinden van organismen uit het Precambrium want de waterdieren bezaten geen harde delen.

Het Perm

270 miljoen jaar geleden zaten de zeeën vol met weekdieren, vissen en dieren met schelpen deze werden trilobieten genoemd. Ook leefde er amfibieen en er waren ook al bomen en beplanting waardoor er weer zuurstof in de atmosfeer is gekomen. De contineten bestonden uit een groot supercontinent Pangea. Omdat het supercontinent Pangea een hele grote omvang heeft is het een woestijnklimaat.

Het Krijt

100 miljoen jaar geleden lagen de continenten los van elkaar en het klimaat was het warmste klimaat dat er ooit is geweest. De zeespiegel staat 300 meter hoger dan nu. Er zijn nu land en waterdieren, in de zee leven vooral ammonieten dit zijn inktvissen met een opvallende schelp. Op het land zijn de dinosaurussen de baas.

Meteorietinslagen

In het Krijt is er een meteorietinslag geweest. Meteorieten zijn grote brokken steen die in ons zonnestelsel cirkelen tussen de planeten. 65 miljoen jaar geleden kwam de aarde in botsing met zo'n meteoriet deze was 10km in doorsnee. Hierdoor ontstond er een krater, een cirkelvormige laagte in een terrein, van 12km diep en 100km doorsnee. Door deze meteorietinslag zijn vele levende organismen op aarde uitgestorven, vooral de dinosaurussen. Doordat de dinosaurussen zijn uitgestorven konden de zoogdieren leven en is de mens ontstaan.

Het Kwartair

18000 jaar geleden lagen de continenten op de plek waar ze nu ook liggen. Er was een erg koud klimaat, de ijstijd was aangebroken. De zeespiegel staat 100 meter lager dan tegenwoordig, de mammoeten en sabeltandtijgers leefden in deze periode. De fossielen van deze dieren zijn gevonden op de bodem van de Noordzee.

Gemaakt door: Merel van der Heijden en Amber Dik

Groep: A3B

Datum: 9-04-2015