La invención de Hugo

FITXA TÈCNICA

Director: Martin Scorsese

Música: Howard Shore

Guió: John Logan

Idioma original: anglès

Gènere: fantàstic

Distribuïdora: Paramount Pictures

Duració: 128 minuts

REPARTIMENT

SINOPSIS

Hugo Cabret és un nen orfe de 12 anys que viu en una estació de tren de París. Es dedica a arreglar els rellotges de l'estació, però també roba menjar i petites peces que necessita per poder reconstruir una autòmata que es va trobar el seu difunt pare i que no va poder acabar-la. El propietari de la botiga on l'Hugo roba les peces és en George Méliès, aquest el descobreix i obliga a Hugo a donar-li una petita llibreta que sempre porta i que hi té coses apuntades. L'Hugo coneix a l'Isabelle, filla de Méliès, amb la qual passa moltes aventures.


HISTÒRIA DEL CINEMA

A la pel·lícula hi apareixen uns personatges molt importants dins de la història del cinema, els germans Lumière i George Méliès.


George Méliès:

George Mèlies és un dels personatges més importants d'aquesta pel·lícula. S'explica com van ser els seus inicis del cinema i com va arribar a ser un dels millors cinematògrafs d'aquells temps.

Tot comença quan assisteix a la primera projecció dels germans Lumière, utilitzant el cinematògraf. Al quedar bocabadat per aquell aparell, va decidir comprar-se'n un i muntar un estudi de cinema, així també creant la seva pròpia productora. Ell mateix era el director de totes les seves pel·lícules, en va fer al voltant d'unes 400. També hi apareixia en elles com un personatge més, i creava els decorats i la vestimenta de tots els personatges que interpretaven la pel·lícula.

Una de les poques pel·lícules que es conserven avui en dia és "Viatge a la Lluna" (1902), la més important de totes.

A Trip to the Moon / Le Voyage dans la lune - 1902

GERMANS LUMIÈRE:

Són els inventors del cinematògraf. A la pel·lícula veiem com projecten el primer film seu, "L'arribada del tren a l'estació", i veiem que la reacció dels espectadors és que s'aixequen de la cadira pensant-se que el tren els atropellarà.

En un tros de la pel·lícula, l'Hugo té un somni un tren es descarrila perquè ell està al mig de la via i la gent que està a l'estació s'espanta. Per això és un homenatge a la pel·lícula dels germans Lumière.


SAFETY LAST

Safety Last (1923) és un film mut dirigit per Fred C. Newmeyer i protagonitzat per Harold Lloyd, que es destaca dues vegades a la pel·lícula: quan Hugo i Isabelle la veuen al cinema, i la segona és quan l'Inspector persegueix l'Hugo i ell s'amaga al rellotge de l'estació, on es penja de les agulles. I recorda l'escena de Safety Last.


Harold Lloyd, La Escena del Reloj 1/2

MÚSICA

HOWARD SHORE

És un compositor canadenc nascut a Toronto el 18-9-1946. Entre 1975 i 1980 va ser el director musical de The Saturday Night Live, un programa de TV. Després va començar a compondre BSO's. Les més famoses són la trilogia del Senyor dels Anells, l'Aviador, Gangs of New York i La invención de Hugo. Per aquestes pel·lícules ha estat nominat i ha guanyat diversos premis: els Òscars, Globus d'Or, Grammys i BAFTA.


CARACTERÍSTIQUES

Aquesta pel·lícula està ambientada en París i la música ajuda molt a situar-te. De fet, quan sento aquestes melodies, m'imagino gent passejant pels carrers de París. L'instrument més utilitzat és la musette, un tipus d'acordió parisenc.

Howard Shore fa servir una tècnica anomenada leitmotiv que consisteix en que cada personatge té una música que el diferencia dels altres. Gràcies a aquesta tècnica, el compositor aconsegueix que els espectadors puguin relacionar la melodia amb el personatge.

El tema principal que es repeteix més vegades és el de l'estació de tren.


BANDA SONORA ORIGINAL

Llista feta per la Júlia Roig:


Júlia Roig

Júlia Roig

ANÀLISIS D'UNA ESCENA

Aquesta escena és el somni d'Hugo. Somia que troba la clau a la via del tren perquè pugui funcionar l'autòmata. Però justament quan baixa a buscar-la, hi ha un tren que està arribant a l'estació. Per tal de no atropellar-lo, es descarrila i s'emporta tot el que es troba pel mig de l'estació. Al principi no hi ha música, per crear tensió, però a partir de quan l'Hugo agafa la clau, comença a sonar música. Comença amb un to misteriós i es va fent cada cop més intensa i la tensió augmenta. La peça és "A train arrives at the Station".


Hugo - train crash scene | הוגו - סצנת הרכבת

VALORACIÓ PERSONAL

Per començar he de dir que és una pel·lícula fantàstica, amb màgia i acció. Ens explica els inicis del cinema d'una manera diferent, més original. I això és el que m'ha agradat. Quan George Méliès explica la seva vida i veiem un flashback amb imatges del seu passat, creant els films amb actors i actrius, tots disfressat, m'ha encantat.