De hongerspelen

Strijd op leven en dood

Arena

De kern van het verhaal is de strijd op leven en dood tussen 24 jongeren. Machthebbers onderdrukken de bevolking in Panem door jaarlijks Hongerspelen te organiseren. Per district worden één jongen en één meisje tegen hun wil afgevaardigd om elkaar uit te schakelen.

De arena is een futuristische creatie met de nodige gevaren. Het geheel wordt gemanipuleerd vanuit Het Capitool. Een spelleider creëert hindernissen en leidt de "spelers" naar de slachtbank ... tot er slechts één winnaar overblijft.

Hongerspelen: moderne gladiatorengevechten

In het oude Rome werden de gladiatoren de arena ingestuurd om de gegadigden te entertainen met brute gevechtstaferelen.

De Hongerspelen situeren zich eeuwen later in een verdeeld land met scheefgetrokken verhoudingen tussen bevelhebbers en de gewone man.

Ook hier blijken de Spelen entertainment voor een bepaalde groep decatente Capitoolinwoners.

Zij kicken op de bloederige worstelingen, de levensbedreigende situaties en de spanning tussen de steeds schaarser wordende deelnemers.

Big image

Focus op district 12

Als lezer zoom je in op de mensen uit district 12, ook het mijnwerkersdistrict genoemd. Grote armoede en zeer stikte regels bepalen het leven. Katniss leer je kennen als een dappere, verantwoordelijke strijder. Ze jaagt illegaal om haar gezin te onderhouden. Sinds haar vader dood is, verhandelt ze een deel van haar buit om zo de nodige levensmiddelen te vergaren. Haar steun en toeverlaat is Gale. Katniss is een meid met pit en een duidelijk doel: ondanks alle dwangmaatregelen een eigen leven leiden. Samen met Gale droomt ze van vrijheid... enkel het va haar afhankelijkee gezin belet de realisatie hiervan.

Katniss redt Prim

Een loting bepaalt welke tieners het strijdperk induiken. In disctrict 12 slaat het noodlot toe! De jonge, naïeve Primrose komt al kandidate voor de Hongerspelen uit de bus. Katniss weet dat haar zusje geen schijn van kans heeft en offert zich op om haar plaats in te nemen. Ze biedt zich als eerste vrijwilliger aan om in de arena te vechten voor haar leven.

Tactiek = overlevingskansen

Elk team heeft een eigen mentor. Wie kan dit beter dan mensen die hetzelfde lot ondergingen. Peeta en Katniss worden begeleid door Hamish. Hij won de Hongerspelen en werd nooit meer dezelfde. Hij vlucht in de drank om de gruwelijkheden te bannen. Aanvankelijk kost het enorm veel moeite om een connectie te krijgen. Peeta is sociaal en vlot in omgang en vindt snel de juiste golflengte.

De spanning tussen de mentor en Katniss loopt enkel op! Pas na enkele dagen training beseffen beiden dat ze moeten samenwerken om te kunnen overleven.


Hamish blijkt een reddende engel op verschillende momenten: hij zorgt dat de kijkers in het Capitool een boon krijgen voor Katniss en Peeta. Zijn aanpak valt echter niet altijd in goede aarde...

Peeta en Katniss: strategisch verliefd

Sponsors raken verteterd door de openbloeiende liefde tussen Katniss en Peeta. Het slagveld van de Hongerspelen kan je nauwelijks romantisch noemen. Toch ontstaat er een band die uiteindelijk vertrekkende gevolgen heeft.

Enkel strategie of zit er meer achter?

Katniss vervult haar rol als verliefde tiener aanvankelijk vrij koel, Peeta gaat het procent voor... Waartoe zal dit leiden?

John Legend - All of Me

Ontmoet de acteurs

Katniss, Rue & Cato | Jonathan Rabb Interviews the Cast of The Hunger Games