Aids en het hiv-virus

verzorgen bij ziekte

Hoe wordt aids veroorzaakt?

Aids wordt veroorzaakt door het hiv-virus, dit kan door bloed, sperma en slijm.Aids is een ernstige, dodelijke ziekte. Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Hiv breekt stap voor stap de afweer af die mensen van nature hebben tegen ziekten. Je spreekt van aids, als je lichaam niet meer kan vechten tegen infecties, die je normaal gesproken wel de baas zou zijn. Iemand met aids wordt alsmaar zwakker en vatbaarder voor allerlei ziekten, waaraan hij of zij zonder behandeling uiteindelijk zou sterven.

Hoe word je besmet met aids?

Het hiv-virus is een virus dat kan worden overgedragen op andere personen door onveilig seksueel contact of door besmetting met bloed. Bij drugsverslaafden is het vaak zo dat ze elkaars naalden gebruiken en daardoor het virus aan elkaar overdragen. Ook kunnen vrouwen die seropositief zijn (dus vrouwen die het hiv-virus hebben) het virus doorgeven aan hun baby. Er zijn maar een beperkt aantal mogelijkheden zijn om besmet te kunnen worden met het hiv-virus.

Wat zijn de belangrijkste verschijnselen?

Hiv oplopen gebeurt meestal ongemerkt, je afweersysteem wordt aangetast en krijg je op een gegeven moment klachten, dit kan na 2 jaar gebeuren maar ook na langer dan 10 jaar.  Helaas ontwikkelen de meeste mensen geen symptonen, waardoor veel mensen niet weten dat ze seropositief zijn. Sommige mensen ontwikkelen echter wél symptonen. Deze symptomen lijken op die van griep, dat zijn namelijk de volgende symptomen:- Hoofdpijn- Koorts- Moeiheid- Opgezwollen klieren   Deze symptonen zijn echter niet blijvend, ze verdwijnen na ongeveer één tot 4 weken. Daarom is dit erg lastig, want men denkt daardoor dat dit gewoon een griepje was en gaat er niet vanuit dat ze misschien wel besmet zijn met het HIV-virus. Het is namelijk zo dat je na deze symptonen, je je gewoon weer gezond voelt, netals bij een griepje het geval is.Er ontstaan ook anderen syptomen in de jaren vóórdat aids onstaat, dat zijn namelijk de volgende:- Vermoeidheid - Gewichtsverlies - Vaak griep en zweten - Vaak gist infecties (oraal of vaginaal) - Vlokkige huid - Korte termijn geheugen verlies  Je krijgt de diagnose ‘aids’ als hiv je afweer zo ernstig hebt aangetast, dat je ziek wordt door een infectie, die door een normale afweer gewoon wordt bestreden.

Hoe kan deze ziekte voorkomen worden?

Zoals bij veel soa’s, veilig vrijen. Schone naalden/spuiten gebruiken bij het inspuiten van bijvoorbeeld drugs. Zwangere vrouwen testen als ze hiv hebben behandeld.Regelmatig testen op hiv en andere soa’s.

Feiten over aids

Wereldwijd leven 35,3 miljoen mensen met hiv/aids, per jaar komen daar 2,3 miljoen nieuwe hiv-infecties bij. Dit zijn 6300 nieuwe infecties per dag. Elke 14 seconden raakt iemand geïnfecteerd met hiv. Elke 20 seconden sterft iemand aan de gevolgen van aids. aids is wereldwijd doodsoorzaak nummer één onder vrouwen in de leeftijd van 15 tot 44 jaar. Van alle mensen die met hiv geïnfecteerd raken, is de helft jonger dan 25 jaar. In Nederland leven naar schatting 21.500 mensen met hiv. Per jaar komen daar gemiddeld 1.200 nieuwe hiv-infecties bij. Per week krijgen in Nederland 2 tot 3 jongeren de diagnose hiv.