Hoofdluis

Alle informatie over hoofdluis

Wat is hoofdluis?

Hoofdluizen zijn insecten met zes poten, die uitsluitend op hoofden van mensen leven. Ze komen niet voor bij dieren, brengen geen ziekten over maar kunnen wel jeuk veroorzaken. Een hoofdluis leeft van mensenbloed. Een paar keer per dag prikt hij in de hoofdhuid en zuigt zich vol met bloed. Een volwassen hoofdluis is ongeveer 3 mm lang en varieert in kleur van zandkleurig tot bijna zwart. Alleen wanneer een hoofdluis net bloed opgezogen heeft, krijgt hij een donkerrode kleur. De eitjes van luizen worden neten genoemd.
Big image

Hoe kom je aan hoofdluis?

De overdracht vind vaak plaats door lichamelijk contact. Ook kan een hoofdluis van jas naar jas springen, het is daarom verstandig om een luizen cape over de jas van uw kind te hangen, of de jas in een luizen zak. Het is niet waar dat luizen alleen bij "vies" of "erg schoon" haar komen, ze kunnen bij iedereen ontstaan.

Hoe behandel je hoofdluis?

Er zijn twee manieren om hoofdluis te behandelen:

1. Gedurende 2 weken dagelijks kammen met een netenkam, doe dit op nat haar voor het beste resultaat. Hieronder staat een afbeelding van een netenkam. Als u het filmpje wilt bekijken over de kam instructie tegen hoofdluis kunt u: hier klikken.


2.Mocht kammen niet voldoende resultaat geven, kunt u ook hoofdluis bestrijden met een hoofdluis middel. Ook hieronder staat een afbeelding van een hoofdluis middel.

Hoe voorkom je hoofdluis?

Je kunt het voorkomen door elke week u kind de controleren op hoofdluis. Ook kunt u naast controleren een preventieve spray kopen, en om de paar weken op te spuiten. Zo beschermd u uw gezin tegen hoofdluis.
Big image