Gedragscode Social Media

Hoe moet je je gedragen op internet en social media?

Je kan niet zonder

Je kan bijna niet meer zonder: internet! Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone en is het raar als je geen twitter-, facebook- of instagramaccount hebt. Maar dat gaat helaas niet altijd goed. Je hoort soms verhalen van mensen die ontslagen worden omdat op hun facebook een foto staat waar hun baas niet blij mee is. Dat wil jij natuurlijk voorkomen, dus ik ga je helpen!

Twitter

In een tweet passen maar 140 tekens, maar toch kun je er verkeerde dingen in zetten. Zo is het beter om geen grof taalgebruik te gebruiken en ook is het niet nodig om mensen te beledigen.

Dat is in het echte leven niet nodig, maar via internet komt het nog harder aan en bovendien blijven tweets altijd bewaard. Zelfs als jij denkt dat jij ze verwijderd hebt, blijven ze op internet rondzwerven.

Zorg er ook goed voor dat je spelling goed is en gebruik geen hoofdletters. Dan lijkt het alsof je schreeuwt.


Voor je volgers is het leuker om positieve berichten te lezen. En als je volgers jouw tweets echt leuk vinden, retweeten ze jou misschien zelfs! Zo maak je hen en jezelf blij.

Je kunt je tweets ook afschermen!

Facebook

Waarschijnlijk heb je ook een facebookaccount en plaats je daar berichten over je privéleven. Dit is bedoeld voor je vrienden en familie en dat is ook leuk! Maar vergeet niet, dat ook andere mensen jouw facebook kunnen bekijken.


Gelukkig kun je ook jouw facebook afschermen voor onbekenden. Via de instellingen kun je bepalen dat alleen mensen die jij accepteert, jouw berichten en foto's kunnen zien.


Via het onderstaande menu kun je al je privacyinstellingen snel bekijken. Mocht je uitgebreide instellingen willen zien, klik dan op Bekijk meer instellingen.

Big image
Natuurlijk is het leuk om veel vrienden te hebben op facebook, maar kijk wel goed wie je toevoegt. Is het bijvoorbeeld echt nodig om al je collega's als vriend te hebben? Of moeten zij gewoon collega's blijven?


Zeg sowieso nooit iets negatiefs over je collega's of je werk. Zelfs als je hen niet als vriend hebt, heb je misschien wel andere 'vrienden' die het doorvertellen. Bovendien, als je problemen hebt met een collega, kun je dit beter bij je werkgever brengen, zodat jullie samen naar een oplossing kunnen zoeken.

Instagram

Het verschil met Twitter en Facebook is dat het bij Instagram draait om foto's en (korte) video's. Ook kun je Instagram alleen gebruiken via je smartphone.


Als we kijken naar wat je wel en niet op Instagram kunt zetten, is er weinig verschil met Twitter en Facebook. Let goed op dat er geen gekke dingen op je foto's staan. Bijvoorbeeld dat iemand op de achtergrond er heel gek op staat, of dat iemand zijn middelvinger opsteekt.


Gelukkig kun je ook bij Instagram je foto's afschermen voor onbekenden. Via Edit Profile kun je bij Posts are Private aangeven of je berichten privé moeten zijn of niet.


Bij Instagram is het zo dat óf alleen je vrienden zien wat je plaatst, óf iedereen ziet wat je plaatst.