ГЛАС НАРОДА

Број VI, фебруар 2016. године

ЗАКОН АКЦИЈЕ И РЕАКЦИЈЕ - ПОЉОПРИВРЕДА И ИЗБОРИ ....

Ових дана, у оквиру кампање најављује градоначелник и и изградњу Центра за откуп и дистрибуцију пољопривредник производа. И то није нови пројекат. Центар за откуп и дистрибуцију пољопривредних производа, тј. Његова изградња, најављена је , још давне 2011. године, баш некако пред прошле локалне изборе. А, Центра за откуп и дистрибуцију пољопривредних производа и даље – нема. "Због великог интересовања пољопривредника, ускоро ће бити расписан тендер за куповину још 70.000 садница, а у плану је и изградња откупног центра.“ (РТС, понедељак 28.октобар 2011. Године). Већ наредне године смо сазнали да „Објекат величине 6.000 м2 заузеће парцелу од четири хектара. …вредност инвестиције 4 мил ЕВРА. .Новац за изградњу центра као и грађевинско земљиште обезбедио је град Шабац, који ће и управљати објектом ...“ (Kvantas.rs, 10.мај 2012.).

Питања

Желимо такође, да поновимо и питања везана за Центар за откуп и дистрибуцију пољопривредних производа : Где се тачно налази овај дистрибутивни центар? Који тим стручњака га је испројектовао и докле се стигло са изградњом? Да ли је цена 4 милона или 20 милона евра, јер за нас обичне смртнике, то изгледа као поприлична разлика? Да ли је град Шабац који се спомиње као инвеститор и „управљач“ овим центром, успео да нађе сам себе, те да започне инвестицију?

РЕАКЦИЈА ГРАДСКЕ УПРАВЕ НА САОПШТЕЊЕ НОВЕ СРБИЈЕ

-Град Шабац подсећа на чињеницу да је новац за Центар за воће опредељен у овогодишњем буџету, а његова изградња биће завршена до краја године. О средствима, на сву срећу, не мора да брине Нова Србија, јер то Град Шабац чини на најбољи начин-уштедом. Само у прошлој години, Град је обједињеним јавним набавкама уштедео 71 милион динара, тако да је и то један од извора прихода за инвестиције Града. Јавности ће ускоро бити представљен пројекат Центра за воће, чији је циљ да пољопоривредници дуплирају зараду од посла којим се баве. Град Шабац позива експоненте политике Велимира Илића, министра у Влади Србије, да објасни где је 500 милиона динара које Влада Србије дугује Граду Шапцу.
Big image

НОВА СРБИЈА - ЗАКОН АКЦИЈЕ И РЕАКЦИЈЕ

У вези са реакцијом градске управе на наше саопштење морамо грађане Шапца да обавестимо о следећем :

1. Ми подсећамо град Шабац, тј. Његову актуелну власт, да је ово већ трећи или четврти пут да се о Центру за воће (то је нови назив,претходних пет година су га звали Центар за откуп и дистрибуцију пољопривредних производа) од стране актуелне власти прича и исти најављује. И то увек пред изборе. Није да Вам ми не верујемо, али слагали сте бар пет пута везано за ову тему, тако да морате разумети благо непроверење које према изјавама и обећањима градске власти имамо не само ми него и грађани Шапца.

2. Такође, ово је већ пета година за редом у којој ће „његова изградња бити завршена до краја године“. Ко желида се увери, испод овог текста налази се изводи из обећања градксих власти у претходних пет година везано за ову тему.

3. Признајемо граду на је на овом пројекту, тј. Његовој изградњи извршио уштеду. Наиме, већ пет година нисте потрошили ни динар на ово, и Центар који најављујете већ пет година нема ни темеље.

4. Мислили смо да је пројекат већ урађен и плаћен. Тако је бар нама и јавности предочено неколико пута. Сада чујемо да не постоји ни пројекат.

5. Циљ Центра нам је , пак, јасан, обзиром да смо Вас питали да ли сте свесни истог још пре шест месеци. Тада нам нисте одоговорили ништа, али видимо да сте у међувремену и Ви схватили. Као што сте, видимо, схватили и неке друге ствари које смо претходних месеци говорили.

6. Што се тиче политике, изузетно нам је драго што је причу о томе како да грађани боље живе, шта је са Центром за откуп и дистрибуцију пољ. Производа, како обезбедити воду за наводњавање за Поцерину, град претворио у страначко препуцавање. Само нисмо били свесни да је Град Шабац политчка странка. Или да је Град власништво једне политичке странке. И да она има ексклузивно право да се брине о свему, а да сви остали немају право ни да нешто питају.

7. Наравно, ако град Шабац, сматра да је проблем са Владом могуће решити, и да кључ решења држи Велимир Илић, министар без портфеља, ми ћемо врло радо обезбедити и састанак градоначелника са министром и, то можемо да гарантујемо, да ће министар учинити све из своје надлежности да помогне Шапцу. Подсетићемо Вас да је у време када је Велимир Илић био министар за капиталне инвестиције у потпуности реконструисано пар мањих путева у нашем крају, као што су Шабац- Богатић, Шабац – Лозница, Шабац – Ваљево ... Неких 200 килоометара пута више него што је направљено док је у влади седео наш суграђанин и господар господара Шапца, Душан Петровић.

Big image

ОБЕЋАЊА

2011. године : "Због великог интересовања пољопривредника, ускоро ће бити расписан тендер за куповину још 70.000 садница, а у плану је и изградња откупног центра.“ (РТС, понедељак 28.октобар 2011. Године).

2012. године : „Објекат величине 6.000 м2 заузеће парцелу од четири хектара. Тим пројектаната у чијем су саставу архитекте, технолози, машински и пољопривредни инжењери, понудио је економску анализу према којој је вредност инвестиције 4 мил ЕУР. У објекту ће воће бити третирано тако да одржи свежину три до четири седмице после брања, и да се у таквом стању нађе на пробирљивом западном и источном тржишту. Новац за изградњу центра као и грађевинско земљиште обезбедио је град Шабац, који ће и управљати објектом ...“ (Kvantas.rs, 10.мај 2012.).

2014. године :: „… а у плану је да наредне године почцне изградња Центра за пријем, дораду, паковање, складиштење и дистрибуцију свјежег воћа, ..“ (Capital.ba,март 28. 2014. 06:50 ). Онда смо сазнали и где се застало три године : „Град Шабац је иницирао и изградњу специјализованог центра за паковање, складиштење и дистрибуцију воћа. Пројекат је вредан око 20 милиона евра, а још се траже инвеститори. (Блиц 11. 05.2014. године)

Нова Србија - градски одбор Шабац

је опозициона политичка органиизација која делује на територији нашег града.
ГрО има 19 чланова, председник одобора је, у другом узастопном мадату, Божидар Катић, дипл. правник,
а потпредседници су Владимир Мијатовић, др. вет. медицине,
Срђан Митрашиновић, мастер дипл. ецц и
Љиљана Милошевић, дипл. ецц.
Интерес града Шапца и грађана увек су били, и данас јесу, оно што чини и покреће нашу политику. Зато смо тако снажни, јединствени и спремни на борбу за решавање свих проблема наших суграђана и нашег града.