8.07 Education

Nickel and Dimed

Vocab

Wizened- shriveled or wrinkled with age

“Wizened toddlers at a tea-party (103)

Altruism- the belief in or practice of disinterested and selfless concern for the well-being of others.

"Powerful altruism in retail-related matters (125)".

Substandard- below the usual standard

Privation - a state in which things that are essential for human well-being such as food and warmth are scarce or lacking.

Inflation- a general increase in prices and fall in the purchasing value of money.

“They neglect their children so that the children of others will be cared for; they live in substandard housing so that other homes will be shiny and perfect; they endure privation so that inflation will be low and stock prices high.”

Termed- give a descriptive name to; call by a specified name.

"then she has made a great sacrifice for you, she has made you a gift of some part of her abilities, her health, and her life. The 'working poor,' as they are approvingly termed, are in fact the major philanthropists of our society."

Tedium- the state of being tedious.

“I grew up hearing over and over, to the point of tedium, that "hard work" was the secret of success: "Work hard and you'll get ahead" or "It's hard work that got us where we are."

Prejudice- preconceived opinion that is not based on reason or actual experience.

For reasons that have more to do with class — and often racial — prejudice than with actual experience, they tend to fear and distrust the category of people from which they recruit their workers.

Preeminent- surpassing all others; very distinguished in some way.

“We can hardly pride ourselves on being the world’s preeminent democracy, after all, if the large numbers of citizens spend half their waking hours in what amounts, in plain terms, to a dictatorship.”

Pulmonary- of or relating to the lungs.

“Almost everyone smokes as if their pulmonary well-being depended on it”

Exam Questions

1. Why did Ehrenreich originally move closer to Key West?

A. To save gas money.

B. Because she got kicked out of her home.

C. Her cover was blown where she was living

2. What is she discovering about her body early in this book?

A. That she is to old

B. That being on her feet all day is giving her really bad aches and pains.

C. She tires quickly

3. After what time period does she realize that she needs a second job?

A. 2 weeks

B. 2 days

C. 2 months

4. Why did she Move to Maine?

A. Because of all the white in the low wage workforce

B. Because of all the English speaking people in the low wage workforce

C. All of the Above.

5. What is the worst part about working at the nursing home?

A. the people

B. Cleaning up after the meals

C. The money

6. who's maid service does she get assigned to?

A. Holly's

B. Mackenzie's

C. Barbara's

7. What does she discover about the women in Maine?

A. that they could find employment elsewhere very easily.

B. that they aren't very hard working

C. They don't really care

8. Why does she choose Minnesota?

A. That is her home state

B. On a "whim"

C. That is where her company is moving

9. In chapter three she is required to switch rooms, why is that?

A. Sewage problem

B. someone broke in

C. there was an animal in the bathroom

10. What overall grade does she give herself at the end?

A. F

B. A-

C. B+

Essay Question

Do you think the use of colloquialisms, similes, metaphors contribute to the point that she is trying to make in the end?

Answer Key

  1. A
  2. B
  3. A
  4. C
  5. B
  6. A
  7. A
  8. B
  9. A
  10. C

Essay Answer

I think that the multiple use of metaphors, similes and colloquialisms add to her point she is trying to make in the end. After reading it you feel like you know the reader and because of that you are more likely to stay engaged with what they are trying to convince you. Plus the use of rhetoric devices make the writing more entertaining, and they get the point across in a more fun and interactive way.

Hi I'm Mikayla