Creutzfeldt-Jakob

Weet u wat ik ermee bedoel?

Wat houdt Creutzfeldt-Jakob in?

Ik ga u uitleggen wat ik bedoel met Creutzfeldt-Jakob. Creutzfeldt-Jakob wordt ook wel de gekke koeienziekte genoemd. Het is een ongeneeslijke hersenziekte die zelden voorkomt. De hersencellen sterven in een hoog tempo af. Het is namelijk een zeer zeldzame ziekte waarvan 10 tot 20 mensen per jaar in Nederland aan overlijden. Maar hoe kom je nou aan zo'n ziekte? Welke gevolgen heeft het?

De kenmerken van Creutzfeldt Jakob en meer

De ziekte van Creutzfeldt-Jakob begint vaak met vage, psychische veranderingen. Die in het begin lijken te wijzen op overspannenheid of neerslachtigheid. Maar binnen enkele weken treden er ernstige geheugenstoornissen op. De patiënt krijgt problemen met het verwerken wat hij ziet. Ze krijgen problemen met hun evenwichtigheid en zien alles niet goed meer. Ze gaan een soort 'dronkenmansloop' vertonen. De spraak wordt trager of onduidelijker. In het laatste stadium worden spierschokken vertoond. De patiënt kan niet meer bewegen en spreken.


Wat is nou de oorzaak van deze zeer zeldzame ziekte?

De oorzaak van deze ziekte is onbekend. Na het overlijden van de patiënt kunnen ze pas echt nakijken of de patiënt de ziekte van Creutzfeldt-Jakob had. Bij slechts 10 tot 15% van de patiënten had een erfelijke oorzaak.


Wat kan je aan de ziekte doen?

Aan de ziekte zelf kunt u helaas niets doen. Het is een ongeneesbare hersenziekte.

Wat de verpleegkundigen wel kunnen doen is de leed te verzachten. Dat doen ze door middel van medicatie de soms extreme spierschokken tegen te gaan.

De patiënt kan ook dingen gaan zien die er in werkelijkheid niet zijn, daarvoor kan de verpleegkundige medicatie voor geven tegen de angst.

De partner en/of naaste familie van een patiënt met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob worden goed ingelicht. Een goede voorlichting en uitleg van wat er aan de hand is, is daarbij belangrijk.


Medicatie voor Creutzfeldt-Jakob

Er is geen medicatie tegen Creutzfeldt-Jakob. Het is een ongeneesbare hersenziekte. Wel is er volop onderzoek naar de ziekte.

Klik hier voor meer informatie naar het onderzoek.


Situatie van Creutzfeldt-Jakob

Een mw. werkt in de horeca, het valt haar op dat ze wazig ziet, ze denkt dat het aan haar bril ligt. Ze loopt wankelig over het terras (dronkenmansloop). Klanten vragen zich af of ze dronken is. Even later besluit mw. toch naar de dokter te gaan, de uitslag van de dokter is dat ze voornamelijk rust moet nemen. Mw. ging per week achteruit, ze kwam in het ziekenhuis terecht. Het bleek dat mw. de ziekte van Creutzfeldt- Jakob bezit. (de gekke koeienziekte).

Creutzfeldt-Jakob disease (CJD)