Het Aralmeer in gevaar

Bente Gevaert (groep 1)

Big image

-het irrigatiesysteem-

Het Aralmeer veranderd steeds maar meer in een dor en woestijnachtig gebied. En dat is groot deels de schuld van ‘het irrigatiesysteem’. De streek rond het Aralmeer leek perfect geschikt voor een irrigatiesysteem. Maar doordat het water steeds gepompt werd maar de omliggende akkers en het ook nog eens bleef verdampen blijft er nu van het water niet veel meer over. Met als gevolg het droogt langzaam uit.

-De gevolgen zijn merkbaar-

Doordat het meer langzamerhand begint uittedrogen en het veranderd in een woestijnachtig gebied kunnen schepen maar steeds moeilijker en moeilijk passeren. Het heeft dus een grootte inpakt op de scheepvaart.

Het meer verdampt maar liefst miljoenen water maar door die verdamping meent het zoutgehalte wel ferm toe. Met als gevolg dat het Aralmeer veranderd is in een zoutwatermeer hierdoor verdwijnen ook tal van planten en dierensoorten. Bovendien brengt de verdamping ook nog rondvliegend stof met zich mee.

-De lokale bevolking-

Een groot deel van de bevolking is werkloos omdat de schepen niet meer kunnen varen dat zorgt ook voor meer armoede bij de lokale bevolking.

Maar ook de gezondheid van de bevolking is er niet zo goed aan toe. Doordat het water maar steeds meer vervuilt geraakt lopen ze ook maar gevaar op ziekten die zelf tot de dood kunnen lijden. Veel mensen lijden dan ook aan bloedarmoede, lever en nier ziekten en zelfs kanker.