European Robotics Week 2015

Европска недеља роботике 2015, МТШ "14.октобар" Краљево

Big image

Машинска техничка школа "14.октобар" Краљево, Радионица у оквиру обележавања Европске недеље роботике 2015.

Thursday, Nov. 26th, 10pm

Краљево

Kraljevo

Машинска техничка школа "14.октобар" Краљево

Шта је Европска недеља Роботике

Европска недеља Роботике 2015 (ЕРВ 2015), одржава це широм Европе од 23.до 29. новембар 2015. године. Овај глобални догађај се обележава по пети пут у организацији Communication Centre, euRobotics AISBL, из Бристола, Велика Британија. На сајту организатора ове занимљиве и веома интерасантне манифестације може се пронаћи више информације о самом догађају и учесницима. Адреса сајта је www.robotics-week.eu

Циљ Европске недеље роботике

Циљ ове мнифестације да се промовише роборику и њен значај у данашњем друштву, као и да се мотивишу младе генерације за упознавање и бављење овом облашћу. Ова манифестација има за циљ да инспирише ученике свих узраста да наставе образовање и каријеру у сродним областима науке, технологије, инжењерства и математике.

Big image

Догађај у Машинско техничкој школи "14.октобар" Краљево

Током Европске недеље роботике у целој Европи се организују различити догађаји, посете,предавања о роботици, обиласци за ученике, отворене лабораторије, изложбе, изазови, роботи у акцији на јавним трговима ... У нашој школи одлучили смо се за вршњачку радионицу.

На овој адреси http://www.eu-robotics.net/robotics-week/events-2015/index.html налази се мапа са обележеним учесницима Европске недеље роботике, где је и приказан и догађај из наше школе http://www.eu-robotics.net/cms/index.php?idart=4257.

Big image

Ток радионице

Ученици првог разреда присуствовали су вршњачкој радионици коју су организивали ученици четвртог разреда поводом обележавања Европске недеље роботике 2015 и на тај начин наша школа је постала учесник Европске недеље роботике 2015.

Циљ радионице

Овладавање визуелним програмским језиком Lego NXT, за робо-колица типа виљушкара и презентација ученицима првог разреда. Кроз ову радионицу ученици четвртог разреда упознају ученике првог разреда са програмирања за Lego NXT и на тај начин их уводе у свет визуелног програмирања на занимљив и креативан начин.

У току радионице ученици четвртог разреда су одабрали и градили конструктивни облик робо-колица, на бази дијаграма тока, програмирали исти за рад на полигону.Проверили програма и демонстрирали на полигону, кориговање програма. Затим су презентовали конструктивно и програмско решење ученицима првог разреда.

На крају су се ученици првог разреда опробали у управљању роботом и веома успешно урадили задатак правилног управљања кретањем и подизања терета.

Филмићи о различитим роботима

На следећем часу смо са ученицима погледали неколико снимака различитих робота и разговарали о решењима, начину коришћења и знањима која су потребна за прављење конструкција и програмирање. Погледали смо снимке Lego NXT Mindstorms, Robot ASIMO, Robot WALK-MAN, Mercedes-Benz E-Class Production, The Most Awesome Robots. На крају смо их подстакли на размишљање о томе да ћемо у наредним деценијама наћи роботе и уређаје са роботским функцијама готово свуда, у скоро свим сверама људског живота и рада.

Утисци ученика првог разреда о радионици

На заједничком дељеном документу ученици првог разреда су написали своје утиске са радионице у оквиру обележавања Европске недеље роботике и представљања Лего робота.

Big image

Евалуацја

Радионица је подстакла ученике четвртог разреда на креативни рад у конструисању и изради програма за Лего робо-колица а посебно су се мотивисали за презентацију младим другарима. Ученици првог рзреда су спознали могућности креативног рада у процесу програмирања робота и показали велико интересовање за ову област. Сви ученици су изразили мишљење да без роботике и аутоматизације у будућности неће моћи да се одвија било која производња, али и многе друге активности везане за функционисање људског друштва уопште.

Машинско техничка школа "14.октобар" Краљево

Организатори и реализатори радионоце

Наставници: Гордана Петровић и Зоран Петровић

https://www.youtube.com/watch?v=jkviq0lAONY&feature=youtu.be