WATER VOOR LATER

Nele Packo, 4stw 2, groep: 2

Deelopdracht 1: Doe de vochttest!! Drink jij voldoende?

Als je eens goed nadenkt hoeveel je per dag drinkt, dan kun je door die resultaten op te tellen direct weten als je genoeg water drinkt. Drink je minder dan 1 liter dan drink je veel te weinig. tussen 1&1,5 liter dan ben je goed op weg, maar je mag gerust wat meer drinken. 1,5 Liter is perfect.


enkele tips voor extra opname van water:


 • Drink na elke maaltijd een glas water.
 • Waar je ook gaat, doe altijd een flesje water mee.
 • Voor je je huis verlaat, drink een glas water.
 • Soep drinken als tussendoortje.
 • Zet een herinnering in je gsm, zo kan je om het uur iets drinken.


Deelopdracht 2: Welk watertje voor de dorst?

Wat is nu het verschil tussen bronwater & mineraalwater?


Bronwater is meestal geschikt voor iedereen en moet zich dan ook houden aan de regel: geschikt voor bereiding van babyvoeding.

Mineraalwater: de concentratie aan mineralen moet constant blijven, het water mag zich aan allerhande eigenschappen toedichten.


Er zijn verschillende mineralen & stoffen die kunnen verschillen per soort water, zoals: nitraten, sulfaat, fluor en natrium


Aan baby's en zwangere vrouwen moet extra gekeken worden naar het soort water, het kan namelijk lijden tot ernstig zuurstof tekort of blauwzucht bij de baby's.

Deelopdracht 3: Drinkwater, een heerlijk geschenk.

Kraantjeswater is helemaal niet zo slecht als mensen vaak denken, het is zelfs goed voor ons. Het is een echt geschenk.


redenen waarom je voor kraantjeswater zou kiezen:

 • goedkoop
 • zuiver
 • altijd beschikbaar
 • gezond


In kraantjes water vinden we 3 mineralen die de smaak van het water beïnvloed: magnesium, ijzer & calcium.


Water is op verschillende manieren goed voor ons lichaam:

 • Water is voor ons een echte schoonheidskuur.
 • We verliezen elke dag veel lichaamsvocht, water zorgt ervoor dat we dat vocht op peil kunnen houden
 • We ontdoen ons lichaam van afvalstoffen, regelen onze lichaamswarmte en transporteren vitaminen.

Deelopdracht 4: De smaak van water.

Ook de smaak van kraantjeswater is beter dan we denken en willen geloven. Uit een test blijkt dat als jongeren blind het water moeten proeven dat de voorkeur uitgaat naar kraantjeswater. Het verschil is niet groot, maar toch is kraantjeswater favoriet met een gemiddelde score van 7,5. Bronwater heeft gemiddeld een score van 7,2.


Weer spelen baby's hier een belangrijke rol. Niet alle waters zijn bestemd voor babyvoeding, sommige zijn zelfs schadelijk. Zo is gebleken dat spa blauw het best is voor baby's, want de schadelijke stoffen zijn miniem. Hépar is dan weer het slechtst voor baby's, de schadelijke stoffen zitten hier het meest van alle waters. Op de fles staat ook vermeld dat het niet goed is om babyvoeding te bereiden.

Deelopdracht 5: Bereken je voetafdruk.

De watervoetafdruk is een maat voor het waterverbruik van een product, gemeten over de hele productieketen. Het geeft ons een beeld van het verborgen water in een product


Er zit in heel wat meer water dan je denkt, voor 1 blikje cola is bijvoorbeeld 208 liter water nodig, voor 1 snee brood heb je 44 liter water nodig en voor 200g rundvlees wel 3960 liter.


Hoe je watervoetafdruk verkleinen?


 • kies biologische producten
 • kies minder vlees
 • kies seizoensproducten uit eigen streek
 • kies minder bewerkte voeding
 • gooi geen eten weg


Bij het gebruik van de watervoetafdruk missen we de watervoetafdruk-impact dat betekend de impact die de ecosystemen ondervinden door het onttrekken van water via de beoogde teelt.

Deelopdracht 6: Bouw je eigen waterzuivering.

Om water te zuiveren kun je zelf een filter maken, hier heb je een PET fles voor nodig. Snij de onderkant van de fles eraf en zet de fles met de dop naar beneden in een bekerglas. De fles moet nu gevuld worden met watten, kiezel, zand, watten, houtskool, watten, zand, kiezel. laat er troebel water doorlopen en in het bekerglas bekom je zuiver water. pas op! Het bekomen water is zuiver, maar niet drinkbaar.Uit de testen die worden gedaan op het gefilterde water en op het troebel water kan je besluiten dat de hardheid van het water kleiner is na het filteren. De zuurtegraad is kleiner voor het filteren. Het gefilterde water is dus natuurlijk beter dan het troebele water.

Deelopdracht 7: Is de britafilter nu echt een wondermiddel?

Om te weten of brita water nu echt beter is moeten we een test uitvoeren.

De test bekijkt of brita-water beter is dan leidingwater. Na de test blijkt brita-water in sommige opzichten beter is dan leidingwater, maar lang niet in alle opzichten.

de test met voedselbodems liet ons zien dat schimmel zich sneller verspreidde op britawater.


Van deze deelopdracht werd een verslag gemaakt. We moesten daar alles goed bespreken en uitleggen hoe we de proeven moesten uitvoeren.