Paragraaf 2

Welkom! Lees meer over de globalisering van China!

Een reus ontwaakt

Tot 1980 was China een streng communistisch land. Bedrijven waren allemaal in handen van de staat. De regering bepaalde wat de bedrijven moesten maken. Dat heet planeconomie. Er was geen vrijheid voor de mensen. Na 1980 veranderde dat echter. De regering zag dat het in de buurlanden veel beter ging dan in China. Daar was vrijemarkteconomie. China ging dat ook doen. maar niet overal, alleen in 5 speciale gebieden: SEZ's. Speciale economische zones. Daar waren ook buitenlandse bedrijven welkom, er kwamen nog meer "open" steden bij.

China en Globalisering

In China zijn veel multinationals. Dat zijn bedrijven die vestigingen hebben over de hele wereld. Bijvoorbeeld Nike. in China willen multinationals zich graag vestigen omdat er goede omstandigheden zijn zoals bijvoorbeeld lage belasting voor bedrijven. Een ontwerp van een product komt vaak uit westerse landen maar de productie gebeurt vervolgens in een lagelonenland. Die producten zijn bestemd voor de export. Met 1,3 miljard inwoners is China een enorme afzetmarkt.

Opdacht 8

8a: Opzich wel slim, want zo kan je door namaak best veel geld verdienen. Maar ook wel een beetje kinderachtig. Denk je dat je een super coole BMW heb gekocht, terwijl hij gewoon nep is.

8b: In figuur 7 hebben ze merkschoenen nagemaakt en in figuur 9 oplaadbatterijen, BMW, fastfoodzaken, kleren en scheerapparaten.

8c: Ik vind het wel makkelijk en handig, zijn er eens dingen die in plaats van duurder, goedkoper worden. Maar voor winkels die die dingen ook verkopen is het natuurlijk wel vervelend.