Zorg en Welzijn

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg (4)

Ben jij .....

- een zorgzaam persoon?
- onderzoekend en nieuwsgierig?
- flexibel en creatief?
- mensen helpen in hun dagelijks leven?


Dan is deze opleiding wellicht wel iets voor jou!


Jouw instelling

Wanneer iets jouw interesse heeft ‘ga je er helemaal voor’. Bovendien weet je van jezelf dat je onderzoekend en nieuwsgierig bent, graag initiatieven neemt en veel verschillende situaties aankan. Je voelt het meeste voor een combinatie van alleen en samenwerken. Dan is de gehandicaptenzorg echt iets voor jou, want in de gehandicaptenzorg moet je snel kunnen reageren, flexibel zijn en van aanpakken weten.

Het werk

Als medewerker gehandicaptenzorg begeleid je cliënten met een complexe of meervoudige beperking (handicap). Die beperking kan verstandelijk, lichamelijk of zintuiglijk zijn of een combinatie daarvan. Sommige cliënten hebben naast hun verstandelijke beperking ook gedragsproblemen. Als MMZ draag je bij aan het opstellen van een ondersteuningsplan voor cliënten. Je beheerst ook verzorgende en medische vaardigheden. Je kunt gaan werken in woonvoorzieningen voor verstandelijk of lichamelijk beperkte cliënten, in kleinschalige woonvormen en begeleid wonen, je kunt aan de slag bij welzijnsinstellingen en activiteitencentra voor dagopvang maar ook bij zorgboerderijen en sociale werkplaatsen.

Wat leer je?

De opleiding speelt zich grotendeels af in de praktijk van het beroep. Je wordt in de theorie wegwijs gemaakt en voorbereid op praktische vaardigheden. Je leert onder andere methodisch werken, begeleiden, activiteiten organiseren, zelfstandig werken en samenwerken. Verder leer je mensen te begeleiden in hun ontwikkeling en ondersteuning te bieden bij verschillende hulpvragen.