Alzheimer

Klaske Pander

Wat houd Alzheimer eigenlijk in?

Alzheimer is een vorm van dementie. Van alle mensen die aan dementie leiden hebben 60 tot 70 % last van de ziekte Alzheimer. Deze ziekte is een aandoening van de cellen in bepaalde delen van de herenen niet meer functioneren. Meestal begint de ziekte rond het 70e levensjaar. In sommige gevallen kan de ziekte eerder optreden. Mensen die aan alzheimer leiden gaan geleidelijk achteruit, in de eerste instantie zijn er alleen maar denk en geheugenstoornissen en naar een verloop van tijd worden deze symptomen erger. De achteruitgang van alzheimer is te vertragen met medicijnen en als de mensen die alzheimer hebben actief zijn en een goeie lichamelijke conditie hebben. De grootste risico factor is de leeftijd en als alzheimer in de familie zit.


De gevolgen van Alzheimer

Alzheimer wordt bekeken in stadiums. Het begint altijd bij stadium 1 en na mate hoe langer je het hebt, hoe erger dat de ziekte wordt. Hieronder kun je zien wat voor symptomen/gevolgen het heeft voor mensen met Alzheimer


Stadium 1 = milde geheugenstoornissen. Het verliezen van interesses en initiatief.

Stadium 2 = thuis, met steun. Het verliezen van inzicht en het oordeelvermogen.

Stadium 3 = opgenomen in een verpleeghuis. Het verliezen van routine in het handelen en het spraakvermogen.

Stadium 4 = Eindstadium. Het verliezen van spontane activiteiten en bewegingen.


Meer informatie?

Wilt u meer informatie? Klik dan hier. Op deze internetsite kunt u meer informatie vinden over Alzheimer, maar ook over Hersenstichting Nederland.