Darmonderzoeken

Sigmoïdoscopie

Wat is het?

Een sigmoïdoscopie is een kijkonderzoek wat wordt gedaan door middel van een endoscoop. Er wordt gekeken naar het begin van de endeldarm en het laatste deel van de dikke darm.


Er wordt gekeken naar afwijkingen in het laatste deel van de dikke darm zoals ontstekingen, zweertjes, bloedingen, vernauwingen, uitstulpingen, poliepen of tumoren.

Waarom en wanneer is het nodig?

Bij aanhoudende vage darmklachten vooral in het linker deel van de onderbuik of bij bloed in de ontlasting, bij deze klachten kan u een sigmoïdoscopie krijgen.

Voorzorg

Je moet voor een sigmoïdoscopie laxeermiddel gebruiken, dit omdat de darmen schoon moeten zijn. Het laxeermiddel krijg je van het ziekenhuis. Soms kan je een klysma krijgen om het laatste stukje van de darmen schoon te maken. Het is ook handig om een extra onderbroek bij je te hebben.


Als je bloedverdunners, ontstekingsremmers, of pijnstillers gebruikt moet je dit voor af gaand bespreken met de arts. Soms moet je vooraf stoppen met de medicijnen voor het onderzoek.

- Als je ijzertabletten gebruikt kan de arts het slijmvlies niet goed beoordelen doordat de ontlasting zwart kleurt, het slijmvlies wordt zwarter vanwege de zwarte aanslag. Het liefst met deze tabletten 10 dagen van te voren mee stoppen.

- Bij een stoma, wordt het onderzoek gedaan via de stoma. In verband met laxeren is het verstandig om contact op te nemen met een stomaverpleegkundige. Zij heeft materialen die het makkelijker maken om de ontlasting op te vangen.

Procedure

Het onderzoek is op de afdeling endoscopie. Op een kamer wordt via de anus een slangetje met vloeistof (klysma) ingebracht. Na 5 minuten kun je naar het toilet en is de darm schoon, dus kan de arts beginnen.


In de behandelkamer krijg je als dit is afgesproken een roesje toegediend. Je draait op je linkerzij met de knieën opgetrokken. Dan brengt de arts de de endoscoop in. De arts blaast wat lucht in de darmen voor beter zicht. Dit kan krampen en voor winden zorgen, dit maakt niet uit.


De arts kan evt een stukje weefsel (biopt) wegnemen voor veder onderzoek. Dit kan bloedverlies veroorzaken maar geeft geen pijn.


Met een roesje merk je weinig van het onderzoek, want ontspanning is belangrijk bij het onderzoek zodat je geen pijn voelt. Zonder pijnbestrijding is het heel verschillend bij iedereen.


Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. Als de arts een poliep wordt verwijderen, kan het wat langer duren.


Na het onderzoek moet je naar het toilet gaan om de ingeblazen lucht kwijt te raken. de darmkrampen nemen hierdoor weg. Als er een stukje weefsel is weggenomen kan er de dag daarna nog wat bloed in in de ontlasting zitten, dit is normaal.

Complicaties

Er zijn bijna nooit complicaties. Een heel enkele keer kan er tijdens het onderzoek een scheurtje of een gaatje (perforatie) ontstaan in de darmwand. Bij een sterke ontstoken darm of een darm met uitstulpingen is de kans op perforatie groter. Dit kan ook als de arts een poliep heeft weggehaald.


Klachten zijn : buikpijn en koorts. Al is er veel bloedverlies moet je het ziekenhuis bellen.

Nazorg

De uitslag bespreek je met de arts die het onderzoek heeft uitgevoerd.
Uitleg sigmoïdoscopie