Oled-tv in alle opzichten beter?

Een nieuwe technologie die alles op zijn kop zet

Wat is Oled eigenlijk precies en is het nou echt zo duur zoals ze zeggen?

Waarom weet vrijwel niemand iets van Oled-schermen af en hoe komt dat nou? Eigenlijk, omdat Oled nooit echt groots gepubliceerd is wat zeer zeker zonde is, want het zijn schitterende schermen met een hoogstaande kwaliteit.


Oled is een technologie wat een al een tijdje op de markt is en niet zonder reden. Samsung en LG proberen hiermee een nieuwe weg in te slaan, om toch weer ergens de 1e in te zijn, die vernieuwend is dan de ander.


Je zult haast denken: 'zo'n nieuwe technologie dat moet voor iedereen dan beschikbaar zijn'. Fout! Helaas liegen de prijzen er niet om, als je een gezellig avondje met z'n alle een film wilt kijken, ben je al gauw een kleine €8000,- kwijt en voor wat vraag je je dan af, voor een paar mensen die dit wel kunnen betalen?

Onderscheidende eigenschappen van Oled

Oled is een scherm wat bestaat uit een aantal verschillende organische materialen die licht geven als er stroom doorheen gaat. Elke pixel die de tv bevat heeft 3 verschillende subpixels die uit de kleuren: rood, blauw en groen bestaan. Door deze technologie hebben de Oled tv's geen achtergrondverlichting meer nodig en dat is ook een van de redenen dat de schermen zo slank zijn.


Door de grotere kijkhoek en contrast van het scherm is het beeldkwaliteit flink verbeterd ten opzichte van de andere tv's. Voordeel hiervan is dat je niet meer van die hoge energierekeningen krijgt, want ze zijn eindelijk zuiniger geworden.


De Oled schermen zijn zeer onderscheidend. Ze beschikken over betere eigenschappen en functies dan alle andere tv-schermen en hebben een uitstraling, waar menig fabrikant jaloers op is.


Al met al proberen Samsung en LG er het mooiste van te maken en dat eigenlijk tot nu toe zonder enig succes.

Samsung stopt met productie en wat doet LG?

Samsung


De productie van de Oled schermen is door Samsung stopgezet en dat komt, wat Kim Hyun-seok Hoofd tv-afdeling van Samsung zei, doordat de productie te duur blijft om deze schermtechnologie in consumentenproducten te verwerken.


Op dit moment heeft Samsung de productie voor een nog onbepaalde tijd stopgezet en daarom weet men ook niet wanneer zij weer verder zullen gaan met de productie van Oled schermen voor tv's.


Verder blijkt wel dat Samsung zich gaat verdiepen in de kleinere varianten van Oled schermen voor Smartphones, waaronder die voor de nieuwe Samsung Galaxy S6 en voor de iPhone 6s/+.


LG


LG daarin tegen pakt het anders aan. Zij hebben gezegd de productie absoluut niet stop te zetten en gaan hiermee vrolijk door met het produceren van nieuwe Oled tv's.


Groot gelijk hebben ze, want misschien kan LG wel zorgen dat er betaalbare Oled tv's op de markt komen. Dat zou een zekere verbetering zijn tegenover wat zij nu op de markt hebben gebracht.

Voor -en nadelen Oled?

Ieder product kent zijn voor -en nadelen en dat is ook helemaal niet erg, want misschien met dat ene kleine voordeel kan je een gat in de markt slaan. Zo heeft Oled dat ook.


Oled wat natuurlijk nu nog een vrij onbekend product is, is nog moeilijk te beoordelen of het daadwerkelijk echte grote voor of nadelen heeft. Er gaan uiteraard speculaties rondt wat goed en wat slecht is aan deze vernieuwende technologie.


Voordelen:


- Hogere kwaliteit

- 1000x sneller dan een LCD

- Kijkhoek groter

- Contrast beter

- Volledige kleuren ( Zwart, Rood, Blauw, Groen )


Nadelen:


- Hoge prijs


Kortom, er zijn dus in feiten meer voordelen dan nadelen en zou je denken al die voordelen die deze tv mij kan bieden, is veel belangrijker dan de eventuele prijs van het product. Dus eigenlijk mag jij jezelf afvragen, ' waarom halen we niet zo'n Oled tv? ' . Heel simpel, niemand wilt zoveel geld uitgeven aan een secundaire behoefte.

Wanneer kunnen we de Oled tv's definitief verwachten?

Samsung en LG zijn vrijwel de enige fabrikanten op dit moment die bezig zijn/waren met produceren van Oled tv's en aangezien zij al een paar modellen in de winkels hebben liggen zullen wij de aankomende tijd niks hoeven te verwachten op het gebied van Oled tv's.


De eventuele verwachting is dat er wel eind 2015 nieuwe promotiemodellen worden gepromoot om te kijken of het daadwerkelijk zal aanslaan en of het zin heeft om de producten echt op de markt te brengen.