Onderwijs & ICT

Inspiratie voor de les van morgen

Verrijk posters met augmented reality

ICT biedt mogelijkheden om leerlingen materiaal te laten maken of verrijken.

In deze flyer vind je informatie over het upgraden van een muurkrant of poster met filmmateriaal via augmented reality.

Alle stappen zijn natuurlijk ook los van elkaar in te zetten in de les.

Stap 1 - Muurkrant maken

Een muurkrant is een poster op een echte muur in de klas, of op een digitale muur zoals het digibord. Op de muurkrant worden foto’s, tekeningen, schema’s, krantenknipsels en quotes rondom een bepaald onderwerp verzameld. Leerlingen zoeken informatie en beelden, maken afspraken over de vormgeving en creëren een infopagina over het onderwerp. Hierbij zetten ze de gevonden informatie om in eigen woorden.

Padlet is een digitale toepassing waarmee leerlingen een digitale muurkrant kunnen maken. Padlet is gratis en werkt op elk apparaat. Het is slim om eerst een account aan te maken

Stap 2 - Filmmateriaal verzamelen

Als aanvulling op de muurkant maken of verzamelen leerlingen video's over hetzelfde onderwerp als de muurkrant. Denk aan een interview, een reclame, een journaal, of simpelweg de registratie van het maken van de muurkrant.

Veel apparaten hebben een camera waarmee gefilmd kan worden. Met apps als iMovie of gewoon rechtstreeks via YouTube kunnen leerlingen hun filmmateriaal te bewerken tot een mooie video.

Stap 3 - Koppel de video aan de muurkrant met Aurasma of Blippar

Met Aurasma en Blippar kan je bestaande beelden verrijken via augmented reality. Aurasma en Blippar hebben ook wel weg van een QR-scanner. In plaats van een QR-code (zo'n raar vierkantje) scan je nu een normale afbeelding. Bijvoorbeeld het logo van de school, of de gemaakte muurkrant.

De beste uitleg is gewoon een eigen voorbeeld. Volg de stappen, en bekijk een trailer over het Farelcollege wanneer je de afbeelding boven deze mail 'scant'.