X-Stream

Dagdeel 6

Geld

Wat is zwart geld?

Zwart geld heeft niets met de kleur van het geld te maken nog het namaken van briefjes of muntjes.

Het is geld waarover geen belasting is betaald. Elke Nederlander is verplicht om een deel van zijn salaris aan de belastingdienst te geven. Dat geld komt terecht in de staatskas. Dat wil zeggen dat er dingen worden betaald die voor iedereen belangrijk zijn. Zoals de politie en het wegennet. Maar sommige mensen vertikken het om een deel van hun centen aan de belastingdienst te geven! Ze stoppen het liever in hun eigen spaarpot. Hartstikke strafbaar en ook niet handig. Want de zwarte geld kun je niet zomaar uitgeven. Zodra de belastingdienst door heeft kan moet je hoge boetes betalen.


Wat is wit geld?

Wit geld is geld waarover wel belasting is betaald.


Wat is witwassen van zwart geld?

Witwassen is het verbergen of verhullen van de herkomt van de opbrengst van criminele activiteit. De winst uit misdaad vormt de bron van witwassen. De opbrengsten uit misdrijven worden voor een deel opnieuw geïnvesteerd in nieuwe criminele activiteiten en blijven daardoor verborgen voor de legale economie. Een ander deel van de opbrengsten worden geïnvesteerd in de legale economie of gebruikt door criminele voor levensonderhoud.


Waarom betalen we belasting?

Omdat de overheid altijd geld nodig heeft voor nuttige en minder nuttige dingen. (dingen waar je soms wel en waar je soms niet mee eens bent.) Voor wegen, ziekenhuizen, studie financieren enz.


Wat doet de belasting met al ons geld?

Er word veel betaald van het belasting geld. Er word verzorgd voor de wegen, fietspaden en stoepen. Maar ook andere dingen, ziekenhuizen, scholen maar ook gemeentehuizen. Daarnaast worden ook mensen geholpen met geld van de belasting, bijvoorbeeld; een bijstandsuitkering voor mensen die langer zonder werk zitten maar ook studenten met een studiefinanciering en een Ov-kaart om te reizen. Word allemaal betaald door de overheid dus van onze belastingcenten.


Wat voor belastingen kennen we in Nederland?

- Inkomsten belasting

- Personenbelasting

- Gemeentelijke belasting

- Milieu belasting

- Vermogensbelasting

- Vennootschapsbelasting

- Loonbelasting

- Dividend belasting

- Kans- spel belasting

- Overdrachtsbelachting

- Omzet belasting (BTW)

- Motorrijtuigenbelasting

We betalen eigenlijk overal belasting over en bij alles wat je koop, verkoopt of verdient heeft wel een belasting met een andere naam.


Wat vinden wij van het betalen van belasting?

Niemand vind het leuk dat ze belasting betalen en iedereen vraagt zich eigenlijk af waar al dat geld naar toe gaat en waar voor het word gebruikt. Maar ik denk als we allemaal zouden stoppen met belasting betalen, zouden wij wel meer geld overhouden op de bank. Maar zou het in Nederland veel slechter zijn. En je zou veel meer zelf moeten betalen waar je nu eigenlijk geen erg in hebt. Denk maar aan de weg. Als de overheid daar geen geld meer insteekt dan moeten mensen dat zelf gaat betalen maar je wie betaald waar welke stuk? Dan krijg je grote problemen. Dus ik denk dat we niet moeten zeuren dat we allemaal belasting betalen. Dan is het uiteindelijk beter voor iedereen.