Gebruik van de SIPP-SF bij ouderen

onderzoek van Barbera

Ik zoek....

Inclusie criteria

-(nieuwe) patiënten van ouderen (minimaal 60+) met en zonder persoonlijkheidsstoornis

-MMSE van 25 of meer

-IQ hoger dan 80 (geschat)

-geen ernstige psychotische of bipolaire problemen

-geen verslaving aan middelen (een gereguleerde inname van sedativa mag)

Wat doe ik?

Bij patiënten waarbij nog geen SCID-2 (interview voor classificatie van persoonlijkheidsstoornissen) is afgenomen, wordt dit alsnog gedaan. Dit hoort bij onze reguliere behandeling.


Voor het onderzoek wordt gevraagd om de SIPP-SF, een vragenlijst met 60 vragen op een 4-puntschaal, in te vullen. De vragenlijst gaat over hoe mensen zichzelf ervaren in diverse situaties.


Als er tijdens de intake al een HAP (hetero anamnestische persoonlijkheidsvragenlijst) en/of een GPS (gerontologische persoonlijkheidsstoornissen schaal) is ingevuld, word ik helemaal blij!

Wat doen jullie?

Bij nieuwe patiënten kijk je of ze in aanmerking komen voor mijn onderzoek (inclusie criteria). Ook patiënten waarbij de SCID-2 afgenomen wordt tijdens de behandeling komen in aanmerking.


Alles wat jij hoeft te doen is toestemming te vragen of de patiënt door mij gebeld mag worden om uitleg te krijgen over mijn onderzoek.


Tip, vraag: "Ik heb een collega die doet onderzoek naar de bruikbaarheid van een vragenlijst voor persoonlijkheid bij ouderen, mag ze u bellen om uitleg te geven over haar onderzoek?". Ik zal dan zelf, na uitleg, vragen of iemand mee wil doen aan het onderzoek. Je hoeft dus geen toestemming te vragen of iemand mee wil doen aan het onderzoek alleen toestemming voor contactname.


Als iemand benaderd mag worden door Aisha of mij, geef me dat dan door. Het liefst per mail met naam en geboortedatum van de patiënt.

Bedankt voor de moeite!

Vriendelijke groet Barbera van Reijswoud

GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog