ELIMINEM ELS RESIDUS DE L'ESPAI!

CIENTÍFICS DE TOT EL MÓN BUSQUEN LA SOLUCIÓ AL PROBLEMA

ELS RESIDUS ESPACIALS

Des dels inicis de la era espacial, l'home ha utilitzat la seva habilitat per posar objectes en òrbita al voltant de la Terra per dur a terme moltes funcions: comunicacions, GPS, prediccions meteorològiques, observació del cosmos...


En les darreres dècades, s'ha detectat un nombre creixent de residus espacials, principalment components i restes de satèl·lits, parts de coets, càpsules espacials...


La gran majoria d'aquests, però, són de poca grandària (menys d'un centímetre), tot i així, poden ser molt perilloses per les missions i naus tripulades, com la EEI.


Els més grans també són una amenaça per els habitants de la Terra, hi ha hagut alguns accidents amb residus espacials de molta grandària quan no s'han desintegrat durant la reentrada.


Es calcula que actualment hi ha unes 600 tones de deixalles espacials en òrbita terrestre.


Darrerament, s'han fet moltes propostes per tal de solucionar el problema. Un dels més efectius és el següent:

SIMULADOR D'AMARRES ELECTRODINÀMIQUES

El simulador d'amarres electrodinàmiques (projecte BETs) és una proposta de la Unió Europea, amb la col·laboració de vàries universitats i organitzacions, com la UPM (Universitat politècnica de Madrid), la Agència Aeroespacial Alemana, el Laboratori Aeroespacial Nacional de França, la Universitat Estatal de Colorado (EUA) i la Fundació Tecnalia.


El projecte es basa en la creació d'un software, (que han anomenat BETsMA), que permet dissenyar ràpidament una missió espacial amb amarres electrodinàmiques.

Les amarres electrodinàmiques són cables de material conductor, que actuen com un electroimant, i fan que les restes metàl·liques es desplaçin i acabin desintegrant-se a l'atmosfera.


El programa és capaç de determinar quin és el millor tipus d'amarra segons la situació, la altura i inclinació de la òrbita i la massa i trajectòria de l'objectiu, a més de la probabilitat de supervivència de la amarra. A més, ofereix una simulació de vol de la missió. Tot això gràcies a l'algoritme que han desenvolupat per tal de fer tot això possible.


Aquest mètode, però té avantatges i inconvenients:


AVANTATGES:  • Utilitza un software intuitiu, que ofereix càlculs exactes i dona idees dels dissenys.
  • El poden utilitzar enginyers no especialitzats en aquest tipus de missió.
  • Ofereix simulació de volINCONVENIENTS:  • És una solució indirecta del problema, ja que exposa la teoria de la missió, però no la porta a terme.