Alfred Martin Andersen Hansen

Novellernes videnskabsmand

Martin A. Hansens Liv og død

Martin A. Hansen blev født d. 20 august, 1909, på Støby på Stevns. Hans far var landmand, og hans mor af endnu lavere social rang. Han blev uddannet lærer på haslev seminarium. Han fik en søn ved navn Hans Ole Hansen. Han var en frihedskæmper under 2. verdenskrig.Da Martin A. Hansen tjenestedreng faldt han ned fra et træ, og slog hovedet hårdt. Han blev derefter fulgt af slem meget hovedpine, som han tog det giftige albyl, som er skadeligt om nyrerne. Under en litteratur pris i Stockholm, kom han til at drikke rensevæske, og blev derfor nød til at blive udpumpet på et svensk hospital. Men hans nyrer havde allerede tager meget skade, og dette førte til hans tidelige død, d. 26 juli, 1955, i en alder af kun 46 år.
Centralt for Martin A. Hansen forfatterskab

Martin A. Hansen har levede i kort tid, men eksperimentere meget med noveller, og satte dermed sit præg på dansk litteratur. Under den tyske besættelse skrev han gerne i de illegale blade, og fik stor betydning gennem dette, ved at skrive en artikel, hvor i han talte for likvidering af stikkere. Efter krigen begyndte hans ekspertnementering med novelle, og i 1946 udkom hans novelle samling, Tornebusken. Martin A. Hansen havde skrevet mange dagbøger gennem sit liv, og derfor ved vi så meget om hans liv


Martin A. Hansens vigtigste værker

Martin A. Hansen skrev gennem tiden mange gode romaner og noveller, men de noveller, man sætter lighedstegn med Martin A. Hansen er i særdeleshed "Løgneren" og "Agerhønen".


"Løgneren" er fra 1950

Romanen beskriver Johannes vigs liv på Sandø, og dette var Martin A. Hansens sidste skønlitterær


"Agerhønen" er fra Martin A. Hansens eksperimentære novellesamling "Tornebusken". Den viser hvordan Martin Hansen eksperimentrede med noveller, og derfor sakbe nye nuancer inden for novelle genren.