PALESTIN, AKU PEDULI!

Kita juga turut merasa

Big image

Sejarah Palestin

Tanggal 15 Mei 1948 merupakan detik hitam bagi penduduk asal bumi Palestin, orang Arab dan dunia Islam secara keseluruhannya. Pada tarikh tersebut, penubuhan negara haram Israel di atas bumi Palestin telah diisyhtiharkan secara rasminya. Peristiwa tersebut turut dikenali sebagai “nakbah” yang membawa maksud malapetaka atau bencana besar.Dalam peristiwa nakbah, Yahudi Zionis telah bertindak kejam dengan mengusir lebih daripada 60 peratus rakyat Palestin (lebih kurang 800 ribu orang daripada sejumlah 1.39 juta) ke

luar negara, manakala 30 ribu lagi diusir ke daerah-daerah yang ditakluki mereka.Sejarah kejatuhan bumi Palestin ke tangan Yahudi bermula apabila Britain melalui setiausaha negara hal-ehwal luarnya, Arthur Balfour, telah mengeluarkan satu kenyataan bertarikh 2 November 1917 yang menjanjikan masyarakat Yahudi satu tanahair di Palestin. Pengisytiharan itu telah digelar "Ominous Declaration‟ (Pengisytiharan Celaka).

Palestin, Aku Peduli

Saturday, June 29th 2013 at 11am

Fukuoka, Higashi Ward, Fukuoka Prefecture, Japan

Fukuoka, Fukuoka Prefecture

ATUR CARA MAJLIS


1100 PESERTA BERKUMPUL

1130 UCAPAN ALU-ALUAN

>>>> MAJLIS PERASMIAN

1215 REHAT/ SOLAT

1300 SLOT - PALESTIN, AKU PEDULI!

>>>> SESI SOAL JAWAB

1630 BERSURAI

EKI TERDEKAT

香椎花園前 (kashiikaenmae)

6丁目-1 Kasumigaoka, Higashi-ku, Fukuoka-shi, Fukuoka-ken, Japan ‎

Aqsa syarif

Menggembleng sumber kewangan dan pelbagai kepakaran masyarakat bagi mencapai hasrat mengembalikan hak rakyat Palestin dan Ummah

Antara objektifnya:

1. Menyebar dan menyampaikan maklumat yang tepat kepada rakyat Malaysia tentang isu Masjid Al-Aqsa dan Palestin serta hak-hak mereka.

2. Memberi bantuan kemanusiaan kepada rakyat Palestin.

3. Memberi bantuan kewangan secara berterusan.

4. Membina jaringan kerjasama dengan pelbagai organisasi yang berkaitan dengan Palestin di dalam dan di luar negara.

Aspiring Malaysian Rijal - AMIR

Aspiring Malaysian Rijal atau lebih dikenali sebagai AMIR merupakan sebuah persatuan mahasiswa muslim Malaysia di Jepun. AMIR menggalas aspirasi yang tinggi untuk melahirkan Rijal iaitu pemuda atau mahasiswa Malaysia yang cemerlang intelektualnya, mapan syakhsiahnya, tinggi nilai dirinya bagi membawa misinya sebagai seorang muslim.