Zwangerschap en alcohol

Gun je kind een gezonde start.

Wat zijn de risico's?

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Maar hier hangen wel een aantal veranderingen aan vast. Wat wel en wat ook zeker niet te doen wanneer je zwanger bent?


Alcohol drinken is absoluut not done. Je ongeboren kind loopt kans om hersenbeschadiging op te lopen, te vroeg geboren te worden, en het kan zelfs eindigen in een miskraam.


Gevolgen van alcoholgebruik

Het meest veilig is om helemaal geen alcohol te drinken tijdens uw zwangerschap. Het is natuurlijk mogelijk dat u wel alcohol heeft gedronken, bijvoorbeeld toen u nog niet wist dat u zwanger was. Als u alcohol heeft gedronken tijdens de zwangerschap kunnen er drie dingen gebeuren. Ten eerste is het mogelijk dat u een miskraam krijgt. Ten tweede kunt u na de geboorte merken dat uw kind beschadigd is. En ten derde kunt u na de geboorte merken dat uw kind gezond is.

Of uw kind beschadigd is, kan pas na de geboorte worden vastgesteld. Maakt u zich grote zorgen om de gezondheid van uw ongeboren kind, bespreek dit dan met uw verloskundige. Eventueel zal zij voorstellen om een extra groeiecho te doen. Maar, zij kan nooit met zekerheid zeggen of uw kind gezond is.

Als u zich ernstig zorgen maakt omdat u alcohol heeft gedronken tijdens de zwangerschap, bedenkt u dan dat van de drie mogelijke gevolgen (miskraam, beschadigd, gezond) de kans verreweg het grootst is dat uw kind toch gezond ter wereld komt. Deze kans wordt nog groter als u vanaf nu echt helemaal geen alcohol meer drinkt. De enige manier om echt helemaal zeker te zijn dat uw kind niet beschadigd raakt door uw alcoholgebruik is om helemaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap!


Drink liever zuiver water of thee. Je kind heeft voldoende voedingsstoffen nodig om zich veilig in je buik te ontwikkelen.