Ziekte van Parkinson

alles over de ziekte

Wat is de ziekte van parkinson?

Parkinson is een ziekte, waarbij er een tekort is aan het stofje dopamine. Dit tekort kan ontstaan door het afsterven van bepaalde zenuwcellen in de hersenen. Deze cellen sterven af in een bepaald gebied in de hersenen: de substantia nigra. Dopamine is een neurotransmitter en die zorgt ervoor dat bepaalde prikkels goed door worden gegeven aan de volgende zenuwcel. Als er een tekort is aan dopamine dan worden de prikkels niet goed doorgegeven. Hierdoor kan een parkinson patiënt dus bijvoorbeeld gaan trillen. Je noemt deze trillingen ook wel tremoren.

Symptomen van parkinson

De ziekte van parkinson heeft een progressief verloop. Dit betekent dat de klachten steeds erger worden. Enkele symptomen van de ziekte zijn:

- Oncontroleerbare trillingen en bewegingen

- Verminderde spierkracht

- Masker gelaat

- Moeite met lopen en draaiingen

- Moeite met balans houden

- De spieren en gewrichten zijn erg stijf

- Slik en spraak stoornissen

- Problemen met de bloeddruk


Ook kan een parkinson patiënt last krijgen van een depressie of last krijgen van dementie. Dit wordt ook wel parkinson-dementie genoemd.

Behandeling van parkinson

Je kunt de ziekte behandelen door de patiënt dopamine te geven. Er bestaan ook medicijnen die de afbraak van dopamine remmen.


Er bestaat ook een operatieve behandeling. Hierbij worden de elektronen in het substantia nigra gebracht om het gebied elektrisch te stimuleren.


Echter zijn deze behandelingen bedoelt om de ziekte beter te laten verlopen of te remmen. De ziekte kan niet worden genezen, omdat hij progressief is.