istoria minoritatilor

Cum se pot accesa aceste fonduri diversitate?

Folosirea principiului autodeterminarii mai ales ca instrument al puterilor invingatoare (in dauna maghiarilor, germanilor, bulgarilor, de pilda) a fost una dintre cauzele care au condus la instaurarea starii conflictuale in Europa dupa 1918. O rezolvare echitabila a tuturor diferendelor motivate etnic nici nu ar fi fost de fapt posibila, din cauza structurii lingvistice si religioase foarte complexe a majoritatii regiunilor europene, mai ales in partea rasariteana a continentului. in lipsa unui mecanism international recunoscut si acceptat de toate tarile, dar si din cauza starii de haos politic din multe regiuni, nici plebiscitele nu puteau fi o solutie. Iluminarea casetelor se face de regula cu tuburi fluorescente, dar si cu LED-uri care permit jocuri de lumini atractive. viziteaza

Activitate primaria Iasi

Pentru a supravietui, minoritatile nationale sunt nevoite sa urmareascapermanent obtinerea drepturilor egale cu cele ale majoritatii, dar totodata si dreptulde a avea libertatea de a-si pastra si dezvolta cultura specifica, la fel cum simajoritatea isi pastreaza si dezvolta cultura proprie. In statele multietnice si multiculturale din centrul si sud-estul Europei,dezvoltarea minoritatilor s-a produs deopotriva pe un fagas unitar reflectat intr-ounica istorie dar si, sub unele aspecte, in asa-zise istorii paralele, posibil deconexat atat intre ele cat si cu istoria natiunii privita ca un tot. Or, dupa cumse stie, comandamentele democratizarii si integrarii europene trimit la o percepere si a vocii celuilalt: pentru o armonizare cat mai sincera a relatiilor dintre grupurileetnice care convietuiesc de secole pe teritoriul aceluiasi stat: comandament valabil,cu atat mai mult cu cat in spatiul balcanic, dupa abolirea regimurilor comuniste, s-au produs conflicte interetnice de o gravitate deosebita.

Incepand cu secolul XIX odata cu aparitia natiunilor,statele europene se confrunta cu o problema majora,si anume minoritatile. Natiunea reprezinta o populatie compacta cu trecut istoric comun,care vorbeste aceeasi limba si are aceleasi idealuri istorice. Tot acum apar si curente precum darwinismul social si Eugenia. Primul se refera la teoria lui Darwin despre originea si evolutia speciilor si afirma ca in societatea umana,ca si la animale,exista selectia naturala (cel puternic il inghite pe cel slab). Eugenia spune ca este nevoie de un control al natalitatii in ceea ce priveste rasele inferioare sau persoanele cu handicap pentru a nu se putea inmulti.Acest control merge pana la sterilizare. In Romania problema minoritatilor incepe odata cu constitutia din 1866 (Carol I) Potrivit articolului 7 dreptul la cetatenie revine doar persoanelor ortodoxe.Aceasta prevedere se rasfrangea negativ in special asupra evreilor concentrati puternic in zona Moldovei.

Informatii despre fonduri diversitate

Desi nu este construit peste temelii antice, dupa cum se presupunea la inceputul secolului al XX-lea, Palatul se inalta, in parte, peste ruinele curtilor domnesti medievale, mentionate documentar in 1434. Au fost folosite, partial, si temeliile vechiului palat (neoclasic) din vremea voievodului Alexandru Moruzi (1806-1812), refacut de Mihail Sturza (1841-1843) si demantelat in 1904. Orasul si primaria Iasi se numara printre cele mai vechi si mai importante asezari ale tarii, in care a pulsat mereu, puternic, o autentica viata romaneasca. Capitala a Moldovei, orasul a dat patrimoniului national inestimabile valori materiale si spirituale, a inscris in istoria tarii pagini glorioase, ramase durabil in constiinta poporului. Situat in apropierea granitei de est a Romaniei, Iasul va fi dupa integrarea in Uniunea Europeana, un principal pol de dezvoltare al partii estice a Uniunii Europene. detalii

Implicare primaria Iasi in programe culturale

Apelul Coerent vizeaza stimularea cooperarii dintre entitatile publice si cele private (incluzand aici si sectorul non-profit) si sprijinirea masurilor care au in vedere imbunatatirea accesului la servicii publice, la formare, la retele de schimb de experienta, precum si participarea societatii civile la procesul de decizie. Reprezentanti ai autoritatilor locale, judetene, regionale si sau nationale si ai sectorului privat si societatii civile vor dezvolta, in parteneriat, cel putin 15 metodologii, instrumente, proiecte, planuri de actiune sau planuri de dezvoltare locala, alte masuri menite sa asigure internalizarea valorilor si practicilor anti-discriminatorii si incluzive, bazate pe principiul egalitatii de sanse etc. in lucrul cu in folosul grupurilor dezavantajate.. Promotorii de Proiect eligibili sunt entitati publice sau organizatii neguvernamentale din Romania. In cazul in care PP este o entitate publica, trebuie sa fie, de asemenea, ordonator de credite. Un PP poate sa trimita o singura aplicatie in cadrul acestui apel.

Programe de sustinere pentru istoria minoritatilor

Lipsa informatiilor despre comunitatile minoritare si majoritare este, nunumai in Romania, rezultatul sistemului formal de invatamant a carui programascolara de multe ori ignora sau respinge experienta minoritatilor nationale din aceatara. Sistemul formal de invatamant insa, daca este conceput si implementat corespunzator, poate sa ajute la indepartarea barierelor ignorantei si neintelegeriidintre diferite comunitati. Vointa politica de a schimba legislatia si de a alocaresurse acestui obiectiv trebuie sa fie asociata cu modificari in sistemul educationalpentru a asigura o dezvoltare sustenabila pe termen lung, iar Romania face constant pasi in acest sens.

Activitati de tip retea, destinate facilitarii schimbului si transferului de bune practici,combaterii practicilor discriminatorii, excluziunii sociale si economice a grupurilor defavorizate, precum si promovarii diversitatii si intelegerii interculturale, inclusiv seminarii, conferinte, ateliere de lucru, vizite de studiu etc. Lucreaza cu persoane dezavantajate expuse excluziunii sociale si economice, cu accent special pe teme precum: egalitatea de gen, egalitatea de sanse, discriminare, inegalitate, intelegere interculturala, respect pentru fonduri diversitate, reducerea saraciei etc., sesiuni de instruire furnizate de entitatile autorizate certificate in acest sens. Dezvoltarea de structuri formale sau non-formale de cooperare la nivel local, regional, national, cu scopul de a contribui la procesul de luare a deciziilor si sau la identificarea de masuri, instrumente etc. care sa fie puse in aplicare in scopul combaterii inegalitatilor sociale. printbanner.ro

Activitati bilaterale cum ar fi: seminarii, conferinte, ateliere de lucru, vizite de studiu etc. menite sa faciliteze schimbul si transferul de bune practici intre entitati din Romania si entitati din statele donatoare. Alte activitati (inovatoare), care sa contribuie la realizarea obiectivelor si la atingerea rezultatelor specifice ale apelului, care vor fi mentionate in Ghidul aplicantului. Costurile aferente derularii campaniilor de informare si constientizare nu vor putea depasi 20% din valoarea totala a proiectului, iar impactul acestui tip de activitati costuri va trebui sa fie bine documentat.

Tag: fonduri diversitate istoria minoritatilor click aici