Oeps...

Ik heb me geprikt met een gebruikte naald van een zorgvrager

Wat gebeurde er?

Nadat ik een bewoner had geïnjecteerd met een insulinepen wilde ik het dopje weer op de naald doen, ik wist dat dit eigenlijk niet mocht maar het ging me altijd nog goed af. Ik ging er daarom ook deze keer vanuit. Ik was te haastig en prikte me in mijn vinger met de gebruikte naald. Ik schrok erg omdat ik altijd dacht het valt wel mee, ik prik me zelf niet!

Hoe heb je toen gehandeld?

Ik heb het open wondje eerst laten doorbloeden. Daarna heb ik het wondje schoongemaakt met fysiologisch zout. Ik heb de wond daarna gedesinfecteerd met huiddesinfectans. Toevallig kwam er een collega binnen. Ik heb het hele verhaal uitgelegd en we hebben samen de leidinggevende van de afdeling gewaarschuwd. Ik heb samen met de leidinggevende de ziekte beelden van de bewoner uitgezocht en de huisarts gewaarschuwd. Gelukkig hoefden er geen verdere stappen ondernomen te worden. Dit was een wijze les voor mij. Ik weet nu dat ik zorgvuldig met de (on)gebruikte naalden in de toekomst omga.

Hoe kan ik een prikaccident voorkomen?

- Zorg ervoor dat je de naaldencontainer voor het prikken klaarzet binnen handbereik.
- Loop nooit met een gebruikte naald rond of naar een andere ruimte.
- Steek nooit de naald na gebruik terug in het hoesje maar deponeer deze direct in de naaldencontainer.

- Verwijder de naalden niet handmatig van de spuit.
- Verwijder de naald met de naaldremover bij een insuline naald (zie foto). Of bij een andere injectie via de inkepingen in de naaldencontainer.

- Vul de naaldencontainer niet verder dan de maximale streep.
- Schud de container nooit om meer ruimte te creëren.
- Houd de container rechtop tijdens gebruik.