RECURSOS DIDÀCTICS MUSICALS

PER A MESTRES i PROFESSIONALS DE L'EDUCACIÓ - 2021/22

DIRIGIT A:

Tots aquells professionals del món de l'educació general i de l'educació artística en particular (mestres d'Ed. Infantil, Primària i Secundària, mestres de música, músics, ballarins, professionals de les arts escèniques, moviment, teatre, psicòlegs, pedagogs o treballadors socials) que vulguin conèixer i desenvolupar processos creatius per a l'aprenentatge de la música i les arts escèniques.

DESCRIPCIÓ:

El present curs té com a objectius proporcionar un repertori de recursos i procediments que obrin la curiositat del mestre/a il'inspirin per crear els seus propis. Són sessions per aprofundir en les diferents estratègies didàctiques i la seva aplicació. Tenen com a focus principal el desenvolupament de la creativitat i l'aprenentatge musical mitjançant la música i el moviment. Les classes són bàsicament pràctiques amb fonamentació teòrica. Durant aquestes es proporcionarà el material treballat amb el propòsit de fixar i ampliar la informació rebuda. El curs consta de catorze sessions independents de dues hores, cadascuna de les quals tractarà un tema i una etapa educativa:


DATES PER AL CURS 2021-22:

- 23 d'Octubre de 2021 - TANCAT

- 27 de Novembre de 2021

- 11 de Desembre de 2021

- 29 de Gener de 2022

- 26 de Febrer de 2022

- 26 de Març de 2022

- 30 d'Abril de 2022

(classes: 1 dissabte al mes)


FORMATS DEL CURS (TU TRIES!):

-Presencial a El Musical de Bellaterra

-En línia a través del campus virtual d'El Musical


IDIOMA DEL CURS: català/castellà

SESSIONS:

23 D'OCTUBRE de 9:30h a 11:30h - TANCAT

 • Recurs 1: COLLAGE: IDEES PER DESPERTAR PROPOSTES ESCÈNIQUES A TRAVÉS DEL JOC ARTÍSTIC
- Professora Aina Plans.

Adreçat a: professionals de l’educació a partir de cicle mitjà de primària i a secundària

Per on comencem? Què fem? Cap on anem? Que difícil! Posem-nos-hi i deixem-nos endur!". Així començarem a treballar les propostes escèniques a partir de la deconstrucció de textos, amb posicions corporals quotidianes, de collage d'imatges, etc… Un taller amb un munt d’idees per treure el màxim de suc de la creativitat dels grups d’infants amb els quals treballem.


23 D'OCTUBRE de 12:00h a 14:00h - TANCAT

 • Recurs 2: AMB CALMA
- Professora Aina Plans.

Adreçat a: professionals de l’educació d’infantil.

La natura que ens envolta fa meravelles silenciosament, es mou sense descans i és una font inesgotable de curiositat. En aquesta sessió posarem atenció en alguns processos naturals per a viure’ls i sentir-los a través de la música i el moviment, acompanyats d’un material il·lustrat preciós i suggerent.


27 DE NOVEMBRE de 9:30h a 11:30h

 • Recurs 3: MÚSICA PER SER FELIÇOS
- Professora Marta Canellas.

Adreçat a: professionals de tots els àmbits i nivells.

Tots sabem que la música ens canvia l’estat d’ànim. Aquest taller ens convida a reflexionar sobre els mecanismes que activa la música respecte el nostre sistema nerviós i com és una gran aliada a l’hora de generar estats de benestar físic, cognitiu i emocional. S’experimentaran recursos per fer-nos conscients de la potencia de la música i la seva estreta relació amb el moviment per generar estats de benestar, tant en contextos educatius com en contextos sòcio-sanitaris.


27 DE NOVEMBRE de 12:00h a 14:00h

 • Recurs 4: COREOGRAFIES DE PERCUSSIÓ CORPORAL PER A L'AULA
- Professor Santi Serratosa.

Adreçat a: professionals de l’educació de tots els nivells.

Aprenem i construïm una coreografia de percussió corporal. Es presentaran materials i recursos perquè els docents puguin aplicar-ho a l'aula. Aquesta classe serà una guia per a poder impartir a l'aula tot el nou material i els recursos que anirem treballant.

A través del Mètode SSM es treballaran diferents tècniques de composició i creació, així com estratègies per adaptar-ho a les diferents edats, als diferents nivells d'aprenentatge i característiques dels grups. Aquesta metodologia permetrà aprofundir en tots els aspectes importants i transversals dels processos d'aprenentatge i de la didàctica de la música.


11 DE DESEMBRE de 9:30h a 11:30h

 • Recurs 5: VERSEMBRANT: TALLER DE RAP
- Professor Pau Llonch.

Adreçat a: professionals de l’educació de cicle superior de Primària i Secundària.

El líder d’At Versaris ens presentarà aquest projecte, una escola popular itinerant que pretén fomentar la consciència crítica del jovent mitjançant l’art urbà i el hip hop. Ens convida a posar l’estètica al servei de la crítica, en un procés creatiu transformador, que com diu ell és “filosofia de la praxis feta rap”


11 DE DESEMBRE de 12:00h a 14:00h

 • Recurs 6: ARRISQUEM-NOS A CREAR, ARRISQUEM-NOS A BUSCAR
 • - Professora Marta Roma
  Adreçat a: professionals de l’educació de primària i secundària.

  Serà una sessió enfocada a connectar amb el grup. Des d’un escalfament, començarem a jugar amb la improvisació lliure, amb sons, amb el llenguatge, el moviment… Poc a poc anirem concretant-ho amb exercicis que ens donin eines per portar a l’aula. Ens centrarem així en el treball creatiu, parant la ment del judici i arriscant-nos a crear, a buscar, a equivocar-nos i a provar.


29 DE GENER de 9:30h a 11:30h

 • Recurs 7: COM LA PARAULA TRANSFORMA EL NOSTRE COS
- Professora Marina Cardona.

Adreçat a professionals d’escola bressol, infantil i educació primària.

Com transformen les paraules el nostre cos? Des d’un so que ens fa moure d’una determinada manera fins a una paraula que ens dona una qualitat de moviment, un ritme, una manera d’habitar l’espai...Observarem com els sons ens mouen de manera instintiva, tant si els generem nosaltres com si ens venen donats des de fora. També viurem de manera més detinguda diferents qualitats de moviment. Finalment, amb la paraula i amb la música posarem en pràctica les diferents qualitats en què el nostre cos es pot moure o estar parat.


29 DE GENER de 12:00h a 14:00h

 • Recurs 8: PUGEM A L’ESCENARI
 • - Professor Dani Coma.

  Adreçat a: professionals de l’educació en les edats de primària, secundària i adults.

  Un escenari és l'espai físic destinat a la interpretació de produccions d'arts escèniques. L'escenari acull els intèrprets mentre fan l'espectacle i fa de punt focal per al públic. Això vol dir que quan focalitzem tota l'atenció en un infant, l’estem pujant a l’escenari. I pujar a l’escenari, no és fàcil. La por, la vergonya, les inseguretats, la confiança... no és just que en nom de la música passem per alt totes aquestes sensacions i donem per suposat que a l’escenari tothom hi està còmode. En aquest taller no només parlarem d’això... sinó que intentarem reviure-ho juntes. És una proposta d'alt nivell, fresca i inspiradora ideal per aquest nou curs en el qual de ben segur necessitarem consciência, empatia i no perdre l'alegria.


26 DE FEBRER de 9:30h a 11:30h

 • Recurs 9: EINES DE PRODUCCIÓ MUSICAL PER A MESTRES DE MÚSICA
- Professor Jordi Blanes

Adreçat a: professionals de l’educació de tots els nivells.

Vols crear una base per a la cançó que t’has inventat? Vols gravar una peça en directe i treure’n tot el suc? T’agradaria crear noves músiques i jugar a partir de musiques ja existents? Doncs en aquesta sessió aprendrem a fer tot això i molt més de manera senzilla i efectiva, per tal que puguis utilizar aquestes eines en el teu dia a dia a l’aula.


26 DE FEBRER de 12:00h a 14:00h

 • Recurs 10: IMPROVISACIÓ VOCAL
- Professor Petter Udland Johansen

Adreçat a: professionals de l’educació de primària i secundària.

Treballarem la improvisació i l’acompanyament amb la veu. Construirem enllaços d’acords vocals a partir de diferents cançons i estils per gaudir del plaer de cantar harmònicament en grup i desenvolupar així la nostra capacitat d’escolta, expressivitat i afinació.


26 DE MARÇ de 9:30h a 11:30h

 • Recurs 11: DIÀLEGS EN TÀNDEM: ESPAI-TEMPS
- Professora Núria Palau

Adreçat a: docents del camp de la música, la dansa i les arts escèniques de diferents etapes i contextos educatius interessats en treballar amb aquests dos conceptes.

Quines relacions podem establir entre l'espai i el temps? Quines possibilitats ens pot oferir? En aquesta sessió veurem les diferents possibilitats i perspectives que ens aporta aquest binomi per tal de tenir un ventall de recursos i activitats per treballar a l'aula a partir de l'experiència corporal, sonora i visual de manera polivalent, adaptant-nos a contextos i realitats canviants educatives i artístiques.


26 DE MARÇ de 12:00h a 14:00h

 • Recurs 12: MÚSICA SENSE PARAULES
- Professora Eugènia Arús

Adreçat a: professionals d’infantil i primària.

Mostrarem procediments i activitats on realment la música, el moviment i l’ús d’objectes parlen per si mateixos, de forma que la comprensió musical és inmediata, sense necessitat de llargues explicacions. Un recurs únic per comunicar-nos de manera expressiva, directa i sensorial amb els nostres grups d’infants.


30 D'ABRIL de 9:30h a 11:30h

 • Recurs 13: EXPLOREM EL MOVIMENT AMB EL PRINCIPI DEL PÈNDOL
- Professora Dorothea Weise.

Adreçat a: professionals de l’educació i de les arts de tots els nivells que vulguin aprofundir en el coneixement de la dansa.

El temps passa a través de la percepció del canvi. Un dels processos de canvi més familiars és l'anada i tornada - com un pas, com un pèndol, com un canvi entre dos pols connectats entre si en tensió. Amb el principi del pèndol i el balanceig al seu lloc, en locomoció i en imatges coreogràfiques compostes mesurarem el temps i l'espai i desenvoluparem patrons dinàmics. Una gran oportunitat per gaudir i aprofundir en el coneixement de la dansa de la mà d’una de les professionals de la rítmica amb més experiència en aquest camp.


30 D'ABRIL de 12:00h a 14:00h

 • Recurs 14: INICIS I FINALS EN LES PECES ESCÈNIQUES
- Professora Dorothea Weise.

Adreçat a: professionals de l’educació i de les arts de tots els nivells que vulguin aprofundir en el coneixement de la dansa.

A l'hora d'improvisar, sovint sorgeix la pregunta sobre com es pot donar forma als inicis i als finals. Quan i per què comença alguna cosa? Com ho faig per acabar? Com es compleix el curs de l'esdeveniment el final? Partint de petites unitats temporals com gestos i frases, busquem i provem diferents formes de començaments i finals per després poder crear interconnexions més conscients i variades de silenci i acció en diàleg amb la música en la improvisació en moviment. Una gran oportunitat per gaudir i aprofundir en el coneixement de la dansa de la mà d’una de les professionals de la rítmica amb més experiència en aquest camp.

PROFESSORAT:

Marta Canellas - Té estudis de Grau en Pedagogia de la Música i el Moviment a la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena amb les especialitats de violoncel i pedagogia especial i terapèutica. També cursà el màster i el postgrau d’especialització en Art-Teràpia transdisciplinar per al desenvolupament humà a ISPA ( IATBA); actualment forma part de l’equip docent del màster. A part, és llicenciada en Filologia Catalana per la UAB. Fruit del seu treball pedagògic ha publicat diferents llibres musicals infantils (L’Elefantet curiós, Aquest nen està a la Lluna!, Rhapsody in Blue) i materials didàctics per a mestres (Anem a la Selva, El Trencanous i Viatge a l’Espai), tots ells editats per Bellaterra Música Edicions.En el camp artístic, ha participat com a creadora i intèrpret diversos espectacles de poesia, performance i dansa, com per exemple En Vermell, De Viva Carn, La bailarina en el huracán, Els colors del vi, etc. Formà part del grup musical Abrília, liderat per Jordi Ribot i de la Oficina Viena Orchestra, liderada per Alegre Correa i actuà com a duet amb el cantautor britànic Mike Kneafsey. També ha estat membre d’orquestres de música clàssica a Catalunya i al Regne Unit. Actualment treballa en la creació i composició musical d’espectacles musicals infantils per al Teatre Kursaal de Manresa i és membre de la Big Band de Santi Serratosa.

Eugènia Arús - Pianista. Títol Superior de Professor de Solfeig, Teoria de la Música, Transport i Acompanyament pel Conservatori Joaquín Rodrigo. Doctora en Educació Musical per la Universitat de Barcelona. Diploma Superior i Llicència d'ensenyament en Rítmica-Dalcroze, Solfeig i Improvisació per l'Institut Jaques-Dalcroze de Ginebra, Haute École de Musique. Diploma pedagògic d'educació musical Willems per l'Association International de Education Musicale, Lió. És professora del Departament de Didàctiques Aplicades, secció de Didàctica de l’Educació Musical de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona. Actualment compagina la seva tasca com a músic, participant en diferents produccions, amb la investigació i publicació d'articles i material didàctic destinat a la posada en pràctica de l'educació musical en moviment. Ha estat convidada, en països com França, Itàlia, Finlàndia, E.E.U.U. L'Argentina o Anglaterra, com a intèrpret o ponent. Col·labora des de l'any 2005 amb la Fundació Barenboim-Said en el projecte EMI i dirigeix el Títol d'expert en Música, Creativitat i Moviment de la Universitat Ramon LLull-El Musical (Bellaterra). És membre del grup de recerca d'Educació Musical i Innovació (GREMI) i del grup de recerca Didàctica del Patrimoni (DIDPATRI) de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona i col·labora amb l'Institut Jaques-Dalcroze en el camp de la investigació i innovació educativa per a l'ensenyament /aprenentatge musical en moviment.

Santi Serratosa - Graduat en música moderna pel Conservatori del Liceu. Va continuar els seus estudis superiors com a bateria al Drummers Collective de Nova York, l’any 2001. Màster en Musicoteràpia per l’UPF. És professor col·laborador del Màster de Musicoteràpia de la UB i formador en els cursos de formació continuada de la UVic. Combina la seva tasca com a músic (Asstrio, Gossos) amb la musicoteràpia i la percussió corporal, disciplina amb la qual dirigeix la SSM BigHand.
Núria Palau - Mestra, compositora, pianista. Es defineix com a artista interdisciplinaria. Professora de piano pel Conservatori del Liceu, Llicenciada en Belles Arts i mestra d’educació musical per la Universitat de Barcelona, Bachelor en rítmica J-Dalcroze al Conservatori El Musical de Bellaterra. És professora del Postgrau de Música, Creativitat i Moviment (Universitat Ramon Llull – El Musical, Bellaterra) i docent en l’especialitat de música i arts a l’Escola GEM de Mataró. És autora de materials didàctics, contes i músiques a Bellaterra Música Editorial.

Pau Llonch - és un economista marxista, educador, músic i activista polític català. És membre del Seminari d'Economia Crítica Taifa i impulsor de la cooperativa educativa Versembrant SCCL. Ha estat també cantant del grup de hip hop català At Versaris.

Aina Plans - Grau Superior de Pedagogia de la Música i el Moviment a la Universität der Künste, Bachelor de Rítmica Dalcroze I estudis d’Arquitectura Tècnica a la Universitat Politècnica de Catalunya. Actualment resideix a Berlín, on imparteix classes de música i moviment per a nadons i infants a diferents centres de la ciutat de Berlín, així com classes de piano. Compagina l’activitat musical amb la seva passió per les arts visuals i la fotografia, que treballa de manera autodidacta

Dorothea Weise - És practicant de Rítmica i des de 2009 està establerta a Berlín, on treballa com a professora al departament de Música i Moviment / Rítmica a la Universitat de les Arts de Berlín. Realitza tallers, activitats formatives, classes magistrals i conferències a Alemanya i a l'estranger. És autora de nombrosos articles especialitzats en camps relacionats amb la interacció entre música i moviment, la percepció i l'acció, la improvisació i la composició. El 2019 va ser coeditora del llibre Rhythmik – Musik und Bewegung. Transdisziplinäre Perspektiven. Des de 2008 és membre de la junta de l'associació alemanya Música i Moviment / Rítmica a les Universitats i des de 2016 membre de la junta de FIER, i com a vicepresidenta des de 2019. www.udk-berlin.de/rhythmik

Marta Roma - Des dels inicis amb el violoncel, ha anat teixint el seu camí tocant diferents terrenys, instruments i disciplines. Això la va portar a estudiar al Berklee College of Music (2012-2017). Actualment a Catalunya segueix una agenda molt activa desenvolupant el seu propi camí versàtil i variat en diferents projectes tant musicals com educatius.

Jordi Blanes - Compositor i multiinstrumentista especialitzat en baix elèctric. Realitza el Grau Superior de Música en l’especialitat Jazz com a intèrpret de baix elèctric a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) on té l’oportunitat de tenir com a mestre i director del projecte final a Gary Willis. Ha realitzat més de 50 enregistraments i col·laboracions, així com composicions i arranjaments. Ha rebut premis de composició i ha fet transcripcions per a televisió i cinema. En l’àmbit de la docència ha treballat en escoles de primària, escoles municipals de música i finalment al Conservatori Professional Municipal de Música de Manresa,d’on és professor actualment.

Marina Cardona - Diplomada en Ballet i Dansa Contemporànea a la Rambert School (UK), Master en Arts Escèniques URJC ( Espanya). Després de graduar-se, treballa amb les companyies del Braunshweig Ballet, el Cirque su Soleil, Lanònima Imperial i Thomas Noone. Entra a l´Institut del Teatre el 2009 com a suport docent en el Grau Superior de Coreografia i hi treballa 4 anys, compaginant-ho amb l´activitat escènica. El 2016, funda la companyia de Dansa - Teatre per a infants BlinkFlash juntament amb Montse Roig i Joan Cases. La companyia treballa de la ma de mestres, families i infants tan en laboratoris creatius com en espectàcles escènics, amb la que hi continua actualment.

Dani Coma - combina la direcció escènica amb les classes d'interpretació. Actualment, és el Cap de Departament de l'àrea de Teatre de l'escola Coco Comin, mestre de l’Escola Billie Elliot que s’estrenarà la propera tardor a Barcelona i mestre de l'assignatura d'Interpretació i Escena del Conservatori del Liceu.Creador i compositor del grup juvenil Macedònia i director artístic de Nada es impossible de El Mago Pop. Director escènic del Concert de Sant Esteve del Palau de la Musica els anys 17, 18 i 19 així com de múltiples espectacles amb els cors del Orfeó, el cor Lutiana i la productora Viu el Teatre.També ha publicat un grapat de Cantates infantils amb Discmedi i contes amb l'editorial Bellaterra Musica.www.danicoma.com
Petter Udland Johansen -Va néixer a Oslo, on va rebre la seva primera formació vocal i instumental. Es va graduar a la Norges Musikhøyskole amb Ingrid Bjoner i Svein Bjørkøy el 1996 i a Basilea a la Schola Cantorum amb Richard Levitt l'any 2000. Ha estudiat també amb el tenor Hans Peter Blochwitz. El seu repertori inclou totes les obres principals de compositors com J.S Bach, C. Monteverdi, W.A. Mozart, F. Mendelssohn, així com cançons de compositors com F. Schubert, E. Grieg, H. Wolf, W.A Mozart, G.Mahler, E. Grieg i J. Brahms. Ha treballat amb directors com Rinaldo Alessandrini, Jordi Savall, Pep Prats, Christer Løvold, Tom i Tobias Kjellum Gossmann. Els grups amb els quals ha realitzat concerts i enregistraments de CD són: Hirundo Maris, Pechrima, Anella Sagene, Capella Antiqua Bambergensis, Pratum Musicum, La Morra, Ferarra i Lucidarium. El 2009 va fundar amb la seva parella, Arianna Savall, el grup Hirundo Maris, especialitzat en música antiga i creacions musicals pròpies. El focus del treball creatiu d'aquest conjunt és música mediterrània i nòrdica. El grup ha publicat diferents CDs amb la prestigisosa discogràfica ECM i Manfred Eicher com a productor. Juntament amb Christer Løvold i Mark B. Lay, va fundar el grup "Pechrima" Petter Udland Johansen també és reconegut com a compositor i arranjador i imparteix cursos regulars en cant coral i solista. És professor de cant i cor al Basel i a El Musical-Centre autoritzat de Grau Professional de Bellaterra.

PREU (PRESENCIAL O EN LÍNIA):

Cada 1 sessió: 30 Euros


Preus especials a partir de 8 sessions:
8 sessions (20h = 16h presencial/sincrònic + 4 hores feina a casa): 210 Euros

9 sessions (22h = 18h presencial/sincrònic + 4 hores feina a casa): 225 Euros

10 sessions (24h = 20h presencial/sincrònic + 4 hores feina a casa): 240 Euros

11 sessions (28h = 22h presencial/sincrònic + 6 hores feina a casa): 253 Euros

12 sessions (30h = 24h presencial/sincrònic + 6 hores feina a casa): 260 Euros

13 sessions (34h = 26h presencial/sincrònic + 8 hores feina a casa): 265 Euros

14 sessions (36h = 28h presencial/sincrònic + 8 hores feina a casa): 280 Euros


-Curs en línia en tràmit de Reconeixement per a Docents del Departament d'Ensenyament si t'apuntes a 8 sessions o més ( i tens usuari XTEC).

-Curs presencial certificat per "El Musical - Centre d'Educació i Recerca" com a formació per a la innovació i la qualitat musical.
-Curs Bonificat per a empreses

-La factura del curs s'emet amb les dades de la inscripció. Si vols factura amb altres dades (Escola on treballes, Institució...) l'has d'indicar en el formulari d'inscripció. No es podran canviar les dades una vegada efectuat el pagament.


Cursos impartits a:

El Musical - Centre Autoritzat de Grau Professional de Música

c/ Ramon Llull, 16 - 08193 Bellaterra - www.elmusical.cat - info@elmusical.cat