Conflict Boko Haram

Boko Haram tegen Nigeria, kameroen, Tsjaad & Niger

Boko Haram

Boko Haram is een terroristische organisatie die vooral actief is in Nigeria, Kameroen, Tsjaad & Niger. Boko Haram is verbonden met Al Qaida in de islamitische Maghreb die streven naar een islamitische staat in West-Afrika. Boko Haram strijdt niet alleen tegen het westerse onderwijs, maar ook tegen culturele, religieuze en wetenschappelijke invloeden die het westen toeschrijft.De organisatie is vooral bekend door de grote aantal aanslagen en door de ontvoering op 15 april 2014 van een grote groet schoolmeisjes. Het aantal slachtoffers is sinds 2011 toegenomen tot 23000.

10 Boko Haram Facts - WMNews Ep. 11

Aanslagen in 2015

2015

  • 3 tot 7 januari - In de plaats Baga, waar op 16 april 2013 ook al een grote aanslag was gepleegd, richt Boko Haram een bloedbad aan. Honderden mensen worden vermoord, sommige schattingen spreken van tweeduizend doden.
  • 12 januari - Het leger van Kameroen doodt ruim 140 strijders die het noorden van het land waren binnengedrongen.
  • 13 februari - Voor het eerst doodt Boko Haram mensen in Tsjaad, bij een aanval op een vissersdorp aan het Tsjaadmeer. Hierbij vallen zeker vijf doden.
  • 15 tot 18 februari - het Nigeriaanse leger voert een operatie uit om elf dorpen te heroveren en doodt daarbij meer dan driehonderd strijders van Boko Haram.
  • 7 maart - uit een audioboodschap op het internet blijkt dat Boko Haram zich wil aansluiten bij en trouw zweert aan Islamitische staat in Irak en Syrië.
  • 12 maart - Islamitische Staat aanvaardt het voorstel van Boko Haram zodat het een West-Afrikaanse vleugel krijgt