Ziekte van weil

bij runderen varkens honden en de mens

de ziekte van weil bij runderen

Verschijnselen bij het rund

Een infectie met de L. Hardjo-bacterie kan zich uiten in een plotselinge daling van de melkproductie, een verhoogd celgetal en afwijkende melk in één of meerdere kwartieren (ingedikt yoghurtachtig of vlokjes). Daarnaast bestaat er een vorm waarbij abortus optreedt. Een infectie zal vaak zonder symptomen verlopen.


Oorzaak

Leptospirose wordt veroorzaakt door de bacterie Leptospira Hardjo (L. Hardjo). De L. Hardjo-bacterie dringt actief het lichaam binnen via intacte slijmvliezen van oog en neus, de baarmoeder, beschadigde huid of door opname via de mond van met L. Hardjo besmette druppeltjes urine. De infectie wordt overgebracht via direct contact met besmette urine, of door water of voer dat urine van geïnfecteerde dieren bevat en sperma van geïnfecteerde (pinken)stieren. De uitscheiding van de bacterie begint vijf tot tien dagen na de infectie. Besmette dieren kunnen lange tijd de L.Hardjo bacterie blijven uitscheiden via de urine (soms meer dan een jaar). Zij vormen de besmettingsbron voor gevoelige dieren in de koppel en voor de mens.


Besmettingsroute

Binnen een bedrijf verspreidt de infectie zich vooral door het opsnuiven van urine bij dieren die aan een (tochtige) koe snuffelen. Daarnaast spelen met urine verontreinigde waterbakken en besmette (pinken)stieren een rol.

Net als bij veel ander infectieziekten is de belangrijkste oorzaak van (her)besmetting op een bedrijf het contact met besmette dieren van een ander bedrijf. Hierbij zijn aankoop, inscharen en uitscharen belangrijke insleepfactoren. Daarnaast spelen infectie via besmet sperma en het drinken van besmet oppervlaktewater een rol


Schade

Schade treedt op door productiedaling bij zieke dieren en door verwerpen.


Gevolgen voor de mens

Het risico bestaat dat het rund leptospirose via de urine overdraagt op de mens (bijvoorbeeld door urine op wondjes, inademen van urinedamp (denk aan reinigen met een hogedrukspuit!)). De ziekte wordt bij de mens melkerskoorts genoemd. Melkerskoorts geeft bij de mens vrij algemene ziekteverschijnselen, die nog het meest lijken op griep. De symptomen van melkerskoorts zijn onder andere plotseling opzettende (doorgaans hevige) hoofdpijn, koorts, spier- en gewrichtspijnen, overgevoeligheid voor licht, misselijkheid en braken. Soms worden lever- en nierstoornissen (zoals geelzucht) geconstateerd. Tenzij in een vroeg stadium antibiotica worden toegediend, verloopt het herstel van melkerskoorts bij mensen traag (half tot één jaar). Melkerskoorts bij de mens is aangifteplichtig.

Ziekte van Weil | Hond | 100 Seconden Dierenarts

de 5 vragen

wat zijn de symptomen?


hoe kan een dier besmet raken?


is de ziekte dodelijk


hoe is de ziekte overdraagbaar


Hoe voorkom je de ziekte