een kat vriendelijke woning!

wat te doen voor een kat vriendelijke woning!

wat is een kat vriendelijke woning

Om een kat vriendelijke woning te creeren voor u en uw kat moet u rekening houden met de specifieke levens behoeftes van een kat. Hierbij moet u zich bedenken dat er verschillen zijn tussen de behoeftes van een kat en die van de mens. Want een huis is niet direct geschikt voor een kat. Er moeten voorzieningen worden geplaatst in het huis specifiek voor de kat zelf. Een kat vriendelijke woning biedt uw kat een veilig onderkomen en leefomgeving.
Ook moet je daar genoeg ruimte voor hebben want de kat heeft van zichzelf het instinct om te gaan pattrouieren en te verkennen. Dit word ook wel verkennings gedrag genoemd. Een kat moet zich ook niet vervelen dus is het handig als u wat doet aan de verrijking in de leefomgeving.

verrijking van de leefomgeving

Het is belangrijk dat de kat verrijking heeft in zijn leef omgeving anders kan je kat zich heel vervelend gaan gedragen. Verrijking houd in dat je in de leefomgeving van de kat aanpassingen doet waardoor je de kat prikkels en uitdaging bied. Op deze manier stimuleer je zijn natuurlijk gedrag. Zo houd je hem fit, gezond, en voorkom je verveling bij je kat.

veiligheid en Checklist risico-inventarisatie

Er zijn veel risico's buiten dus snap ik dat u uw kat binnen wilt houden. Als u uw kat binnen wil houden is het aan u om hem voldoende te stimuleren en uit te dagen in zijn leefomgeving. Daarnaast zijn er niet alleen gevaren buiten huis. Ook binnen huis zijn er veel huishoudelijke apparaten, voorwerpen en producten die gevaarlijk kunnen zijn voor uw kat. Daarom is het goed om regelmatig opnieuw na vraag te doen bijvoorbeeld bij uw dierenarts welke risico's uw kat kan lopen, zodat u het gevaar minimaal kan beperken. Daarnaast moet u een middenweg vinden tussen overdreven bezorgdheid en een te kort aan aandacht voor de veiligheid voor uw kat. Als u te overbezorgd bent over uw kat kan dit leiden tot onafhankelijkheid en een ongezonde relatie met uw kat zo erg dat sommige katten niet kunnen functioneren zonder hun baas en dit wilt u natuurlijk voorkomen. In tegenstelling als u de gevaren onderschat kan dit leiden tot ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden. U moet dus zelf erg goed kijken naar de situatie want dit is in ieder huishouden natuurlijk anders.


Checklist risico- inventarisatie.

- huishoudelijke apparatuur, zoals wasmachine en droogtrommel, fornuis en waterkoker.

- gevaarlijke voorwerpen, zoals naai box, breekbare spullen bijvoorbeeld glas,

- schoonmaakproducten zoals desinfecterende middelen.
bestrijdingsmiddelen slakkenkorrels deze kunnen giftig zijn voor de kat.
- speel goed of dit wel geschikt is voor uw kat, soms zijn er speeltjes met oogjes die los kunnen raken.

- giftige kamerplanten

- open ramen of deuren op de boven etage dit kan voor tocht zorgen en is niet goed voor uw kat

- kantelramen

Kattenluikjes , rust plaats op niveau, slaapplaatsen.

In dit deel gaan we het hebben over kattenluikjes, rust plaatsen en slaapplaatsen. Het kattenluikje is een hele handige uitvinding die zorgt dat uw kat zich goed kan uiten in zijn bewegingsvrijheid. De kat kan zelf kiezen wanneer het naar binnen gaat of naar buiten gaat maar het kan ook een enorme zwakte zijn voor de kat en dat u misschien gedrag merkt aan uw kat maar niet weet waar dit vandaan komt zoals onrustig heen en weer lopen bij de deur of altijd maar gestrest overkomen. Dit probleem kan voorkomen door het kattenluikje omdat de kat misschien ooit heeft mee gemaakt dat er een andere kat binnen wilde dringen of dat de kat dit ziet als een onveilige plek waar indringers vandaan kunnen komen. Hierdoor kan de kat zich erg onveilig voelen in huis en zich anders gaan gedragen. Het huis moet natuurlijk een veilige plek voor de kat vertegenwoordigen een plek waar hij tot rust kan komen. Er zijn modellen luikjes die u vanaf het begin kan installeren en alleen reageren op de chip van uw kat zo krijgt uw kat ook geen angstig gevoel. Als uw kat alleen naar binnen en buiten mag als u er bent dan kunt u het beste een kattenluikje achter wegen laten.

Rustplaats
Als katten een vlucht plek zoeken gaan ze meestal naar een wat hoger gelegen plek zo voelen ze zich wat veiliger en kunnen ze alles goed observeren. Zorg dus dat uw kat een plekje heeft wat hoger gelegen is en waar hij makkelijk bij kan en vanaf kan. Het beste is als er niks in de weg staat.Er zijn krabpalen die in deze behoefte voorzien dit omdat er dan een plateau op de krabpaal zit waar de kat dan rustig kan zitten of liggen en alles kan observeren als de kat dit graag zou willen. Ook helpt een krabpaal met plateau tegelijkertijd met de lichaamsbeweging van de kat.


slaapplaatsen
Het beste is als u uw kat meerdere slaapplaatjes bied. Zo kan de kat kiezen waar hij slaapt. U kunt de kat de keus geven tussen verschillende plekjes met opties een rustig plekje waar hij alleen kan slapen of als u meerdere katten hebt ook een plekje waarbij ze samen kunnen slapen, een waar het zonnetje schijnt ( vlak bij een raam ) of juist wat donkerder.

kattenbak

Bij een kattenbak verschilt het echt per kat wat u het beste kunt doen. Wel is er een regel die u het beste aan kunt houden per kat een kattenbak plus nog een die u kunt verspreiden over het huis. Meeste katten geven de voorkeur aan fijn korrelig grit. Nu komen er verschillende opties die per kat kunnen verschillen. Kijk dus naar wat uw kat het fijnste vind want als de kat zich niet veilig voelt in zijn eigen bak heb je kans op onzindelijkheid en dat de kat weigert zijn behoefte in de kattenbak te doen.
- Een bak met luikje of zonder luikje.

- Een bak met deksel of zonder deksel aan de bovenkant.

- twee bakken een om in de poepen en een om in te plassen.

- wel of geen extra geurtjes sommige katten vinden dit erg onaangenaam.


Dit kan erg verschillen omdat iedere kat anders is en de kat kiest waarbij hij zich fijn en veilig voelt.

Krabpalen en krabplankjes

Een kat heeft absoluut een krabpaal of krabplankje nodig dit omdat de kat zijn frustratie soms kwijt moet en zijn nagels moet scherpen. Als u geen van beide in huis hebt zal de kat namelijk in het ergste geval uw kostbare meubels uitkiezen om aan te krabben. Het is daarom belangrijk om dit wel aan te schaffen als u hier nog niet aan gedacht heeft het beste is om een horizontale en verticale krab gelegenheid te hebben en vooral belangrijk dat de kat tijdens het krabben zich helemaal uit kan rekken.

Speeltjes en spelletjes

Het is erg leuk om uw kat speeltjes te geven maar als deze alleen maar bewegingsloos op de grond liggen of ergens hangen dan word dit al snel saai. Het is raadzaam om speeltjes soms af en toe op te bergen en ze dan weer te voorschijn te halen want dit wekt dan op nieuw de nieuwsgierigheid van uw kat. De meeste speeltjes die erg populair zijn speeltjes die lijken op een prooidier met het juiste voormat. Het kan ook erg leuk zijn om tussen het eten een speeltje neer te leggen zoals een bontmuisje waardoor het dier erg gestimuleerd word. Ook vinden sommige katten het leuk om met hun baasje spelletjes te spelen zoals het apporteren van een nep muisje of als het baasje een speeltje heeft wat erg bewegelijk is zoals een touw met een nep muisje of veertjes er aan.