Corliss Online Financial Mag

Veronkiertoa: kuinka paljon se maksaa?

Barcelonan jalkapalloilija Lionel Messi syytettynä veropetosten oikeudenkäynti lähenee kerrallaan kun Espanjan hallituksen kassaan ajetaan erityisen alhainen. Mikä tekee siitä enemmän kiistoja että veronkierrosta maksaa Espanja €80bn (£67bn) yhden vuoden aikana. Mutta se näyttää melko merkityksettömiä verrattuna arviolta $337bn US treasury menettäneet.


Otettu Maailmanpankin arvioiden kunkin maan harmaan talouden koon numerot ovat kiehtova-vaikka ei täysin luotettava. Laskea minkä tahansa laittomalla käyttäytymisellä on aina virhealtista ja mustan pörssin toimintaa ei ole poikkeus.


Verrattaessa eri alueiden Euroopan tulee ulos pahin koko sen mustan pörssin ja menettää seurauksena verojen kokonaismäärä.


Mustan pörssin miljardeja


Alueena, Euroopan on myös korkein veroaste maailmassa. Katsoin 36 maasta eurooppalaiset keskimäärin verokanta, joka oli 39 prosenttia Bruttokansantuotteesta, kun maailmassa on keskimäärin 28 prosenttia. Alhaisimpia löytyi 39 Afrikan maista, joissa oli veroja, jotka oli noin 17 prosenttia niiden BKT: sta.


Kymmenen suurinta maata


Vuonna 2010 Viimeisin vuosi, että tiedot olivat saatavilla, kymmenen hallitukset maailmassa menettänyt vaille $ 100 miljardia kunkin (£62bn). Valitettavasti käyttämällä verojen kokonaismäärä menetti keinona vertailun perustana mielenkiintoinen tapaustutkimuksia kuin Kreikka jättää pois - vaikka varjo markkinansa merkitsisi iso kimpale niiden BKT: sta.


Olimme sijalla suurin kymmenen mukaan kolme toimenpidettä:


1. Harmaan talouden kokonaismäärä

2. Verotus menetettyjen harmaan talouden

3. Verotus on menettänyt prosentteina BKT: sta


USA on maailman suurin harmaan talouden ja menettää kaikkein vero seurauksena. Mutta kun katsoin prosentteina BKT: sta, Venäjä kärsii eniten veronkierto - menettänyt rahaa edustaa 15 prosenttia maan taloudellisesta tuloksesta. Näet, miten kukin maa vertaa klikkaamalla eri vaihtoehtoja alla olevassa kaaviossa.


Koko artikkeli:

http://www.theguardian.com/news/datablog/2013/Sep/27/Tax-Evasion-how-much-does-it-Cost-a-Country