Bulgarije

Werkstuk door: Sahar Nawabi uit groep 8

Voorwoord

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat mijn vader heeft gestudeerd in Bulgarije, hij had daar veel goede vrienden, en tot de dag van vandaag vertelt hij mij leuke verhalen over zijn tijd daar. Zelf leek het me ook leuk, niet alleen naar aanleiding van mijn vader, maar ook omdat ik daar op vakantie ben geweest en een ongelooflijk leuke tijd heb gehad! Ik wil graag meer weten over dit leuke land.

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1: Geschiedenis

Hoofdstuk 2: Geografie

Hoofdstuk 3: Bevolking

Hoofdstuk 4: Natuurlijke producten

Hoofdstuk 5: Cultuur

Hoofdstuk 6: Bulgaarse keuken

Hoofdstuk 7: Bezienswaardigheden

Hoofdstuk 8: Wist je dat?

Inleiding

Bulgarije, daar heb je vast wel eens van gehoord. Het perfecte vakantieland! Maar er zit nog veel meer achter Bulgarije, het is namelijk een van de oudste landen van Europa. In mijn werkstuk kom je meer te weten over de geschiedenis van Bulgarije, cultuur, muziek, weetjes en nog meer.

Hoofdstuk 1: Geschiedenis

In de gebieden waar nu Bulgarije (nu officieel de Republiek Bulgarije) ligt, leefden vroeger de Thraciërs. Archeologen weten niet veel over Thraciërs. In de zesde eeuw trokken de Slaven binnen. Ze mengden zich en na een tijd ging de Thracische cultuur helemaal op in de Slavische cultuur. Een eeuw later kwamen de Proto-Bulgaren, de Slaven en de Proto-Bulgaren werden samen de Bulgaren. Ze versloegen de Byzantijnen. Ze stichtten later het Eerste Bulgaarse Rijk. Het rijk werd groter, er kwamen delen van Griekenland, Roemenië, Albanië en Joegoslavië bij. Aan het hoofd van rijk stond een tsaar, Boris I. Door hem werd Bulgarije in 864 christelijk gemaakt. Het rijk bleef bestaan tot 1018. Toen viel het in de handen van het Byzantijnse Rijk, maar in 1185 lukten het de Bulgaren om zich te ontdoen van het Byzantijnse Rijk. Na een opstand werd het Tweede Bulgaarse Rijk gesticht. Het rijk was een stuk kleiner maar het ging goed met de handel, cultuur en economie. Bulgarije sloot zich bij de Europese Unie aan op 1 januari 2007.

Hoofdstuk 2: Geografie

Bulgarije ligt in Zuidoost-Europa. De oppervlakte is 110.879 km² waarvan 0,3% water is. De Moesala is met 2925m de hoogste berg van Bulgarije. Er zijn ook veel rivieren in Bulgarije, ongeveer 525, een bekende van die rivieren is de Donau. Bulgarije heeft veel verschillende landschappen, dus ook verschillende dieren. In beboste bergen vind je wilde zwijnen, beren en wolven. En het heeft ook honderden vogelsoorten. In Bulgarije heersen er ook warme zomers met een gemiddelde dagtemperatuur van 24°C. Per jaar valt er 600 mm regen. In de bergen is dat wel 1000 mm per jaar, vaak in de vorm van sneeuw. De meeste regen valt in de zomer en de herfst.

Hoofdstuk 3: Bevolking

Bevolking

In Bulgarije wonen ongeveer 7 miljoen mensen volgens de volkstelling van 2014. Dat zijn ongeveer 60 mensen per km² . 83,9% is Bulgaars, 9,4% Turks en 4,7% zigeuner. Er wonen ook nog kleine groepen Russen, Armeniërs, Roemenen en Macedoniërs. Hoeveel Bulgaren er in Nederland wonen is niet helemaal duidelijk, rond de 40.000.


Steden

Ongeveer 73% van de bevolking woont in steden. Sofia is de beroemdste, de hoofdstad van Bulgarije, met wel 1,5 miljoen bewoners. Daarna volgt Plovdiv met 372.000 bewoners, en tot slot Varna met 357.000 bewoners.


Religie

Ongeveer 40% van de bevolking gelooft. 85,5% behoren tot de Bulgaars-Orthodoxe Kerk. 13% is islamitisch en 1,5% rooms-katholiek. Er wonen in het land ongeveer 4000 joden. Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er 50.000 joden in Bulgarije en daarvan is geen één slachtoffer geworden van de Holocaust.


Taal

Bulgaars is de officiële taal van Bulgarije en ook het meest gesproken. De taal wordt met cyrillische alfabet geschreven. 12 miljoen mensen over de hele wereld spreken Bulgaars. Het behoort tot de Zuid-Slavische talen. Soms wordt er Turks en Romani gesproken.

Hoofdstuk 4: Natuurlijke producten

Bulgarije heeft een vruchtbare grond, ongeveer de helft van het landoppervlakte word gebruikt voor de landbouw. De landbouw is erg belangrijk voor de economie. Belangrijke landbouwproducten zijn: tarwe, gerst, maïs, tabak, katoen, fruit, groenten, wijndruiven en suiker. In de berg gebieden wordt aan bosbouw en veehouderije gedaan. Vooral schapen leveren wol, melk, kaas en vlees. Yoghurt is een echte Bulgaarse uitvinding. Er wordt ook veel vis gevangen in de Zwarte Zee, Middellandse Zee en aan de Afrikaanse Westkust. Zwarte-Zeehaven Varna is het centrum voor de visserij.

Hoofdstuk 5: Cultuur

Volksmuziek
Bulgarije heeft een eigen volksmuziek. De muziek wordt gespeeld met instrumenten zoals een trom, doedelzak en een herdersfluit. De Bulgaarse volksmuziek is geliefd bij liefhebbers van volksmuziek, omdat er onregelmatige tonen in voorkomen. Pancho Vladigerov (1899-1978) was een bekende Bulgaarse componist. Meerdere operazangers, harpisten en kunstenaars hebben de Bulgaarse cultuur populair gemaakt in het buitenland. Het volkslied is Mila Rodino. (Bulgaars: Мила Родино) (Dierbaar Geboorteland). De tekst is geschreven door Tsvetan Radoslavov en komt uit 1885. Met een iets gewijzigde tekst werd het in 1964 het nationale volkslied.


Feesten
De Bulgaren kennen ook een aantal feesten. Drie maart is de nationale feestdag van Bulgarije, dan wordt herdacht dat in 1878 het land zelfstandig werd van het Ottomaanse Rijk. Orthodox Pasen wordt rond april gevierd. Op 1 mei is de dag van de arbeid. Op 6 mei de dag van het Leger en op 22 september Onafhankelijkheidsdag, toen in 1908 Bulgarije volledig onafhankelijk werd van het Ottomaanse Rijk. Andere feestdagen zijn Vaderdag, Sint-Nicolaas en de dag van het Kind. Er zijn ook nog een paar andere feestdagen.

Angelita Herrera 'Pinas

Mila Rodino (National Anthem of Bulgaria) by Angelita Herrera 'Pinas

Hoofdstuk 6: Bulgaarse keuken

De Bulgaarse keuken is een onderdeel van de Balkankeuken. Groenten worden veel gegeten. Bulgaren eten ook vlees, vaak gegrild. Lamsvlees en varkensvlees wordt veel gegeten. Rakija is een brandewijn van gegiste vruchten. Daarbij wordt vaak meze gegeten, kleine hapjes. Worsten zijn enorm populair. Hier wordt ook brood bij gegeten.


Shopska salade

Shopska salade is een bekend Bulgaars gerecht, bekend en populair over de hele wereld. Het is een salade van tomaten, uien, kaas, paprika, komkommer en wat andere vetten, kruiden en specerijen. Zelf eet ik ook eens in de paar weken Shopska salade, die mijn vader dan zelf maakt.


Kavarma

In Kavarma zitten stukken vlees en groente, gekookt met uien en tomatensaus. Het is een soort lasagne, maar de lagen deeg die er tussen zitten zijn niet van deeg maar van aardappelen. Kavarma zelf smaakt ook deels naar lasagne. Toevallig heb ik een paar dagen geleden zelf Kavarma gegeten, mijn vader heeft dit zelf klaargemaakt in de oven.


Gyuvech

Een typisch voorbeeld van een Bulgaars gerecht is Gyuvech, een stoofpot van paprika, aubergine, en bonen gecombineerd met vlees, gebakken en geserveerd in een kleipot. Er bestaat ook een vegetarisch gerecht van Guyvech, Cirene po Shopski, is ook heel erg lekker en bestaat uit kaas gecombineerd met tomaat en ei, gebakken in een kleipot in de oven.

Hoofdstuk 7: Bezienswaardigheden

Sunny Beach

(Strand Zonnestrand) is een heel bekend strand! Sunny Beach ligt ten oosten van Bulgarije aan de Zwarte Zee, op 35 km afstand van Burgas (stad in Bulgarije). Sunny Beach is een van de populairste plekken aan de Bulgaarse kust. Het is in de afgelopen 5 jaar uitgegroeid tot een levendig en kleurrijk strand, met lage prijzen. De uitgaansgelegenheden zijn perfect. Gezellige cafe's, hippe clubs en trendy discotheken. Ook het strandleven is hier ideaal. Het goudgele zandstrand van Sunny Beach behoort tot de mooiste van Europa, is 8 km lang, breed en schoon, en mondt uit in de prachtige heldere zee. Er zijn volop wateractiviteiten gaande en prima terrassen.


Goudstrand

Goudstrand is gelegen aan de Zwarte Zee in het oosten van Bulgarije. Volgens de eeuwenoude legende veranderden gouden schatten hier in goud zand. Het is een prachtige strand met veel heuvels, bebossing en een helderblauwe zee. Bovendien ligt Goudstrand niet ver weg van de havenstad Varna. Het strand heeft een gezellige boulevard met een bruisend nachtleven en tal van winkeltjes. Ook voor jongeren is hier genoeg te beleven.


Aladža Manastir

Aladža Manastir (klooster van de grotten Aladžža) is een van de bekendste kloosters van Bulgarije. Het klooster is uitgehouwen in de rotsen. Sommige delen van dit klooster zijn dan ook ondergebracht in natuurlijke grotten. In het verleden woonden holbewoners in de grotten van het klooster. Later dienden de grotten als gevangenis. Bij de ingang van het klooster ligt een museum waar je kunt zien hoe het klooster er oorspronkelijk uit heeft gezien. Daarnaast zijn in het museum gevonden artefacten van het klooster tentoongesteld. De naam van het klooster betekent in het Turks veelkleurig. Het klooster heeft haar naam te danken aan de kleurrijke schilderingen die de monniken er gemaakt hebben.


Aquapolis

In Goudstrand vind je het mooiste waterpretpark van Oost-Europa, Aquapolis. Dit waterpretpark ligt in het noorden van Goudstrand en wordt omgeven door een prachtig bos. Het was het allereerste waterpretpark dat in Bulgarije gebouwd werd. Het waterpark is gebouwd in een mooie mediterrane stijl. Iedere waterpark liefhebber is hier op de juiste plek. Aquapolis heeft verschillende attracties voor alle leeftijden: zwembaden, glijbanen en een wildwaterbaan.

Hoofdstuk 8: Wist je dat?

...Bulgarije elke 5 jaar een president kiest? Sinds januari 2012 is Rosen Plevneliev de president.


...De premier van Bulgarije Georgi Blaznashki is?!, sinds augustus 2014.


...Als je nee schud in Bulgarije betekent dat ja, als je ja schud ik Bulgarije betekent het nee! Het omgekeerde dus!


...Hristo Stoichkov een van de bekendste Bulgaren is? Hij is een voetballer, en hij speelde een lange tijd bij de Spaanse voetbalclub FC Barcelona. Hij heeft ook een trofee voor "Europees voetballer van het jaar" gewonnen.


...Er in Bulgarije niet met de euro word betaald? Bulgarije is wel lid van de EU maar betaald met nog steeds Bulgaarse lev.


...Kinderen in Bulgarije vanaf 7 jaar verplicht zijn om naar school te gaan? De scholen zijn daar ook nog geheel gratis.


...Bulgarije het enige land in heel Europa is die zijn officiële naam sinds 632 heeft gehouden?


...De vlag uit 3 kleuren bestaat. Wit voor hoop, groen voor vrijheid en rood voor liefde.


...Iedereen, jongeren en oudere mensen, niet naar buitenlandse muziek maar naar Bulgaarse muziek luisteren?


...Mensen gewoon op straat bij elkaar komen en samen de volksdans gaan dansen?

Nawoord

Ik vond het heel leuk om aan mijn werkstuk te werken, ik heb hard mijn best gedaan. Mijn vader hielp me ook een stuk mee met informatie. Het was echt leuk om allerlei dingen op te zoeken, en ik werd iedere keer weer verbaasd. Ik ben veel meer te weten gekomen over Bulgarije. En het interesseert me nu nog meer. Ik hoop u ook!