Staartjagen bij een hond.

Afwijkend gedrag van een hond.

Wat is het precies en waarom doet een hond het?

Staartjagen is het achterna rennen van de eigen staart van een hond.

Mensen vinden het vaak heel grappig om te zien hoe een hond achter zijn eigen staart aanrent. Men staat er echter niet bij stil dat dit gedrag abnormaal is. Het ontstaat meestal door een langdurige tijd stress en dit kan uiteindelijk uitlopen tot stereotiep gedrag.

Ik ga er in het volgende stukje verder op in.


Echter is het staartjagen bij puppies een spel. Op een gegeven moment komen ze er achter dat ze een staart hebben en proberen ze die te pakken. Dit is niks ergs, maar let wel op dat het uiteindelijk geen stereotiep gedrag wordt.

De oorzaak.

Om de oorzaak te kunnen weten moet je de hond goed kennen of observeren. Hier uit blijkt vaak dat de hond niet genoeg stimulans krijgt waardoor hij gaat vervelen. De hond kan geen uiting geven aan zijn natuurlijke gedrag en zoekt daarom een alternatief.

Waarom een hond kiest voor staartjagen is niet te achterhalen. Hij kon net zo goed ervoor kiezen om zichzelf te gaan likken of bijten.

Wat moet je doen als jouw hond gaat staartjagen?

Je moet het gedrag doorbreken. Het is belangrijk dat je de hond afleid en een alternatief aan bied. Je kan hem bijvoorbeeld meerdere speeltjes geven of zelf met de hond gaan spelen.

Als je dat niet doet kan het een verslaving worden. Het wordt dan moeilijker om het gedrag af te leren.Ga de hond vooral niet belonen!


Het is verstandig om te achterhalen wat de oorzaak kan zijn.

Misschien heeft de hond te weinig beweging of is zijn oude leefomgeving plotseling veranderd.


Als je hond geen uiting kan geven aan zijn natuurlijke gedrag is het belangrijk om zijn dagelijkse cyclus te doorbreken. Laat de hond los rondrennen, in een bos of op een open speelveld. Als de hond behoefte heeft aan graven, straf hem dan niet als hij dat buiten doet.


Een laatste mogelijke oorzaak is een gebrek aan sociale interactie. Misschien heeft hij als pup weinig tot geen contact gehad met andere dieren of mensen. Een oplossing hiervoor is om op een cursus te gaan als de hond niet te oud is. Andere oplossingen zouden kunnen zijn: de hond meenemen naar een veld waar meerdere honden op één moment zijn of de hond meenemen naar een vreemde plek waar de hond bijna nooit komt.


Als een hond toch blijft doorgaan terwijl je alles hebt geprobeerd, is het verstandig om de hulp van een gedragstherapeut in te roepen.

Jip (9 weken) staartjagen
In het filmpje hierboven is te zien hoe een jonge pup achter zijn staart aanzit. Zoals eerder vermeld is het nu nog geen probleem. Een jonge hond die komt er net pas achter dat hij iets achter zich heeft hangen dus wilt hij het graag achterna gaan. Als de pup op een latere leeftijd dit gedrag nog steeds vertoond begint het wel probleem gedrag te worden.


Een belangrijke tip is: ken de gedragingen van je eigen hond goed! Dan pas kan je oordelen of de gedragingen voor korte duur is (eenmalig) of dat een gedraging uiteindelijk stereotiepe gedrag wordt.

Gemaakt door Suzie van den Ham uit A14DG2.