AMORES
Κινητοποιηση μαθητων στην ανάγνωση λογοτεχνίας στην Ευρωπη
Προώθηση του διαβάσματος εθνικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας από παιδιά μέσα από εκπαιδευτικές πρακτικές βασισμένες σε ΤΠΕ
Περισσότερο από το ένα πέμπτο παιδιών και νέων (22%) σπάνια ή ποτέ δεν διαβάζουν λογοτεχνία στον ελεύθερο χρόνο τους και περίπου το 17% θα ντρεπόταν έαν οι φίλοι τους έβλεπαν να διαβάζουν. Πολλοί μαθητές δεν έχουν γνώσεις γύρω από εθνική και ευρωπαϊκή λογοτεχνία και οι δάσκαλοι δυσκολεύονται να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών στην λογοτεχνία, αλλά συμφωνούν ότι η χρήση των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του ενδιαφέροντος αυτού. Όμως, για την υιοθέτηση ΤΠΕ στην διδασκαλία της λογοτεχνίας, οι δάσκαλοι όχι μόνο χρειάζονται εξειδίκευση στις ΤΠΕ αλλά επίσης και μια πρωτοποριακή μεθοδολογία που θα επιτρέψει την αξιοποίηση την χρήση των ΤΠΕ για το διάβασμα και την εκμάθηση λογοτεχνίας.
Με βάση τα παραπάνω, το ευρωπαϊκό έργο AMORES σκοπεύει να βελτιώσει την ανάγνωση και εκμάθηση λογοτεχνίας πρώτον με την ανάπτυξη μεθοδολογίας και πρακτικών βασισμένων σε διαδραστικές και συνεργατικές ΤΠΕ και δεύτερον με την βελτίωση της ψηφιακής εξοικείωσης μαθητών και δασκάλων μέσα από την δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, την καλλιέργεια κριτικής άποψης και την κοινωνική συμμετοχή.
Με βάση τα παραπάνω, το ευρωπαϊκό έργο AMORES σκοπεύει να βελτιώσει την ανάγνωση και εκμάθηση λογοτεχνίας πρώτον με την ανάπτυξη μεθοδολογίας και πρακτικών βασισμένων σε διαδραστικές και συνεργατικές ΤΠΕ και δεύτερον με την βελτίωση της ψηφιακής εξοικείωσης μαθητών και δασκάλων μέσα από την δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, την καλλιέργεια κριτικής άποψης και την κοινωνική συμμετοχή.
Το έργο AMORES το οποίο έχει ως στόχο να προωθήσει το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στα σχολεία, πλησιάζει προς το τέλος του, και με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι ο διαγωνισμός για την υποβολή ψηφιακών δημιουργιών (e-Artefacts) είναι ανοικτός μέχρι τις 15 Ιουνίου 2015.
Μαθητές και σχολεία καλούνται να ανακαλύψουν την αγάπη τους για την λογοτεχνία μέσα από ψηφιακές συνεργασίες και δημιουργικότητα και να υποβάλλουν τις δικές τους δημουργίες (video ή ψηφιακά κόμικς). Όλες οι υποβολές θα αξιολογηθούν από μια διεθνή επιτροπή, και ο νικητής μαζί με τον συνοδό του θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την δημιουργία τους στην εκδήλωση του έργου, στις 18 Νοεμβρίου 2015, στο Dubrovnik, Κροατία με όλα τα έξοδα πληρωμένα.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού στα Αγγλικά.
Ένα δυνατό παρόν από τα ελληνικά σχολεία στον διαγωνισμό λογοτύπου και ιδεών για το έργο AMORES
Το ευρωπαϊκό έργο AMORES με τον συντονισμό της εκπαιδευτικής συμβουλευτικής εταιρείας CYBERALL ACCESS με έδρα την Αθήνα πραγματοποίησε διεθνή διαγωνισμό με την συμμετοχή παιδιών και σχολείων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και την υποβολή παραπάνω από 100 προτάσεων. Το ενδιαφέρον από την Ελλάδα ήταν πολύ συγκινητικό και απρόβλεπτα μεγάλο με σχολεία από όλη την Ελλάδα αλλά και από τα ελληνικά σχολεία της ξενιτιάς να συμμετέχουν. Από το ελληνικό σχολείο στο Γιοχάνεσμπουργκ μέχρι το δημοτικό σχολείο Καρδιτσομαγούλας, η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή και το μήνυμα τρανταχτό. Τα παιδιά αγαπούν το διάβασμα λογοτεχνικών έργων αρκεί να τους δοθεί η κατάλληλη σπίθα και αφορμή και θεωρούν ότι οι ΤΠΕ μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Τα υποβαλλόμενα έργα είναι διαθέσιμα στην σχετική ιστοσελίδα του έργου και ο νικητής του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου 6-7 Μαρτίου στην Αθήνα.
Συνέντευξη Τύπου για το ευρωπαϊκό Έργο AMORES στην Αθήνα 7 Μαρτίου 2014
Friday, March 7th 2014 at 10:30pm
4 Michail Voda
Attica
Στα πλαίσια της εναρκτήριας συνάντησης των εταίρων για το έργο AMORES, διοργανώνεται συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο NOVOTEL (Μιχαήλ Βόδα 4-6, Αθήνα) στις 10:30 την Παρασκευή 7 Μαρτίου. Δημοσιογράφοι που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν περισσότερο για το έργο από τους ίδιους τους εταίρους, είναι καλοδεχούμενοι για να μάθουν από κοντά τις επιδιώξεις του έργου καθώς και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την επιλογή του λογοτύπου του έργου με την συμμετοχή σχολείων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και την υποβολή παραπάνω από 100 προτάσεων. Το ενδιαφέρον από την Ελλάδα ήταν πολύ συγκινητικό και απρόβλεπτα μεγάλο με σχολεία από όλη την Ελλάδα αλλά και από τα ελληνικά σχολεία της ξενιτιάς να συμμετέχουν. Από το ελληνικό σχολείο στο Γιοχάνεσμπουργκ μέχρι το δημοτικό σχολείο Καρδιτσομαγούλας, η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή και το μήνυμα τρανταχτό. Τα παιδιά αγαπούν το διάβασμα λογοτεχνικών έργων αρκεί να τους δοθεί η κατάλληλη σπίθα και αφορμή και θεωρούν ότι οι ΤΠΕ μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.
RSVPs are enabled for this event.
Ενδιαφέρεστε να εμπλακείτε στο έργο. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες
Ο εκπρόσωπός μας στην Ελλάδα είναι η Εκπαιδευτική & Συμβουλευτική εταιρεία NSF CYBERALLL-ACCESS. Σχολεία, φορείς εκπαίδευσης, εκδοτικοί οίκοι, αλλά και ο καθένας που ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει την πορεία και τα αποτελέσματα του έργου, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας.