Cinefòrum

Per a futurs mestres

Monday, May 18th, 8:30-10pm

UB - Campus de Mundet, Barcelona, Spain

Barcelona, CT

Ser y tener (Philibert, 2002)

Any: 2002


Director: Nicolas Philibert

Música: Philippe Hersant

Fotografia: Laurent Didier, Katell Djian, Hugues Gemignani, Nicolas Philibert

Montatge: Nicolas Philibert

Protagonistes: Georges López, Jessie, Jonathan, Guillaume, Létitia, Jojo, Marie, Oliver, Axel, Laura, Nathalie, Julien, Alizé, Johan, Marie-Elizabeth, Nathalie

SER Y TENER (trailer español)

SINOPSI

El professor Georges López mostra com s’organitza l’escola unitària i la manera més eficient d’ensenyar. El documental es fa al llarg de tot el curs i està protagonitzat per una dotzena d’alumnes que tenen entre 4 i 10 anys. Es poden veure moltes de les classes que fan, de les excursions, dels conflictes i problemes que es generen i de la vida dels alumnes fora de l’escola. El professor Georges és un professor molt ben format, que es nota que li agrada ensenyar i que coneix molt bé als seus alumnes.


 • Com organitza l’escola unitària el professor Georges Lopez? Quina actitud té amb els alumnes?


El professor Georges Lopez organitza l’escola unitària de manera que hi hagi diferents accions. La classe està estructurada de manera que es promou el treball en grup, però els alumnes estan separats per edats. Per tant, hi ha estones en què treballa més el procés d’ensenyament dels alumnes més petits i estones en què treballa més el dels més grans de la classe. Durant el documental es pot veure que organitza activitats conjuntes on demostra que cada alumne és important per arribar al objectiu proposat i on els grans ajuden als petits.


Georges és un professor que està molt motivat i li agrada molt ensenyar als seus alumnes, és una persona que transmet serietat però al mateix temps simpatia i, sobretot és molt afectuós, estima als seus alumnes. Es pot veure en alguna escena que és una mica dur per la manera en que contesta, per exemple: obliga a que el cridin com a senyor professor i fa callar a Marie-Elizabeth parlant-li de males maneres. També es veu que està molt motivat perquè coneix a cadascun dels seus alumnes, les seves característiques i fins i tot els seus problemes i les seves preocupacions, gracies a això adapta totes les activitats a les seves necessitats i els ajuda en el que necessiten. Georges té moments en que és molt simpàtic i es fa estimar, per això els seus alumnes més grans mostren tristesa en el moment que els hi diu que marxarà de l’escola.

Preguntes proposades

 • Com tracta les dues baralles, la primera entre Olivier i Julien i la segona entre Johann i Jojo?
 • En algun moment es veu la implicació de les famílies? Quines diferencies hi ha amb els mètodes que utilitzen les famílies per ajudar a fer deures i estudiar als seus fills?
 • Quina reacció tenen els alumnes quan el professor diu que “deixarà de dictar en un any i mig”?

Entre maestros

Any: 2012

Director i Productor: Pablo Usón

Professor i Divulgador: Carlos González

Alumnes: Anna Baliarda, Lucy Ccencho, Pol Chiang, Eadem Herrera, Marta Llebaría, Ariadna Moreno, Pol Pérez, Yavila Rincón, Adrià Ríos, David Rodríguez, Andrea Servent

Trailer Entre Maestros HD

SINOPSI

Aquest documental ens ensenyar com un professor intenta ajudar a un grup d’adolescents desmotivats a conèixer-se a si mateixos i a descobrir el potencial que tenen. És una experiència real i utilitza un mètode que anomena “educar empoderando” el qual és útil perquè recuperin la motivació i l’autoestima. Fomenta molt diferents valors com el respecte, la confiança i la solidaritat, el companyerisme i l’ajuda.

 • Quants dies de classe de Carlos González recull el documental. Què va fer i què va aconseguir?


Carlos González recull en el documental 12 dies de classe. Durant aquests dies l’objectiu principal és que treguin la saviesa que tenen tots dintre seu i que es reconeguin tal com són, a més vol crear un clima per a que cadascun pugui connectar amb ell mateix. Finalment el que el que Carlos aconsegueix és que tots adoptin el rol de mestres i que s’ajudin i aprenguin col·lectivament, tots ells s’adonen com dins seu tenen una petita part dels altres companys i que els poden entendre i ajudar. També aprenen que existeixen diferents personatges que els adopten segons les circumstancies i que han de ser ells mateixos. El que acaben tenint molt clar és que són els responsables del seu futur, que encara tot està per decidir i ho poden canviar.

Preguntes proposades


 • Com aconsegueixen resoldre l’enigma que Carlos entrega en una caixeta?
 • Quina ha sigut la reacció dels companys de la Lucy i què ha aprés ella desprès d’explicar el seu passat?
 • Què vol dir l’expressió “ser maestros de corazón”?

Profesor Lazhar

Any: 2011

Director i guió: Philippe Falardeau

Producció: Luc Déry, Kim McCraw

Música: Martin León

Fotografia: Ronald Plante

Montatge: Stéphane Lafleur

Artistes: Mohamed Fellag, Sophie Nélisse, Émilien Néron, Danielle Proulx, Brigitte Poupart, Marie-Éve Beauregard, Évelyne de la Chenelière, Vicent Millard, Francine Ruel, Jules Philip, Daniel Gadouas, Louis Champagne, Seddik Benslimane, Sophie Sanscartier, André Robitaille.

Profesor Lazhar - Tráiler español

SINOPSI

Bachir Lazhar és un professor de primària d’origen algerià. El contracten a una escola de Montreal per substituir a Martine, una professora que s’ha suïcidat dins d’una escola. Aquesta pel·lícula mostra com es tracta amb un grup d’alumnes que estan molt afectats per el que ha succeït, i que es pot fer per superar la pèrdua de la que era la seva professora. Lazhar durant la seva vida, també ha sofert una gran pèrdua, per tant sap molt bé com actuar.

 • Els pares de qui li diuen “preferimos que se limite a enseñar no a educar a nuestra hija”? Què fa Bachir Lazhar per tractar el dol?


Els pares que diuen “preferimos que se limite a enseñar no a educar a nuestra hija” són els pares de Marie, ho diuen quan tenen una reunió amb el professor Lazhar i els hi comenta que té tendència a comportar-se d’una manera rígida, que sempre vol tenir la raó i cita el reglament. També els hi diu que aquesta actitud no és la correcta, ja que jutja el comportament dels altres i dels professors. Els pares reaccionen dient que és normal que la seva filla sàpiga més que el professor, perquè porta més temps a l’escola i que Marie ha sigut forta davant de la mort i del canvi de professor i que ha resistit com ha pogut, a més també diuen que el Lazhar no és d’aquí i que segurament que hi ha molts matisos que se li escapen.


En una escena de la pel·lícula, Victor treu el tema dels suïcidis perquè explica la historia del seu avi que també es va suïcidar. A partir d’això, el professor Lazhar treu el tema del suïcidi de Martine i diu que si algú vol parlar lliurement que ho pot fer. Alice diu que Simon vol parlar, però no és així Simon comensa a cridar i a dir que no, però ella el culpa de la mort de la professora i ell al final es sent culpable. A més, en altres ocasions a la classe es parla de violència i de injustícia, Lazhar deixa que els alumnes parlin i expressin les seves opinions, pensaments i sentiments, un exemple d’això és l’escrit que fa Alice el qual parla de la mort de Martine.

Preguntes proposades

 • Per què la psicòloga vol fer teràpia sense que estigui el professor Lazhar a classe?
 • De què parla el text que fa Alice? Com reaccionen els seus companys i el professor Lazhar?
 • Què va passar amb Simon i la professora Martine? Per què tothom li diu que es va portar malament amb ella?

Amb la col·laboració de...