Diari Mestre Guillemet

Santa Eugènia, 9 desembre 2014

ESPORT

Polèmica a l'Interplà

Joan R. Dani P. Charlie H, Santa Eugènia. A l’Interplà FC hi ha polèmica a causa del des doblament de l’equip. Ara hi ha dos equips separats en l’A i el B. Han elegit els nins més bons dels equips de Sencelles i de Santa Eugènia per formar un equip bo (l’Interplà A) que puja a primera regional i amb els altres nins han fet un equip menys bo (Interplà B) que juga a segona. Els jugadors estan molt disgustats per no poder jugar amb els seus amics i els pares dels nins també estan enfadats per veure els seus fills trists. L’equip directiu no li importa molt el que pensin els jugadors, o això pareix. Només els importa guanyar doblers. La sort és que l’any que ve es tornaran a ajuntar els jugadors per formar un equip sencer.
Big image

La gran marató de N.Y. 50.000 persones, 42 km i una meta

Joan R. Dani P. Charlie H, Santa Eugènia. Aquesta marató és una de les més importants del món, perquè és el somni de tot maratonià i també perquè hi acudeixen milers de persones per córrer-la. Per participar has de pagar molts de doblers (aproximadament uns 400 euros). La marató és molt difícil per les condicions climàtiques, com el vent és molt fort, lees temperatures són baixes durant tot el dia, etc. Aquest any han participat 50.000 persones, el primer en acabar, Wilson Kipsang, ha tardat 2 hores i 10 minuts. Consisteix en fer un recorregut per Nova York i aconseguir acabar, perquè segurament a molta gent no li importa quedar primer sinó acabar.
Big image

ART

Els fogons cobren vida

Núria P. Aina C. Ariadna V., Santa Eugènia. Heu passat alguna vegada per la carretera de Sineu? Si no hi heu passat seria interessant anar-hi perquè vos quedareu amb la boca oberta. Ja que allà hi trobem un dels millors restaurants de l’illa, capitanejat per en Santi Pons.


L’entrevisterem en el seu propi restaurant.


En Santi Pons, ens ensenyarà la seva obra d’art: la cuina. I ens deixarà tastar els seus magnífics plats, es pot dir que dins la seva cuina els fogons cobren vida.

És un home que ha passat per moltes etapes, primer va ser banquer i a la vegada escultor de ferro (en la fotografia d’introducció podeu contemplar una de les seves escultures) Però al final va esbrinar el que volia ser, perquè li apassiona el món de la cuina i ell gaudeix quan veu a la gent encantada de tastar la seva cuina.


En Santi ens dona resposta a les nostres preguntes:


-Perquè vares començar a cuinar?

Per que jo feia feina a un banc, un dia em vaig cansar, i vaig dir: Basta!

I com m’agradava molt cuinar vaig acabar la pàgina del meu llibre i vaig començar-ne un de nou.


-Que et va inspirar?

No em va inspirar res, simplement pas molt de gust cuinant per els altres.


-Algú et va ajudar arribar-hi?

No, som autodidacta, es a dir, hi he arribat jo tot sol, i si et dic la veritat m’ha costat, però ha valgut la pena.


-Per quin motiu fas aquesta classe de cuina?

Perquè és en la que em trob més a gust, en qüestions de gustos, és perquè oferim una cuina pròpia de Mallorca.


-Tens avantpassats cuiners?

Sí, el meu pare era cuiner.


-T’han ajudat a ser cuiner?

En realitat el meu pare em deia que no fos cuiner, perquè és una feina, on t’hi has d’aplicar molt, que li has de prestar molta atenció, no tens vacances, no tens nadal, no tens estiu, no tens caps de setmana....


-Perquè t’has fet cuiner?

Em vaig fer cuiner perquè m’agrada i gaudeix sabent que la gent disfruta de la meva cuina.


No podeu deixar d’anar-hi, no dubteu en reservar taula i gaudir d’una experiència culinària excel·lent.

AGRICULTURA

Bon vi taujà

Miquel R. Francesc S, Santa Eugènia. La Vinya Taujana és una bodega de Santa Eugènia. Va estar creada a l’any 2001. Encara que és la tercera generació de vinaters que fa vi de forma artesana. Venen vi a granel,és a dir, es venen els litros que demana la persona i embotellat. Com han fet tota la vida vermen a mà, perquè sinó la maquina agafa tot el rem i d’aquesta altra manera ells només agafen el raïm més bo. Manegen unes 10 corterades, 5 seves i 5 d’altres propietaris i fan uns 80.000 litres cada any. Pel que ens han dit el vi no pot tenir aire, i per això empren unas botes d’acer inoxidable que tenen una tapadora que te un plàstic al devora i quan el vi baixa també baixa la tapa.


Fan vi de les següents castes: Manto Negro, Callet, Moll, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah. Ells tenen les vinyes al vinyet i tenen una denominació d’origen de Binisalèmer. Ells conten amb una de les istalacions mes modernes a l’hora de fer vi.

CIÈNCIA

Què està pasant el mes d'octubre?

Jaume R., Jaume P., Javier B., Santa Eugènia. Aquest mes d’octubre hem arribat a unes temperatures molt elevades. Cada dia feia una mitjana de 23 graus. Al País Basc ha fet més calor l’octubre que el juliol i l’agost. Això ho causa del canvi climàtic. Nosaltres només mirant a defora ja veim que ens estam equivocant. Perquè mirant per la finestra al més d’octubre i veure nins amb màniga curta i calçons curts no es gaire normal. L’origen del canvi climàtic és humà. Estam contaminant massa. La contaminació fa el canvi climàtic i la contaminació la feim nosaltres. Els principals culpables som nosaltres.


Ens trobam al segle més calent dels darrers 600 anys, la gran acumulació de gasos impedeix que el calor s’escapi a l’univers una vegada ha rebotat a la Terra; això provoca un efecte anomenat Efecte Hivernacle (Seria com un efecte sauna [per qui no ho sàpiga les saunes funcionen amb vapor]).El principal gas que causa el canvi climàtic és el vapor d’aigua, però darrerament han augmentat gasos com el diòxid de carboni, emès per la crema de combustibles fòssils, com el petroli, el carbó o el gas natural. Altres gasos causants són el metà que s’origina per fermentacions sense oxigen, o l’òxid nitrós causat per l’eliminació de deixalles i l’ús de fertilitzants, també causen el canvi climàtic. Per últim els CFC (gasos clorofluorocarbonats [Quina paraula més difícil]), que provenen dels aerosols, neveres i aparells d’aire condicionat entre d’altres.


Un efecte transversal del canvi climàtic és que estan desapareixent la primavera i la tardor que són les estacions transitòries, passam directament de l’estiu a l’hivern.

Un altre efecte transversal es que la vegetació i la fauna canviaran, per exemple: els tords, que són ocells migratoris, a l’hivern venen a la península i a les Balears i a l’estiu se’n van al centre d’Europa, allà com que ja no farà tant de fred se quedràn allà.

MODA

Què és la moda?

Silvia C, Mª Magdalena C, Gina R, Ariadna R. Santa Eugènia. Avui no xerrarem de lo que està de moda sinó que xerrarem i vos explicarem, que és la moda. Perquè pot ser que diguis que això està de moda però en realitat saps que és la moda?


Tu per què vas a la moda? Perquè a tu t’agrada el que hi ha de moda o per anar a la moda? En realitat anar a la moda no es dur “crop top”, les ungles pintades… En realitat la moda és el que tu dus i el que a vosaltres vos agrada, no has de posar-te coses per que els altres t'ho diguin, sinó perquè t'agradara dur-lo, perquè LA MODA ETS TU.


Pot ser que un any es dugui el taronja o el vermell, però si a tu no t’agrada, perquè ho has de dur? Pot ser que te pensis que la moda la decideixen els famosos o els dissenyadors, però en realitat la moda la crees tu. Els dissenyadors l’únic que fan es dir: "dons aquest any es durà el vermell", però creim que vos ho podríeu prendre com una ajuda, per exemple si diuen que aquest any es durà el vermell, lo que podríeu fer es posar-vos una camiseta normal estampada i uns calçons vermells.


Per això a continuació us deixam un article de 10 delictes de moda, ja que cada un ha de crear el seu estil, però uns consells mai estan de més.

ELS 10 DELICTES DE LA MODA

Silvia C, Mª Magdalena C, Gina R, Ariadna R. Santa Eugènia. Moltes vegades, quan anam pel carrer veim gent que es vesteix molt malament. Si fóssim nosaltres no ens agradaria gens que ens miressin. Per això avui vos hem duit deu consells de coses que no heu de fer mai.

  1. Mai et posis unes sabates negres amb uns calcetins blancs. A part de que no combina, queda horrorós.
  2. No mesclis molts d’estampats. Fa que tot el look sigui molt horter.
  3. Prohibit dur xancles amb calcetins pel carrer. És totalment horrible.
  4. Dur les ungles malament o mal pintades. Queda molt lleig dur-les malament.


  5. No mossegar-te les ungles. I també per higiene perquè a les ungles hi ha molta brutor.

  6. Dur els cabells bruts i despentinats. Sempre heu de dur els cabells bé.

  7. No dugis ballarines amb calcetins, nomes amb calces. No queda gens bé.

  8. Mai dur tutús pel carrer excepte els que tenen ballet. Perquè queda molt infantil.

  9. Tallar-te els cabells (les puntes) cada tres mesos. Si no queden fatal i com més esperis per tallar-te les puntes més curts els t’hauràn de tallar.

  10. Si tens menys de 14 anys no te maquillis molt. Perquè ets molt petita, només un poc de brillo i si vols sa retxa.LA MODA ARA ETS TÚ, NO DEPENGUIS DELS ALTRES, CREA EL TEU ESTIL.