9 decembrie 2012

... dincolo de răul mai mic

Manifest

„...alegerile din 9 decembrie nu mai sunt despre a alege intre un rau mai mare si unul mai mic (eterna optiune), ci despre obligatia de a limita pe cat posibil dorinta unei puteri abuzive de a prelua controlul total asupra statului, de a dispune de o tara in mod arbitrar.” - Dan Tăpălagă, jurnalist

Răul își face loc în lumea și viața noastră în diferite feluri. De multe ori ne aflăm în situația „răului deja făcut” - când are rost să vorbim despre ce putem face ca să îndreptăm lucrurile și nicidecum despre ce se mai poate face pentru a preveni răul.

Una este să ajungem în fața unei farmacii unde zace un bătrân dărâmat la pământ și cu totul alta este să ajungem acolo când omul încă se clatină pe picioare. Să fiu întrebat „de ce nu l-am sprijinit” este nepotrivit dacă se știe că n-am fost la fața locului, dar este justificat pe deplin dacă, de față fiind, am stat și-am urmărit doar scena.

Te afli la doar câteva zile de o astfel de scenă. O scenă în care inculpați penal, oameni care și-au declarat intențiile de a desființa DNA, ANI și Curtea Constituțională, plagiatori, mincinoși, incompatibili cu sentințe definitive, corupți care se adăpostesc sub aripile imunității parlamentare se pregătesc să pună mâna pe puterea absolută.

Televiziunile și o parte din presă au lansat sondaje frumos alcătuite și în care gruparea alcătuită din cei de mai sus ți-a fost prezentată ca fiind câștigătoare sigură a alegerilor din 9 decembrie.

Și acum poate te simți deznădăjduit. Spui că votul tău oricum nu mai poate schimba nimic. La urma urmei este doar un vot.

Așa și trebuie. Pentru că dacă doar votul tău ar putea schimba lucrurile atunci n-am mai trăi într-o democrație. Ai fi conducătorul suprem a cărui voie se face... dintr-un singur vot.

Eu ți-aș adresa însă o altă întrebare. Care este cel mai mare bine pe care-l poți face în 9 decembrie 2012?

Dacă nu au reușit să te manipuleze și să te facă să le crezi minciunile atunci ai doar două opțiuni. Fie să te așezi pe margine și privești cum bătrânul se prăbușește, fie sari și încerci să-l susții.

Nimeni nu te va întreba de ce n-ai reușit dacă totuși ai sărit și ai intenționat să-l ajuți. Nu ți se cere garanția succesului. Nici măcar nu ți se cere să ai bune intenții. Pentru că bunele intenții neurmate de niciun fel de materializare a lor sunt fără nicio urmare practică.

Atât cel care credea că trebuie să sprijine bătrânul și nu l-a sprijinit cât și cel care era nepăsător din capul locului sunt oameni care au stat și l-au lăsat neajutorat.

Te invit în 9 decembrie să faci lucrul cel mai bun pe care-l poți face. Nu te invit să votezi cu un partid pentru că eu însumi nu sunt un partizan politic. Te invit însă să dai un vot negativ unei grupări care a devenit o amenințare reală pentru mulți dintre oamenii acestei țări.

Un vot negativ înseamnă să votezi orice în afară de USL.

Dar dincolo de vot mai este un lucru pe care-l poți face. Să trimiți acest mesaj și celor din lista ta. Ori să-l postezi pe facebook. Ori altundeva. Nu țin să aibă semnătura mea. Nu țin nici măcar să-l trimiți în forma în care l-ai primit. E al tău. Poți face ce vrei cu el. Iar dacă nu faci nimic nu vei muri în 7 zile și nici nu-ți vei pierde locul de muncă.

Ajunge dacă faci ce-ți dictează conștiința. Urmează-ți conștiința pe 9 decembrie 2012.

Marius Fersigan,

6 decembrie 2012,

Tîrgu Mureș