LA INVENCIÓN DE HUGO

Mar Llaberia

Una pel·lícula sobre els inicis i la història del cinema

FITXA TÈCNICA

Títol: La invención de Hugo

Direcció: Martin Scorcesse

Música: Howard Shore

Guió: John Logan

Fotografia: Robert Richardson

Durada: 128 minuts

Producció: Tim Headington, Graham King, Martin Scorsese i Johnny Depp.

País: Estats Units

Any: 2011

Data d'estrena a Espanya: 24 / 02 / 12

Gènere: Drama/Aventures

Distribuïdora: Paramonut Films

ACTORS I ACTRIUS

SINOPSIS

L'Hugo és un nen que acaba de perdre al seu pare i al no tenir mare es queda orfe. Se'n va a viure en una estació de tren de París amb el seu oncle, però aquest desapareix, deixant a l'Hugo sol a l'estació. Ell arregla els rellotges i els mecanismes de l'estació procurant que el guàrdia no s'adoni de la falta de precència del seu oncle. És una especialista amb els rellotges ja que era la professió del seu pare. Coneix una noia que l'ajuda a resoldre un misteri, un misteri que el seu pare va deixar sense resoldre. Està relacionat amb una màquina que van trobar ell i el seu pare, i que els dos van estar arreglant junts, però ara que el seu pare és mort, l'Hugo creu que l'ha d'acabar per la seva memòria. També està relacionat amb un home d'una botiga de joguines i una clau en forma de cor, tot això sumant-hi l'aparell misteriós. Els dos nois es troben en una aventura màgica i misteriosa que pot tenir algun risc.


LA HISTÒRIA DEL CINEMA

En la pel·lícula podem veure com hi apareixen personatges relacionats amb els incis del cinema com són els germans Lumiere, en la projecció de la via del tren, que és quan apareix George Méliès i descobreix la seva passió per el cinema. Podem veure aquesta escena (encara que no sabem si realment va passar així). Podem veure els pares del cinema, i com Geroges, més tard construeix la seva pròpia màquina i comença a produïr pel·lícules. Podem veure com es feien les pel·lícules en els inicis del cinema. La pel·lícula més destacada: Viatje a la Lluna.


GEROGES MÉLIÈS

És un dels personatges principals i més destacables de la pel·lícula. Explica com George Méliès troba la passió per el cinema i es converteix en un dels pares del cinema, juntament amb els germans Lumière. Va arribar a ser el millor cinematògraf dels seus temps; dissenyava, creava, muntava, rodava... totes les seves pel·lícules ell mateix.

La seva passió per el cinema va començar el dia en que va assistir en una de les representacions dels germans Lumière, concretament: l'arribada del tren a l'estació. Fascinat per l'aparell, el va voler comprar però els germans Lumière no li van vendre, llavors ell mateix va muntar el seu propi estudi on va crear un cinematògraf ell mateix. A partir d'allí es va dedicar plenament al cinema, creant la seva pròpia productora i començan a grabar les primeres pel·lícules. Ell era el director de totes elles. També apareixia en moltes d'elles, les dissenyava, montava i projectava ell mateix. Va crear al voltant de 500 pel·lícules, algunes en blanc i negre i unes altres en color i en moltes d'elles utilitzava trucs d'il·lusionisme fets servir al seu antic teatre.

Quan va arribar la guerra, va haver de vendre la majoria de les seves pel·lícules i decorats. La gent ja no anava tant al cinema, es preocupaven més d'ells i de les seves famíles, per això només se'n van conservar unes quantes de les 500 que havia creat. La més famosa és "Viatje a la Lluna", que dura 8 minuts aprox. És una de les obres més importants de totes.

Viaje a la Luna, de Georges Méliès (1902)

GERMANS LUMIÈRE

Els dos germans van ser els primers en crear el cinematògraf, la fotografía i la fotografía en color. Aquets dos germans compartien una passió especial per els aparells tecnològics i junts van aconseguir crear el cinematògraf, un treballant en la captura de les imatges ne moviment i l'altre com projectar aquestes imatges. Un cop fet, no el van presentar inmediatament, ja que pensaven que no tindira futur, que seria una moda passatgera.

La primera pel·lícula de la història va ser "la sortida de la fàbrica Luimère", l'any 1895. Un altre fil que van fer va ser "l'arribada del tren a l'estació", que va ser la projecció que va fer trobar la passió per el cinema a Gerorge Méliès. Van ser les dues projeccions més importants del cinema, va ser un gran èxit, al contrari del que creien els germans.

En la pel·lícula es veu "l'arribada del tren a l'estació" al 1895, on la primera reacció de la gent era aixecar-se quan veien el tren arribar per por de ser aixafats.1895: LA LLEGADA DEL TREN (HERMANOS LUMIÈRE)

SAFETY LAST

En la pel·lícula destaca unes escenes de molta tensió. Aquestes escenes ens recorden a una escena d'una pel·lícula de cine mut, Safety Last (1923) de Fred C. Newmeyer amb Harold Lloyd com a protagonista, que apareix dues vegades en la pel·lícula: la primera és quan Hugo i Isabelle veuen aquesta pel·lícula al cinema, i la segona és quan l'Inspector persegueix Hugo i el nen s'amaga al rellotge exterior de l'estació, on es penja de les agulles, recordant aquesta escena de Safety Last.


Harold Lloyd's SAFETY LAST! - U.S. Re-release Trailer

LA MÚSICA

HOWARD SHORE

Ell és el compositor de la banda sonora de la pel·lícula. Va ser guanyador de 3 Òscars per la Tríologia del Senyor dels Anells, i va ser nominat als Òscars per la BSO de la pel·lícula "La Invención de Hugo".

És un canadenc nascut a Toronto el 18 d'octubre de 1946. Va començar sent membre d'una banda popular i sent el director musical d'una comèdia amerciana. La BSO que li va donar més prestigi de totes va ser la del Senyor del Anells.

Ha tingut moltes classes de premis: Oscar, Globus d'Or, Premis BAFTA i Premis Grammy.

CARACTERÍSTIQUES

L'instrument principal és la mussete (acordió parisenc), acompanyat d'una pianola, guitarra, bateria, contrabaix, saxo alt i címbal. Aquets instruments, destacant la mussete ens recorden a la ciutat francesa de París i als seus carrers.


Molts personatges tenen fragments pròpis (música associada a un personatge concret). El compositor fa servir una tècnica anomenada leitmotiv, que consisteix en que cada personatge té una música exclusiva per ell, i que només té a veure amb aquell personatge.


Hi ha un tema especialment destacat i que representa a un grup de persones, que és el tema de l'estació (tema principal) que es refereix a tots els personatges que apareixen a l'estació.

BANDA SONORA

Llista feta per la Cèlia Roig


Cèlia Roig

Cèlia Roig

ANÀLISI D'UNA SEQÜÈNCIA I DE LA SEVA MÚSICA.

Aquesta escena de la pel·lícula és una de les més boniques i especials. Crea un ambient molt bonic i sobretot màgic.


En aquesta escena l'Hugo es presenta a casa la Isabelle, i la seva mare els amaga en una habitació perquè en George no sapiguen que estan allí. Un cop dins l'Hugo decideix investigar l'armari i veu una capsa a dalt de tot molt misteriosa. Al ser baixet no hi arriba, llavors la Isabelle s'ofereix a agafar la caixa. En aquell moment hi ha una música de suspensió i tensió, peruqè sabem que passarà alguna cosa però no sabem què.


Quan la Isabelle té la caixa aconsegueix aguantar la cadira però en aquell moment es trenca, caient la Isabelle en mans de l'Hugo i la capsa al terra. En aquest moment hi ha un buit musical, no es sent res.


Al moment de caura la capsa al terra, aquesta s'obre, descobrint un munt de dibuixos i esbosos de pel·lícules de George Méliès. En el moment que la capsa s'obre, comença a sonar una música que crea un altre ambient, un ambient màgic que et dispara les emocions.HUGO 3 - Scene 'Finding The Box'

VALORACIÓ PERSONAL

Aquesta pel·lícula m'ha agradat molt, ja que l'argument m'ha encantat, i al fer el trebal i escoltar detingudament la banda sonora, he de dir que és molt bona. Jo non em paru a escoltar la múscia, perquè per mi forma part de l'escena, i no l'escolto amb detal, s'hi no m'hi esforço. Cada música i cada fragment estàn ben posats a cada personatge i a cada escena, fan que la música parli per els personatges, que identifiquin el moment, personatge i, sobretot, les emocions.

També m'ha agradat perquè explica els inicis del cinema, com es gravaben les pel·lícules en aquell momet, un plató de la època, com s'utilitzava l'enginy per crear pel·lícules fabuloses, etc...

Les imatges triades ón també molt bones, l'estació de tren és presciosa i sembla que estiguis allà mateix, perquè esta molt ben definit.

Ha estat una gran pel·lícula i m'ha encantat haver-la vist.